Των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ*
Ένα γεγονός στον τόπο μας και στην Κρήτη! Πρωτόγνωρο, αναπάντεχο, μοναδικό γεμάτο συγκινήσεις και προσμονές πολλών χρόνων (πάνω από 35 χρόνια και εάν θα γίνει και ποτέ!). Ωστόσο, ευτυχώς είχαμε την τύχη να το ζήσουμε και να ξαναζήσουμε στιγμές 35 χρόνων πριν, λες κι ήμασταν φοιτητές στα τότε αγαπημένα Περβόλια και Πανεπιστημιούπολή τους. Επιπλέον, είχαμε τη χαρά και τύχη, να ζήσουμε μοναδικές στιγμές, να περιηγηθούμε σε χώρους και αίθουσες του Πανεπιστημίου μας, να αντικρίσουμε ξανά οικεία πρόσωπα και ιδίως τον έξοχο καθηγητή μας και πρύτανη του Π.Τ.Δ.Ε του κ. Ιωάννη Πυργιωτάκη, με σχεδόν λευκά μαλλιά αλλά ακμαίο και δυναμικό, όπως ήταν και τότε που φοιτούσαμε ως φοιτητές στα Περβόλια στο Ρέθυμνο, μαζί με τον οποίο βγάλαμε και αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί με φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε στο τότε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου μας, αλλά και το βράδυ πάλι στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου μαζί με παλιούς φοιτητές μας στην ρεμπέτικη – λαϊκή βραδιά. Επιπλέον συναντήσαμε με μεγάλη χαρά κάποιους φοιτητές από διάφορα τμήματα σχολών των τότε χρόνων που γινόταν η επικείμενη γιορτή στο Ρέθυμνο, δηλαδή στα φοιτητικά χρόνια από 1977- 1997.
Τη διοργάνωση Civitas Rethymnae – Στο Ρέθυμνο ξανά μαζί! Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε περίπου αρχές Ιουνίου από τα κοινωνικά δίκτυα Viber και Facebook, τα οποία μας κρατούσαν συνέχεια ενημερωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε ημερών της επικείμενης διοργάνωσης αλλά και μετά για συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία.
Επιπλέον το Civitas Rethymnae – στο Ρέθυμνο ξανά μαζί! η μεγάλη συνάντηση των παλιών συμφοιτητών από τα Περιβόλια (1977-1998) ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του αγαπημένου βιβλιοθηκάριου της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Παντελή Γενεράλη και το φωτογραφικό του αρχείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνης, την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με την μοναδική αφίσα-σχέδιο του Σάμυ Αλεξανδρίδη.
Εγώ ως φοιτήτρια και η αδελφή μου της Φιλοσοφικής σχολής των φιλολόγων αποφασίσαμε να δηλώσουμε μια ημέρα από τις πέντε της διοργάνωσης, την Παρασκευή 28 Ιουλίου στα Περιβόλια και το βράδυ στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου με την ρεμπέτικη κομπανία παλιών συμφοιτητών/τριών. Η αγωνία απίστευτη και η προσμονή μεγάλη.
Θυμάμαι πήραμε το πρωινό λεωφορείο κατά τις 7:30 για να φτάσουμε πρώτα στο Ηράκλειο, στη συνέχεια πήραμε και δεύτερο λεωφορείο κατά τις 9:00 για να φτάσουμε στο Ρέθυμνο -προορισμό μας. Η διαδρομή ήταν μαγευτική, γεμάτη δασικά-φυλλώδη δέντρα. Έπειτα, φτάσαμε στο σταθμό Ρεθύμνου και στη συνέχεια περπατήσαμε από την πλατεία της πόλης για να πορευτούμε προς το ξενοδοχείο – κατάλυμά μας, το «Liberty Hotel», που ήταν λίγο πιο πάνω και σε υπέροχη θέα.
Μόλις φτάσαμε, με θέα την πισίνα και ένα φύλακα-σκυλί Λαμπραντόρ, μας καλωσόρισαν δύο ευγενικές κοπέλες στη reception, οι οποίες και μας έδωσαν βασικές πληροφορίες μετακίνησης και σε μέρη για φαγητό και ειδών souvenir που θα αγοράζαμε. Μείναμε σε ένα δωμάτιο δίκλινο με πλήρη εξοπλισμό – κουζινάκι και ψυγείο για δύο βράδια, το πρώτο βράδυ που φτάσαμε και το επόμενο της συνάντησής μας, στα Περιβόλια – το παλιό Πανεπιστήμιο τότε.
Το πρώτο βράδυ που αφήσαμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο, περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και είδαμε και την Φορτέτζα φωτισμένη – το ενετικό Φρούριο του Ρεθύμνου, το οποίο από χρόνια φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων της πόλης Ρεθύμνου.
