Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών (δίκτυα κοινής ωφέλειας, απορρίμματα) χρήζουν άμεση επέμβασης, τονίστηκε στο συνέδριο
Στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα 10ετίας για τον κλάδο του τουρισμού ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Χατζής, από το βήμα του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός – Διασύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα – Το παράδειγμα της Κρήτης» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο.
Ο κ. Χατζής επισήμανε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει η στρατηγική, αφού, όπως είπε, το momentum είναι θετικό και δεν πρέπει να χαθεί. Μάλιστα έκανε λόγο για σχεδιασμό που θα απαντάει στο τι θέλουμε ως χώρα συνολικά αλλά και ως επιμέρους προορισμοί.
Μάλιστα εξήγησε ότι η έλλειψη του στρατηγικού σχεδιασμού έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί δήθεν υπερτουρισμού, αφού όπως τόνισε, με τον τρόπο αυτό κρύβονται κάτω από το χαλί οι χρόνιες παθογένειες στα ζητήματα των υποδομών της χώρας. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικού αριθμού πελατών. Η Μαγιόρκα είναι 2,3 φορές μικρότερη από την Κρήτη και έχει διπλάσιο πληθυσμό και όσες αφίξεις έχουν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο μαζί» υπογράμμισε και στάθηκε στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης που όπως είπε η ανεξέλεγκτη επέκτασή της έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά ζητήματα. Στην Κρήτη, σημείωσε, τα καταλύματα βραχυχρόνιας έχουν ξεπεράσει τις 150.000 κλίνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση των τουριστικών ροών στο νησί.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του τουρισμού, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να παραπονιόμαστε επειδή ο τουρισμός πετυχαίνει». «Δεν είναι σοβαρό να διαπραγματευόμαστε τον περιορισμό της ζήτησης, αντί για τη βελτίωση της προσφοράς. Ο τουρισμός διογκώνει τον εθνικό πλούτο κι αν θέλουμε να συνεχίσει να το κάνει, πρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου να επιστρέφει στην κοινωνία με τη μορφή ανθεκτικών και σύγχρονων υποδομών σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, επανέλαβε ότι δεν είναι ωφέλιμο για την στρατηγική του ελληνικού τουρισμού η επιδίωξη των ρεκόρ στις αφίξεις κάθε χρόνο. Αφού επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της ξενοδοχίας είναι οι θεματοφύλακες της παράδοσης των τοπικών κοινωνιών και του πολιτισμού, στάθηκε στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξηγώντας ότι παραμένει ένα ζήτημα ανοικτό και προανήγγειλε την παρουσίαση έρευνας, που αναδεικνύει τις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου. Μάλιστα αναφερόμενος στη Σαντορίνη ανάφερε ότι τα τελευταία 12 χρόνια διπλασιάστηκαν οι κλίνες στο νησί, με τις ξενοδοχειακές κλίνες να αντιστοιχούν στο 14% της εντυπωσιακής αύξησης.
Παραμένοντας σε θέματα στρατηγικής, η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αγάπη Σμπώκου, τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν κάνοντας λόγο για την ανάγκη άμεσων δράσεων στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της αλλαγής στερεοτύπων και νοοτροπίας. Αφού στάθηκε στο στρατηγικό σχέδιο που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΕΤΕ, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα ανοιχτά ζητήματα που ζητούν λύσεις: Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών (δίκτυα κοινής ωφέλειας, απορρίμματα) χρήζουν άμεση επέμβαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των φορέων των ξενοδόχων του νησιού εστίασαν στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και των πολιτικών που θα πρέπει να εστιάσουν στις αρχές της βιωσιμότητας, όπως εξήγησαν.
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι μονόδρομος οι πολιτικές της βιωσιμότητας.
Ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου επεσήμανε ότι τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι γνωστά και όλοι τα γνωρίζουν. Αυτό που μένει, εξήγησε, είναι η ανάληψη δράσεων και μεταξύ άλλων στάθηκε κι αυτός στην ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο Εμμανουήλ Γιαννούλης, πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων, εστίασε στο θέμα του υπερτουρισμού, αναφέροντας ότι η συζήτηση γύρω από αυτό, έχει στόχο να ακούγονται φωνές για επιβολή νέων επιβαρύνσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες και όχι για να αναδειχθούν τα ζητήματα στις υποδομές, που είναι ελλιπείς.
