19 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΠΕΝΤΕ «BIKE FRIENDLY DAYS» ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Στόχευση για ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στο Ρέθυμνο

- «Το καυσαέριο δεν είναι τρόπος ζωής»

Πενθήμερες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με τίτλο «Bike Friendly Days», έχουν διοργανωθεί από τον δήμο Ρεθύμνου και τα αρμόδια τμήματά του, για τον μήνα Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ποδηλατόδρομοι με ειδικούς ξεναγούς, που θα δείχνουν πως μπορεί ένας επισκέπτης να περιηγηθεί σε μνημεία, σε εμπορικά κέντρα, στη φύση και σε χωριά του Ρεθύμνου, Επιπλέον, θα υπάρξουν εκπαιδευτικές συναντήσεις για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών και φωτογραφικές εκθέσεις με θέμα το ποδήλατο.

Οι εκδηλώσεις αυτές, γίνονται με αφορμή το γεγονός ότι η πόλη έχει διακριθεί με το σήμα «BikeFriendly» (Πόλη Φιλική για Ποδήλατο) από τη ΝatΤour και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης καθώς και με αφορμή τη σπουδαία διοργάνωση του «Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας», που θα λάβει χώρα από τις 26 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου, με εκκίνηση του Αγώνων από την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο. Στις 27 Απριλίου o «Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας» θα περάσει από το Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του τμήματος Τουρισμού, στην οποία μίλησαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, σχολιάζοντας το περιεχόμενο και τη στόχευση των εκδηλώσεων αυτών.

Αρχικά, ο δήμαρχος, κ. Μαρινάκης, ανέφερε ότι το Ρέθυμνο για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί με τη δημιουργία ενός θεσμού που έχει στόχο τη προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. «Πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια είναι προφανώς το ποδήλατο. Μέσα από μια πενθήμερη δράση, το Ρέθυμνο θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του και τις υποδομές του, αλλά και την ποιότητα του περιβάλλοντος και κυρίως των ανθρώπων του, γιατί το καλό χρειάζεται συνεργασία πολλών και εδώ έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι. Είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που κάνουμε κάτι ανάλογο. Είναι συνηθισμένο όμως το Ρέθυμνο στο να πρωτοπορεί. Ο δήμος στοχεύει πάντα στο μυαλό των ανθρώπων, στην αλλαγή της νοοτροπίας. Είμαστε σε μια διαρκή αγωνία πως να πείσουμε τους πολίτες, ότι ο ελεύθερος χώρος τους ανήκει και ότι το καυσαέριο δεν είναι τρόπος ζωής».

Τα είδη του ποδηλατικού τουρισμού και το προφίλ των συγκεκριμένων επισκεπτών

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, Πέπη Μπιρλιράκη ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η επιτροπή τουρισμού και τουριστικής ανάπτυξης του δήμου έχει θέσει ειδικούς στόχους για λειτουργία της πόλης 12 μήνες το χρόνο, ως τουριστικός προορισμός. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε έναν νέο θεσμό στον τόπο μας. Το Ρέθυμνο, όπως είναι γνωστό, είναι ένας προορισμός βιώσιμης κινητικότητας, γεγονός γνωστό και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ως βραβευμένος δήμος. Ένας από τους βασικούς παράγοντες για να λειτουργεί ο τουρισμός στο Ρέθυμνο όλον τον χρόνο, είναι ο ποδηλατικός τουρισμός. Έχουμε στα χέρια μας στοιχεία που δείχνουν ότι ο ποδηλάτης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ενδιαφέρουν κάθε αξιοσέβαστο τουριστικό προορισμό που θέλει να αναπτύξει και άλλες μορφές στην ταυτότητά του, να έχει μια οικονομική ωφέλεια, αλλά πάνω από όλα να έχει βιώσιμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο ποδηλατικός τουρίστας είναι συνήθως μεσαίας ηλικίας, έχει καλή μόρφωση, έχει οικονομική άνεση και μένει στον τόπο που πάει για διακοπές κατά μέσο όρο για 10 μέρες. Επιπλέον, μένει σε ξενοδοχεία 3-4 αστέρων και άνω, είναι συνήθως συνοδευόμενος από παρέα ή φίλους, έχει καθημερινή άσκηση και έρχεται πάντα σε μεσαία και χαμηλή σεζόν. Επίσης, ξοδεύει κατά κεφαλήν πολύ περισσότερο από τον μέσο επισκέπτη.