Την επόμενη μέρα, συμμετείχαμε μαζί με την αδερφή μου στην 3η μέρα των εκδηλώσεων που είχαμε δηλώσει ότι θα συμμετέχουμε, η οποία και ήταν στα αγαπημένα μας Περιβόλια. Το πρωί κατά τις 10:00 πήγαμε με το αστικό στο Πανεπιστήμιο στα Περβόλια. Η αγωνία, η πλησμονή, το δέος, οι συγκινήσεις, Όλα: ο χώρος- αμφιθέατρο, πρόσωπα- καθηγητές και συμφοιτητές, παλιοί και νέοι αναμόχλευσαν πλήθος αναμνήσεων, νοσταλγικών- αλησμόνητων. Στη συνέχεια καθίσαμε στο τότε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου μας και ξεκίνησε το πρόγραμμα της ημέρας με ομιλίες, video και συνομιλίες μαζί τους, δηλαδή με καθηγητές και φοιτητές παλιούς και νέους και τέλος με μια ανεπανάληπτη και συγκινησιακά φορτισμένη περιπλάνηση στις τότε αίθουσες του Πανεπιστημίου μας που τώρα εδράσει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Το μεσημέρι αφήσαμε τα νοσταλγικά Περβόλια και Πανεπιστήμιο με καθηγητές και φοιτητές όσους είδαμε και επιστρέψαμε στο κατάλυμά μας, στο Liberty Hotel να ξεκουραστούμε. Το βράδυ μεταβήκαμε με το αστικό λεωφορείο για το νέο Πανεπιστήμιο στου Γάλλου σε μέρος υπερυψωμένο σε λόφο σε απόσταση 15 με 30 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Η βραδιά ήταν μαγική, νοσταλγική με μελωδίες και ήχους λαϊκής- ρεμπέτικης μουσικής από συμφοιτητές της διοργάνωσης. Επιπλέον βγάλαμε ξανά και δεύτερη φορά φωτογραφίες ανά τμήμα σχολών όλοι οι παρόντες φοιτητές, γεγονός πολύ συγκινητικό και όμορφο για όλους μας. Τα φαγητά ήταν άψογα παρασκευασμένα και επιμελημένα που θύμιζαν πράγματι γιορτή όπως ο γάμος. Την επομένη περιπλανηθήκαμε το πρωί ξανά στην παλιά πόλη- σοκάκια του Ρεθύμνου, φάγαμε σε ταβέρνα και αγοράσαμε προϊόντα τοπικά όπως το εξαίσιο και νοστιμότατο τυρί Ρεθύμνου, τον ανθότυρο και μυζήθρα τους.
Το μεσημέρι αφήσαμε το ξενοδοχείο «Liberty» και υποσχεθήκαμε να επισκεφθούμε ξανά το Ρέθυμνο, πήραμε πάλι το λεωφορείο της γραμμής Ρεθύμνου και έπειτα Ηρακλείου και επιστρέψαμε πίσω στον Άγιο Νικόλαο με πλήθος αναμνήσεων, συγκινήσεων και εικόνων από μέρη, πρόσωπα και γεύσεις της μοναδικής και αλησμόνητης πόλης Ρεθύμνου και των Περβολιών του Πανεπιστημίου μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσουμε από ψυχής όλους τους διοργανωτές του Civitas Rethymnae για τις μαγικές στιγμές που μας χάρισαν, αφού πράγματι ήταν κάτι το μοναδικό, νοσταλγικό και αλησμόνητο γεγονός.
Μακάρι να επαναλαμβάνονται τέτοια γεγονότα, αφού αξίζουν πολλών επαίνων από όλους μας. Τους ευχαριστούμε όλους ολόψυχα και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Civitas Rethymnae.
Ειδικές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στους διοργανωτές της επιτροπής Νίκο Ζαρταμόπουλο και Καίτη Ρεμπατσουλέα. Επιπλέον θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους παλιούς καθηγητές μας και ιδίως τον εξαίσιο και αξιότιμο κ. Ιωάννη Πυργιωτάκη, καθηγητή και πρύτανη του τότε Π.Τ.Δ.Ε. για το ήθος και μόρφωσή του, αφού πραγματικά νουθετούσε και δίδασκε έμπρακτα στα έδρανα του Πανεπιστημίου, αλλά και με το πλήθος των αξιόλογων συγγραμμάτων του που αφήνει ως παρακαταθήκη.
Πολλά ευχαριστώ! Πολλά συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια! Στο επανιδείν!
* Δύο παλιές φοιτήτριες των Περιβολίων Ρεθύμνου
Αικατερίνης Παγκάλου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης- Π.Τ.Δ.Ε
και Λαμπρινής Παγκάλου της Φιλοσοφικής σχολής- τμήμα Φιλολογίας
Σημείωση: Ζητούμε να μας συγχωρήσετε για αυτή την χρονική καθυστέρηση εξαιτίας της νοσηλείας και τελικά θανάτου της λατρεμένης μητέρας μας Μαρίας Φουντουλάκη- Παγκάλου