Στο μεταξύ ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων των νοτίων περιοχών του Ρεθύμνου, σημείωσε ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού, των οδικών υποδομών, των λυμάτων κ.λπ.
Στ. Αρναουτάκης: «Να επενδύσουμε στην ποιότητα, τις νέες μορφές τουρισμού και με τη συνεργασία όλων να διαμορφώσουμε τον τουρισμό του 2030»
Για την ολοκληρωμένη στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον τουρισμό και τη σύνδεσή του με την γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα, μίλησε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, συμμετέχοντας στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – χαρτογραφώντας ευκαιρίες και προκλήσεις», που έγινε στο Ηράκλειο με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Περιγράφοντας τον μεγάλο κοινό στόχο όλων των φορέων για τον τουρισμό, ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως «ως χώρα πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Να αναπτύξουμε νέες μορφές τουρισμού, να επενδύσουμε στην ποιότητα. Να κατανοήσουμε πως ο τουρισμός αλλάζει και η επιτυχία είναι μονόδρομος. Και βεβαίως να συμφωνήσουμε πως μέσα από τη συνεργασία όλων μας, θα διαμορφώσουμε τα θεμέλια για τον τουρισμό του 2030», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό, εξήγησε πως «στην Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζουμε την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου όλα αυτά να ενταχθούν στο τουριστικό μας προϊόν».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και την αξία που αποκτά για τον τουρισμό και την κρητική οικονομία, η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τις Ενώσεις Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες, τα Επιμελητήρια του νησιού, τις ενώσεις των παραγωγών. «Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας σε Περιφερειακό Επίπεδο την Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις, ενσωματώνουμε στην πολιτική για την τουριστική προβολή τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, ενώ αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών, ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και σε αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην εκδήλωση ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό μεγάλων και μικρών έργων που βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει πρωτογενή και τριτογενή τομέα.
Λ. Αυγενάκης: «Η επισιτιστική επάρκεια αναγκαίος παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού»
Την άμεση σύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο Περιφερειακό Συνέδριο κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τουρισμός.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει και στον πρωτογενή τομέα η κλιματική κρίση επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει προνοητικότητα με την κατασκευή σύγχρονων και οργανωμένων αρδευτικών έργων που θα λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά, σημειώνοντας ότι τα έργα πρέπει να είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι να λειτουργούν ευεργετικά για μια περιοχή αλλά καταστροφικά για κάποια άλλη.
Παράλληλα τόνισε ότι προκειμένου να υπάρχει επισιτιστική επάρκεια δεν πρέπει να αποκλειστούν μέτρα όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές. Επίσης κάλεσε την Ε.Ε. να είναι πιο ευέλικτη και πιο προσαρμοστική στις νέες συνθήκες, καθώς δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και εξελίσσονται διαφορετικά και από περιοχή σε περιοχή.
Ο υπουργός τόνισε ότι επιδίωξή του είναι η στενότερη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος για να ανεβάσουμε την Ελλάδα πιο ψηλά.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο τομέων και η προώθηση της κρητικής κουλτούρας και γαστρονομίας ως τουριστικού προϊόντος μπορούν να συμβάλουν στην αειφορία και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζονται στενά με σκοπό την περαιτέρω διασύνδεση των δύο αυτών πυλώνων οικονομίας, σε μια περιοχή που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.
Επίσης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όπως είναι η θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού και η επισκεψιμότητα σε τυροκομεία και οινοποιεία, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που επενδύουν στον τουρισμό μέσω των Leader, του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στο Αγροτικό Σχολείο της Μεσαράς που σύντομα θα λειτουργήσει με στόχο να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα Σχολεία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, αλλά και στο πρόβλημα με τα εργατικά χέρια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για επίλυσή του.