«Ο ποδηλατικός τουρισμός έχει διάφορες μορφές, υπάρχει ο αθλητικός, κατά τον οποίο ο επισκέπτης έχει προτεραιότητα την προπόνησή του, υπάρχει ο αθλητικός περιηγητικός, όπου ο επισκέπτης ενδιαφέρεται για προπόνηση και βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και της απόδοσης του στο ποδήλατο, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να περιηγηθεί και να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο στον οποίο βρίσκεται και τέλος, υπάρχει και ο περιηγητικός εκδρομικός τουρισμός, όπου ο επισκέπτης χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς στο μέρος που πάει διακοπές. Το Ρέθυμνο, έχει τα χαρακτηριστικά, τόσο γεωγραφικά με το να βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, όσο και γεωφυσικά που προσελκύουν πολύ τους ποδηλάτες», συμπλήρωσε η κυρία Μπιρλιράκη.

Η ίδια ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία τα οποία αρχίζουν να ασχολούνται με τον ποδηλάτη ως επισκέπτη και ως πελάτη τους είναι όλο και περισσότερα, το ίδιο και οι επιχειρήσεις που ετοιμάζονται όλο και περισσότερο για να υποδέχονται ποδηλάτες. Για τους λόγους αυτούς, υποστήριξε ότι το πενθήμερο των δράσεων που διοργανώνει ο δήμος, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Άτλας και την εταιρεία NatTour, θα είναι μια νέα αρχή για την προβολή των χαρακτηριστικών που διαθέτει το Ρέθυμνο σαν ποδηλατικός προορισμός.

Στόχος να γίνει το ποδήλατο βασικό στοιχείο της καθημερινής μετακίνησης των πολιτών

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, σχολίασε ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι μια φιλοσοφία, η οποία περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο. «Βασικός άξονας, με τον οποίο σχεδιάζουμε είναι ο άνθρωπος να διευκολύνεται στην καθημερινότητά του, να του δώσουμε ελεύθερο χώρο, και να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις του. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το αυτοκίνητο, με τα ποδιά και κυρίως με το ποδήλατο, το οποίο εισέρχεται στη καθημερινότητά μας τα τελευταία 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής είναι ορατά σε όλους και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που διαχρονικά ενδείκνυται προκειμένου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μετακινήσεων, αλλά πλέον και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων των επαγγελματικών να αντικατασταθούν από τη χρήση ποδηλάτου. Και το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι η αρχή ώστε να δρομολογηθούν και άλλες δράσεις, με σκοπό το ποδήλατο να γίνει ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής μας μετακίνησης, ιδίως στο κομμάτι που αφορά στο ιστορικό κέντρο καθώς είναι σε όλους αντιληπτό ότι πρέπει να περιοριστεί η κίνηση των αυτοκινήτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Ταταράκης, πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Άτλας, επεσήμανε ότι εφόσον ο δήμος βγαίνει μπροστά, εκείνοι θα ακολουθήσουν. «Ο γύρος της Ελλάδος επανέρχεται μετά από 10 χρόνια και είναι ίσως το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χώρας μας για το 2022. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη που το επανάφερε και μας έκανε την τιμή να ξεκινήσει από την Κρήτη». Ο ίδιος μάλιστα, κάλεσε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να παρευρεθούν, είτε ως εθελοντές είτε ως θεατές, στις 27 Απριλίου στο παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου, οπότε και θα περάσει ο «Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας» από την πόλη. «Θα δούμε αθλητές και επαγγελματίες να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Είναι ένα γεγονός που δε θα το δούμε εύκολα ξανά», κατέληξε.

Οι εκδηλώσεις «Bike Friendly Days», του δήμου Ρεθύμνης εντάσσονται στις παράλληλες δράσεις του «Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας» που έχει ενταχθεί αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για το 2022.