Τα προβλήματα και οι προοπτικές της νησιώτικης επιχειρηματικότητας συζητήθηκαν στη διάρκεια της 51ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν), που πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το διήμερο 27 και 28 Μαΐου 2022.
Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, με βασικούς κατά σειρά ομιλητές, τον κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη, γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, ειδική γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε και συνεισέφερε στην προώθηση επιχειρηματικών ζητημάτων που απασχολούν την επιχειρηματικότητα του Ρεθύμνου, από τα μέλη της Διοίκησης του, κ. Νικ. Ρειζάκη – Αντιπροέδρου του ΕΟΑΕΝ και Εμμ. Χλιαουτάκη, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου στη γενική συνέλευση.
Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Κουφίδης και ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Σ. Σκιαδαρέσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων για τις νησιωτικές οικονομίες και στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών. Ζήτησε την εφαρμογή νέων στοχευμένων πολιτικών και μέτρων τα οποία θα στηρίξουν την νησιωτική επιχειρηματικότητα και οικονομία, όπως:
α) Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σ’ όλα τα νησιά.
β) Την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα καύσιμα.
γ) Την εφαρμογή της αρχής ή «ρήτρας» νησιωτικότητας, και
δ) την ιδιαίτερη στήριξη των μικρών νησιών, που χαρακτηρίζονται ως νησιά διπλής νησιωτικότητας, ώστε να κρατηθούν ζωντανά.
Επίσης έθεσε και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, που υπολογίζεται σε 50.000 θέσεις, προτείνοντας να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση εργαζόμενων από τρίτες χώρες και με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας καταγραφής και εύρεσης εργασίας μέσω της ΚΕΕΕ.
Από πλευράς του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, στην τοποθέτηση του ο κ. Νίκος Ρειζάκης τόνισε την ανάγκη οριοθέτησης χρήσεων γης στα νησιά για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην άμεση ενίσχυση των Επιμελητηρίων ως συμβουλευτικά όργανα των επαγγελματιών, μέσω της καθιέρωσης υποχρεωτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης (κοστολόγια, νέες τεχνολογίες και διαχείριση προσωπικού) ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών της αγοράς.
Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κουτουλάκης, παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια για τη θωράκιση των νησιών, τονίζοντας ότι έχει γίνει μια συστηματική δουλειά για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής αναπτυξιακής πολιτικής. Όπως είπε, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αναμορφώνεται και η επέκτασή του μέτρου στα καύσιμα θεωρείται δεδομένη, με την ολοκλήρωση της μελέτης που διεξάγεται ενώ τόνιισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων νησιωτικών επιχειρήσεων και το σημαντικό ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια για το σκοπό αυτό. Εξήρε την στενή και εποικοδομητική συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τον ως βασικό θεσμικό συνομιλητή σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης.
Σε διαδικτυακή σύνδεση από την Κάλυμνο που βρισκόταν, ο κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να αποκτήσει μια νησιωτική πολιτική και ότι τα νησιά πρέπει να έχουν διακριτική και διακριτή μεταχείριση στην πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, πρότεινε τα συμπεράσματα της Γ.Σ. να συζητηθούν ως μοναδικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.
Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χ. Καλογήρου, χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών, τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά χρειάζεται ένα συνολικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν τα νησιά, όπως επεσήμανε, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, δεδομένου ότι από τα 113 ελληνικά προϊόντα του καταλόγου ΠΟΠ-ΠΓΕ τα 57, δηλαδή το 51%, παράγεται στα νησιά. Η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά, ανέφερε, εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στον νησιωτικό χώρο.
Με διαδικτυακή σύνδεση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που προβλέπει ο νόμος (ν. 4738/2020) «Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας». Επειδή το σοβαρό αυτό ζήτημα απασχολεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νησιά και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον, συμφωνήθηκε στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΟΑΕΝ και Ειδικής Γραμματείας για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.