Μια εντυπωσιακή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα το Λύκειο Ελληνίδων και ο σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών. «Στο γλυκασμό τση πίκρας», όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα σε Κρήτη και Μικρά Ασία, σε μια αναπαράσταση που συνοδεύτηκε με πολλά δρώμενα που παρουσιάστηκαν από το Θεατρικό Εργαστήρι του Λυκείου Ελληνίδων, με μουσική και τραγούδια νοσταλγικά από τη Χορωδία του συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και χορούς της Κρήτης και της Μικράς Ασίας από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων. Τη σκηνοθεσία, διασκευή και το σενάριο της εκδήλωσης-αναπαράστασης είχε αναλάβει η σκηνοθέτης Μαρία Σακκαδάκη-Σακαράκη.
Η πλατεία Μικρασιατών όπου πραγματοποιήθηκαν τα δρώμενα, πλημμύρισε με κόσμο, με μικρούς και μεγάλους που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στα δρώμενα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του δήμου Ρεθύμνου.
Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, ανέφερε:
«Σκύβοντας το κεφάλι με συντριβή στον βίαιο ξεσπιτωμό και τον υπέρτατο πόνο των αδελφών μας από την Πανάρχαια γη της Ιωνίας των Ελλήνων, το Λύκειο των Ελληνίδων, ατενίζοντας τον ουρανό και προσβλέποντας στο φώς, αποφάσισε αυτήν τη χρονιά να αντισκαρώσει στον καημό και την απελπισία και να θυμίσει το λαμπρό πρόσωπο του Ιερού εκείνου τόπου και των ανθρώπων του, αναβιώνοντας ένα από τα πανάρχαια Ελληνικά έθιμα που μας ενώνουν σαν Έθνος, τονίζοντας όλα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν και που είναι κοινά παντού σε κάθε Ελληνική γη!
Το έθιμο αυτό είναι ο «Κλήδονας». Από το 1962 το Λύκειο των Ελληνίδων αναβιώνει τη συνήθεια αυτή με μεράκι και σέβας.
Φέτος, μαζί με τον σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών αφιερώνομε την αναπαράσταση αυτή στα 100 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό, θυμίζοντας μια Μικρά Ασία βαθιά Ελληνική που δοκιμάστηκε με μια φρικτή γενοκτονία κι έχασε τα πάντα εκτός από την Ελληνική της ταυτότητα και την Πίστη της!
Ας ελπίσομε πως απόψε, τουλάχιστον, η πικρή ανάμνηση θα γίνει γλυκιά νοσταλγία μιας Ιωνίας όμορφης, πλούσιας, κοσμοπολίτικης, καλλιεργημένης και δημιουργικής, όπως υπήρξε και άνθισε επί πολλές χιλιετίες μέχρι πριν από 100 χρόνια.
Μιας Ιωνίας που οραματιζόμαστε να ξαναζωντανέψει στα χρόνια τα μελλούμενα αφού τα παιδιά της κατόρθωσαν να προκόψουν και πάλι, να ορθωθούν και πάλι και δεν ξεχνούν, δεν λησμονούν, δεν χαλαλίζουν.
Έτσι αυτήν τη μαγική βραδιά θ’ ανάψουν δύο φωτιές παρόμοιες, θα γίνουν δύο Κλήδονες παρόμοιοι, θα χορευτούν χοροί από τα δύο μέρη: Της Κρήτης μας και της Μικράς Ασίας μας. Και όλα αυτά συνταιριαστά, μονοιασμένα, με μια ψυχή και μια καρδιά που φωνάζουν μία λέξη που συγκλονίζει κι εμπνέει αιώνια τους απανταχού Έλληνες και όχι μόνον. Τη λέξη, «Ελλάδα»!
Για την επίτευξη αυτής της εκδήλωσης χρωστούμε θερμές ευχαριστίες:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, στον δήμο Ρεθύμνης, στον σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών, ο οποίος μέσω του προέδρου του κ. Κώστα Καψαλάκη, με συγκίνηση βράβευσε το Λύκειό μας για την προσφορά του στην περίθαλψη και στήριξη επί σειρά ετών, των Μικρασιατών Προσφύγων το 1922 και o οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και με τη Χορωδία – την Ορχήστρα και τον χοράρχη τους κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, στους χορευτές του Λυκείου μας όλων των Κρητικών και Μικρασιάτικων χορών, καθώς και τους δασκάλους τους κ. Μαρία Παλάση, κ. Λάμπη Νικολουδάκη, κ. Γιάννη Ματζοράκη, στους ηθοποιούς και κυρίως στην κ. Νάνσυ Διομανταράκη, κ. Κώστα Μεργέμογλου, κ. Γιώργο και κ. Ανδρέα Αποκορωνιωτάκη, κ. Μάρκο Πελαντάκη, κ. Κώστα Κοντογιάννη, κ. Ισίδωρο Μαρίνο, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, τους μουσικούς κ. Χρήστο (λύρα) και κ. Παναγιώτη (λαούτο) Μαρκαντώνη, τον ζωγράφο κ. Μανώλη Κουνδουράκη που πριν χρόνια φιλοτέχνησε τον υπέροχο πίνακα του «Κλήδονα Πανάρχαιος Οιωνός» για το Λύκειό μας και που χρησιμοποιήσαμε στο εξώφυλλο του φετινού προγράμματος, τον κ. Παρασκευά Συριανόγλου για την καθοδήγησή του στον Μικρασιάτικο Κλήδονα, την εκπληκτική σκηνοθέτιδα και πολύτιμη συνεργάτιδα κ. Μαρία Σακκαδάκη-Σακαράκη που έστησε όλη την παράσταση κι έκανε τη διασκευή-σενάριο, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ρεθύμνου, όλες τις τοπικές εφημερίδες και τους ραδιοσταθμούς «Μεγαλόνησος», «Τeam FM», 9-80 FM Stereo και τέλος όλους τους Ρεθεμνιώτες που με τόση προσοχή και προθυμία γέμισαν τη μεγάλη πλατεία για να παρακολουθήσουν την παράσταση με ενθουσιασμό και έκδηλη αγάπη!».