Ζωτικής σημασίας η εξερεύνηση και ανακάλυψη της επιστημονικής γνώσης από τις νέες και τους νέους γα την εξέλιξη της κοινωνίας
Τις πόρτες του άνοιξε το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στο Ρέθυμνο για το ευρύ κοινό την Παρασκευή στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και να γνωρίσουν από κοντά το έργο και τις μεθόδους των επιστημόνων μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, πειράματα και ομιλίες.
Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια ετήσια εκδήλωση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται σε χώρες της Ευρώπης την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, συνδέοντας την επιστήμη με το κοινό και την καθημερινότητα μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων προσιτές για τον κόσμο.
Η εκδήλωση αυτή συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους επιστήμονες και το ευρύ κοινό. Δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της έρευνας και την επίδρασή της στη ζωή τους, ενώ οι ερευνητές έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν το έργο τους με έναν απλό και κατανοητό τρόπο.
Παράλληλα, αποτελεί μια πηγή έμπνευση για τα νέα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να ακολουθήσουν καριέρες στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας, καθώς και για την εξέλιξη της κοινωνίας.
Για τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, όπως και για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, μίλησε στα «Ρ.Ν.» ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Άνοιξαν οι πόρτες των εργαστηρίων του Ινστιτούτου για να υποδεχτούν νέες και νέους για να δουν από κοντά τα εργαστήρια του Ινστιτούτου, να δουν πειράματα τα οποία διεξάγονται μέσα στο Ινστιτούτο και με αυτόν τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά στην επιστήμη, πιο κοντά στη φυσική πλάσματος και λέιζερ. Αυτό που θέλουμε ως ΕΛΜΕΠΑ είναι να κινήσουμε το ενδιαφέρον στις νέες και στους νέους όσον αφορά στην επιστήμη, στη φυσική και στην έρευνα και να τους προσελκύσουμε πραγματικά στον κόσμο της επιστήμης, να κάνουμε ορισμένα πράγματα πιο κατανοητά. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ερευνητές μας τους ξεναγούν στα εργαστήρια, τους περιγράφουν τις πειραματικές διατάξεις, τους περιγράφουν το έργο το οποίο πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Το Ινστιτούτο είναι ένας πόλος αριστείας στο ΕΛΜΕΠΑ με πολύ σπουδαίες υποδομές, τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει τόσο του υπουργείο Παιδείας όσο και η Περιφέρεια Κρήτης. Αποτελεί ένα κόσμημα για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας και ιδιαίτερα για το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης».
Στα «Ρ.Ν.» μίλησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Μιχάλης Ταταράκης, κατά τη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή, περιγράφοντας τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν:
«Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή γιορτή που έχει στόχο να δείξει στο κοινό τη δουλειά του ερευνητή, την αξία της έρευνας για την πρόοδο της κοινωνίας και αυτό γίνεται μέσω δράσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δικές μας οι δράσεις εδώ στο Ρέθυμνο στο Ινστιτούτο είναι διήμερες. Την πρώτη ημέρα έχουν εκλαϊκευμένες ομιλίες, πειράματα για τον πολίτη και τα παιδιά, έχουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που ο κάθε πολίτης μπορεί να κατανοήσει και να κάνει μόνος του πειράματα με τη βοήθεια των ερευνητών του Ινστιτούτου. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε τη λεγόμενη «Γωνία Ισότητας», όπου συζητώντας θέματα ισότητας των φύλων. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη δεύτερη ημέρα στο Sience in the City, στο εργαστήριο του Παιδαγωγικού τμήματος του ΠΚ, πραγματοποιούνται πειράματα για μικρά παιδιά που βλέπουν και να κατανοούν τα φυσικά φαινόμενα σε εκλαϊκευμένο επίπεδο».
«Η έρευνα είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για την πρόοδο μιας κοινωνίας»
Ένα σημαντικό εργαλείο είναι η έρευνα για την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ταταράκης, επισημαίνοντας τον ρόλο της νέας γενιάς στην καινοτομία και τη συμβολή της στον εμπλουτισμό των γνώσεων:
«Η έρευνα είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Άρα θα πρέπει η νέα γενιά να κατανοήσει τι είναι η έρευνα, πως γίνεται η έρευνα, ώστε τα νέα παιδιά, αυτά που έχουν το μεράκι να γίνουν ερευνητές, να έρθουν στην έρευνα και να είναι αυτοί οι συνεχιστές της παραγωγής της νέας γνώσης. Άρα είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά -από το δημοτικό ακόμη- να κατανοήσουν πως γίνεται η έρευνα, να μιλήσουν με τους ερευνητές, να δουν τους ερευνητές με την άσπρη ποδιά αλλά να τους δουν και πίσω από τη ποδιά. Να δουν ότι είναι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν για το καλό της κοινωνίας. Άρα ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικός, εξίσου σημαντικός με τον στόχο της Βραδιάς του Ερευνητή να καταδείξει την έρευνα και να δείξει στον πολίτη τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η έρευνα και πως προοδεύει η κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι καθημερινά χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στη ζωή μας και πολλές φορές δεν έχουμε κατανοήσει πόσα χρόνια έρευνας χρειάζονται για να μπορέσει ένα τεχνολογικό προϊόν να φτάσει στα χέρια μας. Από τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρικής, τη βιολογία μέχρι και τα φάρμακα. Άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό, ένα προϊόν που εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα, χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια έρευνας για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να το χρησιμοποιήσουμε για την πρόοδό μας».
Έμφαση στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στους μαθητές και στις μαθήτριες έδωσε ο καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» κατά τη διάρκεια τη βραδιάς:
«Η Βραδιά Ερευνητή έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη και η έρευνα ανοίγει τις πύλες της στους πολίτες. Είναι σαν μια ανταπόδοση των χρηματοδοτήσεων που δίνονται στην έρευνα για να δουν οι πολίτες τι ακριβώς εκπονείται στα ερευνητικά κέντρα, πως προωθείται η επιστήμη και πως διασυνδέεται η επιστήμη με την παραγωγή και την τεχνολογία. Ειδικά για φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα άλλαξε, δεν είναι μόνο Βραδιά Ερευνητή, αλλά και Ερευνητές στα σχολεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα πανεπιστήμια που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις, κάνουν αρκετές δράσεις με τα σχολεία. Είναι πολύ σημαντικό τα σχολεία όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα σχολεία του δήμου Ρεθύμνης να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να δεχθούν ερευνητές στο σχολείο ή να συμμετέχουν στις διαδικτυακές δράσεις για να καταλάβουν τα παιδιά πως εκπονείται η έρευνα και πως προωθείται η επιστήμη».