Για δεύτερη χρονιά, ο δήμος Ρεθύμνης, βραβευμένος στον τομέα Bike Friendly Travel, διοργάνωσε σε συνεργασία με τη NatTour, τις Bike Friendly Days – Ημέρες Ποδηλάτου για τον Τουρισμό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου της 3ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση αναφορικά με το ποδήλατο στον τουρισμό και τις σοβαρές προοπτικές του ποδηλατικού τουρισμού στο Ρέθυμνο.
Τις Bike Friendly Days (1-3 Ιουνίου 2023) τίμησαν με την παρουσία τους ως πόλεις-μέλη του δικτύου Bike Friendly Destinations, η αντιδήμαρχος της Κω, Σέβη Βλάχου, και ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βασίλης Δέλκος, οι οποίοι, όπως και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, παρουσίασαν στη διάρκεια φόρουμ τις δραστηριότητες των δήμων τους για τον ποδηλατικό τουρισμό.
Ο δήμος Ρεθύμνου, σε απολογιστικό σημείωμα του για τις εκδηλώσεις του τριημέρου, και κυρίως για τα πολύ ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν στο φόρουμ για τον ποδηλατικό τουρισμό, αναφέρει τα παρακάτω:
Στο φόρουμ, εκτός από τις εκτενείς παρουσιάσεις των αντιδημάρχων, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών φορέων τουρισμού, τόνισαν όλοι την ανάγκη ανάπτυξης του Ποδηλατικού Τουρισμού ως όχημα προς τη Βιώσιμη Κινητικότητα και την Πράσινη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης, η αντιπεριφερειάρχης, κα Μ. Λιονή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, κ. Κ. Κώτσογλου, αλλά και οι πρόεδροι επαγγελματικών φορέων Τουρισμού, κ. κ. Γ. Πελεκανάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Μ. Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μ. Τσακαλάκης, πρόεδρος συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης και Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, Γ. Σφακιανάκης, πρόεδρος Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών, και Μ. Ταταράκης, πρόεδρος του Ποδηλατικού συλλόγου Ρεθύμνης ΑΤΛΑΣ και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, δήλωσαν τη βούλησή τους για συμμετοχή στην προσπάθεια ανάπτυξης του Αθλητικού και Ποδηλατικού Τουρισμού.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί που εργάζονται ήδη στον ποδηλατικό τουρισμό, ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά του τομέα αυτού και του πελατειακού κοινού του.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της Μarketing Manager και εκπροσώπου του γερμανικού πρακτορείου Attika Reisen, Κατερίνας Κάπελλα, για τον Ποδηλατικό Τουρισμό στη Γερμανία. Η κ. Κάπελλα ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του Ποδηλατικού Τουρισμού παρουσιάζεται στην Ευρώπη, μια αγορά, η οποία παγκοσμίως εκτιμάται σε παραπάνω από μισό δις ευρώ, με ετήσια αύξηση της τάξεως του σχεδόν 15%. Επίσης, ανέφερε ότι, έναντι περίπου 4 εκατομμυρίων Γερμανών που έκαναν ποδηλατικές διακοπές το 2021, η αγορά εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια για το 2023. Ακόμα, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση και χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων που, για το 2021, η εκτίμηση ήταν στο 42% στη Γερμανία, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει το 48%. «Είναι μια χαρακτηριστική εξέλιξη που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα», είπε και αναφέρθηκε τόσο στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της χρήσης του ποδηλάτου και, κατ’ επέκταση, της ανάπτυξης του Ποδηλατικού Τουρισμού, όσο και στα κοινωνικά οφέλη, όπως είναι η υγεία για τους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο, μια δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις με παρέα και, βεβαίως, ότι το ποδήλατο αποτελεί ένα πάρα πολύ αποδοτικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς για μικρές αποστάσεις.
Η κ. Κάπελλα ανέφερε ότι η Attika Reisen ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πακέτων ποδηλατικού τουρισμού και ενδιαφέρεται για συνεργασία με αντίστοιχες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνώς περίπου 4.000 ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αυτού του είδους το προϊόν.
Σε παρέμβαση της η Βίκυ Καραντζαβέλου, γενική διευθύντρια του NatTour και αρχισυντάκτρια του TravelDailyNews,παρουσίασε το δίκτυο πιστοποίησης Bike Friendly ενώ ο Επιστημονικός Σύμβουλος του δικτύου, Χρήστος Πετρέας, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης του Ποδηλατικού Τουρισμού στους τουριστικούς προορισμούς ως μορφή βιώσιμης ανάπτυξης,επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι,η χρήση του ποδηλάτου είναι μια ήπια μορφή μετακίνησης, περιβαλλοντικά φιλική, και επιλέγεται από σχεδόν το 50% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωβαρόμετρο 2016).Σύμφωνα με τον ίδιο,τα έσοδα από δραστηριότητες Ποδηλατικού Τουρισμού ανέρχονται σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το 30% των ποδηλατιστών – τουριστών επιλέγουν διακοπές διαρκείας μέχρι επτά ημέρες, και το 32% μέχρι 14 ημέρες.
