Ολοκληρώνονται σήμερα στα Ανώγεια οι τετραήμερες εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης. Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στον«Τόπο του Βοσκού», στις 5 το απόγευμα οι 15 Έλληνες και ξένοι ποιητές από 12 χώρες που βρίσκονται στο νησί,θα «παντρέψουν» την ποίηση τους με την κρητική μαντινάδα. Οι προσκεκλημένοι θα ταξιδέψουν το κοινό με την ποίηση τους ενώ ντόπιοι μαντιναδολόγοι και μουσικοί θα το ταξιδέψουν στην ιστορία της Κρήτης και στην αξία της προφορικής παράδοσης. Ομιλίες, απαγγελίες, αναγνώσεις, μουσική και ανοιχτός διάλογος μεταξύ τόσων διαφορετικών πολιτισμών, θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι ποιητές: Βασίλης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Christopher Merrill, σύμβουλος του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. Barack Obama, Jochen Kelter, επί δεκαετίας Πρόεδρος των Ευρωπαίων Λογοτεχνών, Μαρία Λαϊνά, η σπουδαιότερη εν ζωή ποιήτρια της χώρας μας,Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σπουδαίος ποιητής και μελετητής, José Luis Díaz Granados, διακεκριμένος Λατινοαμερικανός ποιητής, Brane Mozetic, τολμηρός και πρωτοπόρος ποιητής,Efe Duyan,ένας ταλαντούχος νέος Τούρκος, Madara Gruntmane, εναλλακτική ποιήτρια της Λετονίας, Αναστάσης Βιστωνίτης, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της γενιάς του ’70,Raquel Lanseros,ανερχόμενη ποιήτρια της Ισπανίας, Amir Or, βραβευμένος Ισραηλινός ποιητής, ο πολυσχιδής και δραστήριος Philip Meersman, ο πολυεθνικός και ταλαντούχος Andre Naffis-Sahely και ο μεγάλος Ιταλός ποιητής Paolo Ruffilli.
Χθες, προτελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, οι ποιητές επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, στα πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε με την υποστήριξη του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση των ποιητών, αναγνώσεις ποιημάτων τους, αλλά και ανοιχτό διάλογο των ποιητών με το κοινό που ήταν καθηγητές και φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των Ελλήνων με την ποίηση, οι οποίοι διατρέχουν όλες τις ιστορικές περιόδους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Όπως υπογράμμισε, περί τις 900 ποιητικές συλλογές σχεδόν σε ετήσια βάση, βρίσκονται στους εκδοτικούς οίκους, χώρια απ’ αυτές – αριθμός πολλαπλάσιος- που δεν εκδίδονται αλλά βρίσκονται στα συρτάρια των δημιουργών τους. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία τέχνη που κυλάει στις φλέβες του λαού μας, αντιπροσωπεύει μια πλειάδα συναισθημάτων και εκφράζεται ποικιλοτρόπως.
Το απόγευμα, οι ποιητές φιλοξενήθηκαν από την ομάδα Θεάτρου «Αντίβαρο» του Ρεθύμνου. Μια θεατρική παράσταση, μια ταινία μικρού μήκους για τη μαντινάδα, απαγγελίες από ξένους και Κρήτες ποιητές, περιελάμβανε η εκδήλωση. Παρουσιάστηκε ο διάλογος των ποιητών Αισχύλου και Ευριπίδη από τους Βατράχους του Αριστοφάνη με Αγγλικούς υπέρτιτλους σε διασκευή της Θεατρικής Ομάδας «Αντίβαρο».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των ποιητών σε σχολεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου όπου συνομίλησαν με τους μαθητές για την ποίηση.
Το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη διοργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση δράσης πολιτισμού HE.art, με την Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, και διήρκησε τέσσερις ημέρες.