9 °C Rethymno, GR
30/01/2023

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Στόχευση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέων σχολείων

Η μελετητική ωριμότητα, καθώς και η εξασφάλιση των απαραιτητων εγκρίσεων αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο Ρεθύμνου, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο προσβλέπει, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σχολείων στον μητροπολιτικό δήμο. Με δεδομένο ότι τη νέα προγραμματική περίοδο οι δομές που χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο δήμος προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αρχιτεκτονικές μελέτες για το δημοτικό σχολείο του Άδελε και ταυτόχρονα έχει καταθέσει ήδη στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το 4ο νηπιαγωγείο, αναμένοντας τη σχετική έγκριση. Το 4ο νηπιαγωγείο είναι ένα τριθέσιο σχολείο που θα κατασκευαστεί στο τέρμα της οδού Ασκούτση, σε οικοπεδική έκταση που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ρεθύμνου.

«Σε ό,τι αφορά το 4ο νηπιαγωγείο, ο φάκελος ήδη έχει σταλεί για έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί περιμένουμε να δούμε τι παρατηρήσεις θα μας κάνει, τις βελτιώσεις που θα κάνουμε. Καμιά φορά επεμβαίνει και μας προτείνει κάποιες βελτιώσεις στα σχέδια, τα σχεδιάζουμε και τα ξανά στέλνουμε. Εκτιμούμε ότι μέχρι να ανοίξει ο άξονας του ΕΣΠΑ, που αφορά σε σχολεία, θα προλάβουμε να πάρουμε την έγκριση του κτιριολογικού από το υπουργείο Παιδείας. Μας ενδιαφέρει να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε με ώριμες και αδειοδοτημένες μελέτες να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα. Σε ό,τι αφορά το σχολείο του Άδελε ακόμη δεν είναι έτοιμη η μελέτη του, που εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου. Είναι από εθελόντρια αρχιτέκτονα αυτή η μελέτη, την περιμένουμε για να προχωρήσουμε. Έπειτα, θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη στατική μελέτη, τα στατικά και τα Ηλεκτρομηχανολογικά για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να σταλεί για έγκριση το Κτιριολογικό Πρόγραμμα στο υπουργείο Παιδείας» ανέφερε ο αντιδήμαρχος παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου 16ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό κόστους 3.530.000 ευρώ.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται θα πρέπει να έχει περατωθεί σε δυο χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επιπλέον προχθές ολοκληρώθηκε η προθεσμία για τον διαγωνισμό του έργου κατασκευής του σχολείου Ρουσσοσπιτίου, όπου έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 4.385.432,00 ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση το έργο αφορά στην ανέγερση ενός νέου δημοτικού σχολείου εντός του οικισμού Ρουσσοσπίτι του δήμου Ρεθύμνης.

Η δημιουργία του νέου δημοτικού σχολείου υλοποιείται σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.

Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

  • μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια
  • δύο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

– υπόγειος βοηθητικός χώρος:

στο χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη

– ισόγειο:

στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, wc αγοριών – κοριτσιών, wc ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο-αναρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών-γυναικών

– όροφος:

στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC

  • ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί το χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

Η επικάλυψη των κτιρίων θα γίνει με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών στεγών. Τα χαρακτηριστικά (υλικά, τρόπος κατασκευής) και η μορφολογία θα ακολουθεί τις απαιτήσεις και περιορισμούς που τίθενται από τη νομοθεσία των παραδοσιακών οικισμών και θα είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

 

Στάση αναμονής για τη χρηματοδότηση του ΚΕΓΕ

Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρεί η δημοτική αρχή για τη χρηματοδότηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ και τη σχεδιαζόμενη ανακατασκευή του, με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί οι ειδικές δομές εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου. Ο φάκελος του έργου που κοστολογείται περί τα 10 εκ. ευρώ έχει κατατεθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», πρόκειται για έργο εκτός πλαφόν (είχε τεθεί πλαφόν για τα κονδύλια που θα λάμβανε κάθε δήμος από το πρόγραμμα αυτό).

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση αφενός όλων των επιβεβλημένων από τον νόμο μελετών και αφετέρου την κατασκευή του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου).

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

Το έργο με τίτλο «Ανακατασκευή του κτιρίου του ΚΕΓΕ και μετατροπή του σε ειδικό σχολείο» έχει σχεδιαστεί να εκτελεστεί εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει παραχωρηθεί ως προς τη χρήση του στον δήμο Ρεθύμνης προκειμένου να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και το Ενιαίο Ειδικό γυμνάσιο λύκειο. Η έκταση, που έχει παραχωρηθεί, έχει εμβαδόν 9763,64 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση «ΚΕΓΕ – Άγιος Μάρκος» στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Ρεθύμνου, Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου, δήμου Ρεθύμνου και εκτός ορίων οικισμού. Εντός της έκτασης υφίστανται κτίσματα συνολικού εμβαδού κάλυψης 1182,00 τ.μ. τα οποία κατασκευάστηκαν ύστερα από την έκδοση της υπ’ αριθμό 696/78 οικοδομικής άδειας. Τα κτίσματα αυτά θα ανακατασκευαστούν, ενώ θα γίνει και προσθήκη κατ’ επέκταση.

Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνου διεκδικεί την κατασκευή σχολείων στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, στον δήμο Ρεθύμνου μέσω χρησιδανείων συνολικής έκταση 63.425 τ.μ. μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να δώσει λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, που σήμερα υπάρχει στα δυο σχολεία – Πειραματικό, γυμνάσιο και λύκειο, που στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και στα Μισίρια αντίστοιχα, αλλά και στο Μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε ακατάλληλο στο κέντρο της πόλης κτίριο. Παράλληλα στον σχεδιασμό του δήμου είναι στις εκτάσεις αυτές να κατασκευαστούν και οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου, που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στην περιοχή των Περιβολίων.

Την προτεραιοποίηση της ένταξης στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ του έργου κατασκευής των πειραματικών σχολείων στου Γάλλου έχει ζητήσει με επιστολή της η επιτροπή που έχει συστηθεί από τον δήμο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου από το υπουργείο Παιδείας.

 

Τέλος Ιανουαρίου η προμήθεια τριών προκάτ αιθουσών για το 2ο ΕΠΑΛ

Εν τω μεταξύ στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, θα φτάσουν οι τρεις αίθουσες προκάτ, που θα τοποθετηθούν στον χώρο του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ρεθύμνου, με στόχο την επόμενη χρονιά το λύκειο, που σήμερα στεγάζει 170 μαθητές, να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους και να αποσυμφορήσει παράλληλα τους χώρους του 1ου ΕΠΑΛ.

«Οι προκάτ αίθουσες για το 2ο ΕΠΑΛ θα έρθουν τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Γεωργαλής επισημαίνοντας πως αναμένεται και το κονδύλι των 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να συνεχιστεί η εργολαβία που αφορά σε παρεμβάσεις συντήρησης στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ρεθύμνου.