«Η Ελλάδα, με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, προσφέρεται για Ποδηλατικό Τουρισμό. Σε παλαιότερη έρευνα Γερμανών ποδηλατιστών, η φύση και τα τοπία αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον για ποδηλατικές διακοπές (87%), ακολουθεί η χρήση του ποδηλάτου ως συνήθεια για ευεξία και υγεία (83%), ενώ – ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας – η επίσκεψη πολιτιστικών αξιοθέατων με το ποδήλατο επιλέγεται από 28%» επισήμανε ο κ. Πετρέας.
Τις εμπειρίες του πάνω στους επισκέπτες ποδηλατιστές και τις ανάγκες τους, παρέθεσε ο αντιπρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, Γ. Γαλανάκης.
Ο Βαγγέλης Πετρουλάκης, από το πιστοποιημένο ξενοδοχείο με το σήμα Bike Friendly, Ibiscos Garden Hotel, παρουσίασε τα βασικά κριτήρια, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανωμένος ποδηλατικός σταθμός εντός ξενοδοχείου και τι χρειάζεται να κάνει ένα ξενοδοχείο για να υποδεχτεί τον Ποδηλατικό Τουρισμό, όπως:
- Αναφορά ποδηλατικών υπηρεσιών είτε στην ιστοσελίδα είτε στη μπροσούρα του ξενοδοχείου είτε σε ειδικό φυλλάδιο, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους πελάτες.
- Χάρτης περιοχής με ποδηλατικές διαδρομές σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (δωρεάν υπηρεσία).
- Χώρος για ασφαλή στάθμευση-φύλαξη των ποδηλάτων ή συνεργασία με αντίστοιχο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο (δωρεάν υπηρεσία).
- Διαθεσιμότητα σετ εργαλείων (δωρεάν υπηρεσία).
- Πλυντήριο-στεγνωτήριο ρούχων, με δυνατότητα παράδοσης αυθημερόν (εντός ή εκτός ξενοδοχείου, υπηρεσία με χρέωση).
- Δυνατότητα ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων, εντός ξενοδοχείου ή κοντά στο ξενοδοχείο (υπηρεσία με χρέωση).
«Οι εντυπώσεις των μέχρι τώρα ποδηλατιστών είναι άριστες», τόνισε ο κ. Πετρουλάκης, ο οποίος και χρίστηκε Πρέσβης του Ποδηλατικού Τουρισμού για το Ρέθυμνο, ως πρωτοπόρος αθλητής ποδηλάτης και εργαζόμενος για τον Ποδηλατικό Τουρισμό.
Στο φόρουμ παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Ρεθύμνης, Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου, εκπρόσωποι του ΕΒΕΡ, μέλη επιτροπών Τουρισμού, μέλη του συλλόγου Ξενοδόχων, διευθυντές ξενοδοχείων, καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Δημόσιου ΙΕΚ, εκπρόσωποι του τμήματος Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας Ρεθύμνης και δήμου Αγ. Βασιλείου, εκπρόσωποι των τοπικών και πανελλήνιων μέσων ενημέρωσης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και η συμβολή στο τριήμερο των εκδηλώσεων όλων των επιχειρηματιών του Ρεθύμνου που ασχολούνται με πωλήσεις-ενοικιάσεις ποδηλάτων και με ποδηλατικές διαδρομές-ξεναγήσεις.
Στο πλαίσιο των Ημερών Ποδηλάτου, διοργανώθηκαν δωρεάν ποδηλατοβόλτες-ξεναγήσεις για τους επισκέπτες, εκπαιδευτικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από τον κ. Μανόλη Σφακιανάκη του ΟΚΑ Πρέβελη, προβολή ταινίας με θέμα το ποδήλατο. Το τριήμερο έκλεισε με την Ποδηλατοβόλτα Υγείας, το Σάββατο 3 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, σε διοργάνωση του Ποδηλατικού Συλλόγου ΑΤΛΑΣ, παρουσία του προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καρκίνου κ. Γ. Καπετανάκη, του δημάρχου, κ. Γ. Μαρινάκη, αντιδημάρχων, εργαζομένων του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel, εκπροσώπων σχολείων και πολλών οικογενειών του Ρεθύμνου.