Τις πρωτοβουλίες και τη δράση που η Κρήτη έχει ήδη αναλάβει, μέσω της Περιφέρειας, με στόχο την Πράσινη Μετάβαση και την Απανθρακοποίηση, περιέγραψε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, κατά τη διημερίδα του έργου GreenMat, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που στοχεύει στην χρήση καινοτόμων υλικών για την αποτελεσματική παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, την δέσμευση CO2 και τη μετατροπή του σε χημικά υψηλότερης αξίας, καθώς και στον καθαρισμό του νερού.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξάκης, το λεγόμενο «ενεργειακό τρίλημμα» – ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, μείωση των εκπομπών άνθρακα και διασφάλιση προσιτών τιμών – αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για την Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας αντιληφθεί τις απαιτήσεις «έχει ήδη αναλάβει ένα σημαντικό και αποτελεσματικό ρόλο για την υλοποίηση της Ενεργειακής Μετάβασης, διερευνώντας τις προοπτικές αξιοποίησης του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου», τόνισε ο Γ. Αλεξάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ιεράπετρας έχουν συνάψει Σύμφωνο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχοντας στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων-Περιφερειών Υδρογόνου», εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένες προκηρύξεις χρηματοδοτικών εργαλείων για καινοτόμα έργα Υδρογόνου και χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ για την εμπορευματοποίηση των προϊόντων αυτών των τεχνολογιών.
Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε δύο έργα για το υδρογόνο, με στόχο αφενός τη δημιουργία κόμβου πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο για παραγωγή 500 τόνων ετησίως, που θα είναι η μία από τις συνολικά τρεις κοιλάδες υδρογόνου στην Ελλάδα, κι αφετέρου η δημιουργία μιας κοιλάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη με το συνδυασμό πρωτοποριακών Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών.