14 °C Rethymno, GR
30/11/2022

Ο ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΗΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΔΙΗΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 246χλμ ΣΕ 35:25:58

Στους υπεραθλητές του «Σπάρταθλον» ο Δ. Λαχνιδάκης

Ο Δημήτρης Λαχνιδάκης έγινε «Σπαρταθλητής»! Ο εντεταλμένος σύμβουλος του τμήματος αθλητισμού του δήμου Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΔΥΡ, επιχείρησε να τρέξει στη διαδρομή των 246χλμ (Αθήνα-Σπάρτη) και έφτασε ως το τέλος της σε χρόνο 35:25:58!
Το «Σπάρταθλο» λόγω και της τεράστιας ιστορικής σημασίας του, μαγεύει, εμπνέει αθλητές και αθλήτριες να πετύχουν το ακατόρθωτο. Πολλοί από αυτούς έπειτα από τεράστια σωματική και ψυχολογική προετοιμασία φτάνουν ως το τέρμα. Άλλοι πάλι το προσπαθούν, κι άλλοι -αλήθεια είναι- ότι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται τέτοια περιπέτεια… Είναι ωστόσο μια δοκιμασία μυαλού και επίπονης προσπάθειας μ’ ένα αποτέλεσμα μοναδικό που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό.
Οι στιγμές για όλους τους υπεραθλητές ήταν συγκλονιστικές και διήρκησαν περίπου δύο ημέρες! Ο Δημήτρης Λαχνιδάκης έκανε κάτι που δεν μπορεί να το πετύχει ο οποιοσδήποτε γι’ αυτό και εκπλήρωσε ένα δικό του όνειρο ζωής, όπως ο ίδιος ομολογούσε…
… Φέτος μάλιστα ξεκίνησε μ’ έναν ακόμη Ρεθεμνιώτη «Σπαρταθλητή», τον Σπύρο Κοτζάμπαση.
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στους φίλους του ρεθεμνιώτικου δρομικού αθλητισμού η υπεράνθρωπη προσπάθεια του πολυβραβευμένου υπερμαραθωνοδρόμου Σπύρου Κοτζάμπαση, ο οποίος υπέστη ωστόσο θερμοπληξία στο 97ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Ο μεγάλος υπεραθλητής, ο οποίος έχει τερματίσει το «Σπάρταθλον» δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν (2018, 2021), φέτος μπορεί να νικήθηκε από τη ζέστη, αλλά ποτέ δεν ηττήθηκε στις συνειδήσεις μας.
Είναι δε σημαντικό να τονίσουμε ότι στο φετινό «Σπάρταθλον» τη διαδρομή ξεκίνησαν 400 δρομείς από 47 χώρες του κόσμου, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά 45 Έλληνες υπεραθλητές και 6 Ελληνίδες υπεραθλήτριες. Τον τεράστιο αυτό άθλο όμως ολοκλήρωσαν 181 αθλητές, εκ των οποίων οι 23 Έλληνες και 5 Ελληνίδες.

Στις 3 πρώτες θέσεις του αγώνα τερμάτισαν: 1ος τερμάτισε ο Έλληνας Φώτης Ζησιμόπουλος (Νο.255) με χρόνο 21:00.50, ξεπερνώντας το 3ο ρεκόρ της διοργάνωσης του ιστορικού αγώνα, που κατείχε ο Γιάννης Κούρος, 19 λεπτά αργότερα ακολούθησε ο Ιάπωνας «Somiya Toru» (Νο.228), οποίος έσπασε και αυτός αντίστοιχα τον 4ο καλύτερο χρόνο, και μία ώρα αργότερα τερμάτισε το μεγάλο φαβορί του αγώνα που ήταν και ο φετινός νικητής του Badwater, Ιάπωνας «Ishikawa Yoshihinko»(Νο.238) ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους κατοίκους της Σπάρτης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Σπάρταθλον» είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου, καθώς αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του δρομέα που το 490 π.Χ. έτρεξε από την Αθήνα στην Σπάρτη, για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο κατά των Περσών.
Η φετινή διοργάνωση ήταν η 40η συνεχόμενη και η διαδρομή που ακολούθησαν οι αθλητές είναι η κοντινότερη δυνατή σε αυτή που περιγράφει ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της μεγάλης δυσκολίας του αγώνα έχουν τεθεί συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, για να γίνει δεκτή η συμμετοχή ενός αθλητή.