Με την καθοριστική συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής ο δήμος Ρεθύμνου ετοιμάζει τον σχεδιασμό για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον άξονα που άφορα στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, δρομολογώντας σημαντικά έργα στην πόλη και τους οικισμούς.
Τα περιφερειακά προγράμματα της νέας περιόδου αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων των ΠΕΠ θα διατεθεί για τα ΣΒΑΑ. Στην περίπτωση της Κρήτης διατίθενται περίπου 80 εκ. ευρώ για τέσσερις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο ως πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιφέρειας.
Το νέο πρόγραμμα -ΣΒΑΑ, ωστόσο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μητροπολιτικούς δήμους με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ο προϋπολογισμός για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου, όπως είχε αναφέρει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, ποσό που όμως ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς οι εκπτώσεις σε αυτό το πρόγραμμα «επιστρέφουν» στα ταμεία του δήμου, που έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει νέες παρεμβάσεις, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, όπου οι οποίες εκπτώσεις επέστρεφαν στο ίδιο το πρόγραμμα (που σημαίνει ότι τα χρήματα αξιοποιούνταν για παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές).
Σύμφωνα με το σχέδιο οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν σε μια ακτίνα από τον Πλατανιά (ανατολικά) μέχρι και το ύψος του στρατοπέδου (δυτικά).
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει στα «Ρ.Ν.» τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στη φιλοσοφία της αναζωογόνησης των γειτονιών και της σύνδεσής τους μεταξύ τους. Στις περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνονται με ένα πλέγμα αναπλαστικών υποδομών τόσο η περιοχή της Καλλιθέας όσο και του Μασταμπά, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβληθεί προς ένταξη και η κατασκευή νηπιαγωγείου στην οδό Ασκούτση.
«Περιμένουμε νεότερα από τη διαχειριστική αρχή. Ακόμα επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που αφορά στις αστικές αναπλάσεις μέσω του οποίου θα δώσουμε έμφαση στις γειτονιές. Όταν λέμε αστική ανάπλαση δεν σημαίνει ότι θα είναι αποκλειστικά και μόνο μια ανάπλαση ενός δρόμου με την λογική που το ξέρουμε. Μπορεί να έχει έναν μεγαλύτερο σχεδιασμό που να περιλαμβάνει ακόμα και μια διάνοιξη ενός κομματιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή κάποιους δρόμους που σήμερα δεν να είναι προσπελάσιμοι.
Όλο αυτό το σχέδιο θα έχει μια ολοκληρωμένη δομή και όχι κάποιες αποσπασματικές αναπλάσεις. Προφανώς θα γίνει και με βάση τις κατευθύνσεις που θα μας δώσουν από την Διαχειριστική Αρχή μόλις η πρόσκληση δημοσιευτεί. Όλο αυτό προϋποθέτει μια καλή συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή σε πρότερο χρόνο, έτσι ώστε όταν βγει η πρόσκληση να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και εμείς. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια συνεργασία αποκλειστικά για τις δράσεις του δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι από τα χρήματα που αφορούν στο Ρέθυμνο οι εκπτώσεις θα επιστρέψουν πάλι στον δήμο» ανέφερε ο Νίκος Βώβος, διευθυντής Προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνης.
Στη διαχειριστική αρχή ο φάκελος για τις δράσεις του δήμου στο «Open Mall»
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, ολοκληρώθηκαν οι τροποποιήσεις στις μελέτες που αφορούν στις δράσεις του δήμου για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» και το επόμενο δίμηνο θα κατατεθούν στη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Μέσα από το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», σχεδιάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.
Παράλληλα, μέσα από τον άξονα αυτό, ο δήμος Ρεθύμνου φιλοδοξεί σε περαιτέρω ανάδειξη της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που θα την καταστήσουν αφετηρία του ιστορικού κέντρου, σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, χώρο ανάπαυσης, ενοποιώντας την ταυτόχρονα με μια διάβαση με το δημοτικό πάρκινγκ. Η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων μια διάβαση για να διασχίζουν οι πεζοί το τμήμα του πράσινου που θα δημιουργηθεί στο σημερινό πάρκινγκ, την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Η νέα διάβαση, βάσει της μελέτης, οδηγεί ακριβώς στη θέση που είναι ο ανδριάντας του Κωστή Γιαμπουδάκη, ο οποίος αναδεικνύεται, έρχεται στο επίπεδο που είναι το σημερινό πεζοδρόμιο της λεωφόρου Κουντουριώτη. Από εκεί με πλατύσκαλα, που είναι συγχρόνως και καθιστικά ο πεζός μπορεί να οδηγηθεί στη Μεγάλη Πόρτα. Παράλληλα η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου διαγώνιου, που οδηγεί από το ανατολικό κομμάτι της πλατείας που είναι ο ιερός ναός, στη Μεγάλη Πόρτα.
Παράλληλα μέσα από τη μελέτη αναδεικνύεται και τακτοποιείται το πράσινο, συμπληρώνονται τα καθιστικά, η πλειοψηφία των οποίων «κοιτάζει» τη Μεγάλη Πόρτα.
Στη μελέτη προβλέπεται η τοποθέτηση «έξυπνων» (smart) καθιστικών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα του open mall, που με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί ο επισκέπτης να φορτίζει το κινητό του. Παράλληλα δημιουργείται καινούριο πλακόστρωτο εξαρχής, στις αποχρώσεις του γκρι, διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Επίσης, η στάση του λεωφορείου μετακινείται προς τα ανατολικά και έρχεται πριν τον ανδριάντα του Γιαμπουδάκη, περίπου εκεί που είναι σήμερα το περίπτερο και δημιουργείται μια μεγάλη εσοχή για το λεωφορείο, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως σήμερα. Τα περίπτερα παραμένουν σε λειτουργία και μετατοπίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις και διαστάσεις, σύμφωνα με την καινούρια κανονιστική. Το κιόσκι ενημέρωσης θα μετατοπιστεί προς την πλευρά των ταξί, ενώ όλα τα δέντρα και οι δεντροστοιχίες παραμένουν στη θέση τους.