Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της 1ης Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Κρήτης, με την υποστήριξη των 4 Επιμελητηρίων του νησιού.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, τόνισε τη σημασία της Κρήτης ως έναν ανερχόμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις τοπικές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στη δύναμη των συνεργειών, υπογραμμίζοντας ότι η Διάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και να καταστήσουμε την Κρήτη πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».
Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, εστίασε στη σημασία της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να επενδύσει σε τομείς όπως η έρευνα, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, ενώ με τη σειρά της, η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου, ανέδειξε την ανάγκη διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνοντας πως η εκπαίδευση και η καινοτομία είναι οι δύο θεμέλιοι λίθοι μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, προσθέτοντας πως η Κρήτη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.
Οι Γενικοί Γραμματείς μεταξύ άλλων επικεντρώθηκα στα στρατηγικά σχέδια που αφορούν την Κρήτη. Ο Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης των τοπικών δομών. Ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης του νησιού, ενώ η Μαρία Κοζυράκη, Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αναφέρθηκε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια: Ρόλος-κλειδί για την ανάπτυξη
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων της Κρήτης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας. Οι Δήμαρχοι της Κρήτης ένωσαν τη φωνή τους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών, στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος με πιο βιώσιμες πρακτικές.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές. Ο Ευάγγελος Καρκανάκης (Ηράκλειο), ο Αντώνιος Ροκάκης (Χανιά), ο Γεώργιος Γιακουμάκης (Ρέθυμνο) και ο Θωμάς Χαριτάκης (Λασίθι) συμφώνησαν πως η συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, δίνοντας νέα ώθηση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.