21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

Στον δήμο Ρεθύμνου το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(EU Urban Road Safety Award), απονεμήθηκε πριν από λίγο στο Ρέθυμνο, στην τελετή που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Το βραβείο,που σημειώνεται ότι διεκδικούσαν επίσης η Φλωρεντία της Ιταλίας και η Βαρσοβία της Πολωνίας, παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού κ. Άγγελος Μαλάς.

Ο Δήμος Ρεθύμνης που συμμετείχε στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς με Βιώσιμη Κινητικότητα», εντυπωσίασε τους κριτές επειδή πέτυχε να εξισορροπήσει το ρόλο της πόλης ως κύριος τουριστικός προορισμός με τις ανάγκες των κατοίκων του, μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα εστιάζοντας στην «ενεργή κινητικότητα» (πεζή και ποδήλατο) και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σε ανακοίνωση του ο δήμος Ρεθύμνου τονίζει:»Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση κατέκτησε χθες ο Δήμος Ρεθύμνης, κερδίζοντας το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες και μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, ο Δήμος Ρεθύμνης βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κατακτώντας το βραβείο από τις δύο σύγχρονες, οργανωμένες και πληθυσμιακά μεγαλύτερες, συνυποψήφιές του πόλεις, τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Το βραβείο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού κ. Άγγελος Μαλάς, ως επίσημος εκπρόσωπος του δήμου Ρεθύμνης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο διεύθυνσης πληροφορικής – προγραμματισμού & Ανάπτυξης δήμου Ρεθύμνης κ. Νίκο Βώβο.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στην τελετή βράβευσης στη βελγική πρωτεύουσα, σεβόμενος τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, συγκινημένος και βαθιά ικανοποιημένος από την επιτυχία του Ρεθύμνου, συνεχάρη τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους σε αυτή την αδιαμφισβήτητη επιβράβευση του στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, η οποία αντανακλά μία αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια για την αστική βιώσιμη κινητικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη που ξεκίνησε το 2007 και η οποία, απαντά σε ένα μείζον για τη χώρα μας ζήτημα, αυτό της οδικής ασφάλειας.
Αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης διάκρισης ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως αποτελεί το εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή περίοδο τον δήμο Ρεθύμνης.
Πρακτικά, συνιστά ένα αξιόπιστο διαβατήριο για τον δήμο Ρεθύμνης στην, ακόμη πιο δυναμική και με αξιώσεις, διεκδίκηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και διακρίσεις.
Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, αφού επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει εδραιώσει το Ρέθυμνο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως μία πόλη υψηλής ποιότητας ζωής, ισχυροποιώντας έτσι τη θέση του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά ως ταξιδιωτικό προορισμό ασφαλή, που σέβεται το περιβάλλον και παρέχει σύγχρονες, υψηλού επιπέδου και περιβαλλοντικά φιλικές υπηρεσίες, δυνατότητες και επιλογές στους κατοίκους κι επισκέπτες του.
Με αφορμή την ευρωπαϊκή επιτυχία του δήμου, ο δήμαρχος απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους συνεργάτες του, αιρετούς και εργαζόμενους του δήμου Ρεθύμνης καθώς και στην κοινωνία του Ρεθύμνου, που συμμερίζονται και υποστηρίζουν με συνέπεια, αφοσίωση και εμπιστοσύνη κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, κάθε καινοτόμο δράση, κάθε πρωτοποριακή ιδέα και σύγχρονο βηματισμό, που φέρνει το Ρέθυμνο ακόμη πιο ψηλά στην ιεραρχική κλίμακα των πόλεων προχωρούν σταθερά μπροστά, αφήνοντας θετικό περιβαλλοντικό και ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη μας».