Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γενικού / Οικογενειακού γιατρού που γιορτάζεται στις 19 Μαϊου ο Σύλλογος Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Ρεθύμνης (ΣΥΓΕΝΙΑΡ) σε μήνυμα του αναφέρει: «Κάθε χρόνο στις 19 του Μάη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γενικού/Οικογενειακού Ιατρού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Ιατρών (WONCA) το 2010 και κάθε χρόνο αποκτά μια διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια δυναμική στο χώρο της υγείας.
Οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί κατέχουν αδιαμφισβήτητα κεντρικό ρόλο στο σύστημα παροχής υγείας και φροντίδας παγκοσμίως. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην προαγωγή υγείας και ευημερίας των πολιτών, καθώς βασίζεται στην ενσυναίσθηση και στην αφοσίωση προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η εξειδίκευσή τους, τους καθιστά στην καρδιά της υγειονομικής φροντίδας μια ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για άτομα και οικογένειες. Είναι το πρώτο σημείο επαφής με το Σύστημα Υγείας στις περισσότερες χώρες και λειτουργεί ως «πλοηγός» σε αυτό. Η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασθενείς τους είναι δια βίου και σε όλα τα στάδια της ζωής, από την γέννηση έως τον θάνατο, καλλιεργώντας μια αναντικατάστατη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον ασθενή και την οικογένεια του.
Η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνιστά βασικό πυλώνα όλων των Συστημάτων Υγείας. Αποτελώντας την πρώτη επαφή του πολίτη με τις μονάδες υγείας, παρέχει το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης και θεραπείας, ενώ κατέχει κομβικό ρόλο στην πρόληψη. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) βρίσκει την πλήρη έκφρασή της μέσω της προσφοράς ολοκληρωμένων υπηρεσιών, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, δημόσιας υγείας, προληπτικής ιατρικής, αγωγή υγείας, σχολικής υγιεινής, πρόληψης με εμβολιασμούς σε ενήλικες και παιδιά, προστασίας της ψυχικής υγείας, φροντίδας σε ευπαθείς-ευάλωτες ομάδες, παρηγορητικής/τελικής φροντίδας, αποκατάστασης, δυνατότητας παροχής υπηρεσιών υγείας κατ’ οίκον, σε κάθε άτομο και κοινότητα, ακόμη και σε απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές. Η σωστή λειτουργία της αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης του ασθενή, μειώνει το κόστος και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Η ενίσχυση της ΠΦΥ θα εξαλείψει πολλές από τις στρεβλώσεις και χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ: περιορισμό του φαινομένου της αντίστροφης υποκατάστασης και χρήσης των πολύ δαπανηρότερων νοσοκομειακών υπηρεσιών – περιορισμό του αριθμού των νοσηλειών-ρεκόρ σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας καθώς και του φαινομένου των επανεισαγωγών.
Βασικοί πυλώνες στη φετινή εκστρατεία από τον παγκόσμιο οργανισμό οικογενειακών ιατρών είναι:
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς τους, από τη βρεφική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας μέσω τακτικών προληπτικών ελέγχων, μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου και συμβουλευτικών παρεμβάσεων στις καθημερινές συνήθειες του ατόμου
- ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Οι Γενικοί/Οικογενειακοί ιατροί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων τους ασθενείς, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και επιθυμίες. Δεσμεύονται για την παροχή φροντίδας με ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, διασφαλίζοντάς ότι οι φωνές των ασθενών εισακούγονται και ότι οι ανάγκες υγείας τους ικανοποιούνται
- ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Οι Γενικοί/Οικογενειακοί ιατροί παίζουν βασικό ρόλο στο συντονισμό στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμιά και τριτοβάθμια περίθαλψη, τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες και διεπιστημονικές ομάδες για τη διασφάλιση έγκαιρης, ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης ιατρικής φροντίδας.
- ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: Οι Γενικοί/Οικογενειακοί ιατροί είναι ενεργοί υποστηρικτές στις κοινότητές τους και εργάζονται μεθοδικά για την αντιμετώπιση των συστημικών εμποδίων στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επίσης προωθούν την υγεία και την ευεξία στην κοινότητα, μέσω των στενών δεσμών και των συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους.
Στις μέρες μας και μετά από τις προηγούμενες δύσκολες χρονιές λόγω της έξαρσης του ιού SARS COVID-2 οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Φροντίδας Υγείας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλήθηκε να συνδράμει στην αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς πανδημίας, εντός θεσμοθετημένων διαδικασιών και κατάλληλων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της κρίσης αυτής. Στην Περιφέρεια του Ρεθύμνου όλες οι Δημόσιες Πρωτοβάθμιες Δομές συνέβαλλαν καθοριστικά στη διάγνωση, αντιμετώπιση, συμβουλευτική και φροντίδα των ασθενών με Covid-19 που απευθυνόταν στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω των στενών και συχνών επαφών των κατοίκων της περιφέρειας με τους Γενικούς/Οικογενειακούς Ιατρούς, καθώς και στην κατ’οίκον παρακολούθησή τους, βασισμένη στην καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία και την παροχή άμεσης ιατρικής επέμβασης όταν χρειαζόταν. Ακολούθως διαχειρίστηκαν επιτυχώς τους εμβολιασμούς κατά του ιού SARS COVID-2, τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στις εξορμήσεις με τις κινητές μονάδες αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς των ευπαθών ατόμων. Φυσικά η παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, δε σταμάτησε ποτέ να παρέχεται σε όλο τον πληθυσμό ευθύνης των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, συνολικά για όλα τα θέματα της υγείας τους, χρόνια και έκτακτα, παρέχοντας στο σύνολό τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, καθημερινά, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το διακριτό ρόλο της θέσης που κατέχει στο Σύστημα Υγείας ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός που αποτελεί μια αμιγώς έξω-νοσοκομειακή ειδικότητα.
Εδώ και λίγους μήνες έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, όπου στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο όγκο ευθύνης και άοκνης εργασίας. Ο προσωπικός ιατρός είναι ο οικογενειακός ιατρός του κάθε ασθενή, κύριος υπεύθυνος για την παροχή σφαιρικής και συνεχιζόμενης φροντίδας προς κάθε άτομο που αναζητά την ιατρική φροντίδα ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το είδος της ασθένειας. Φροντίζει τα άτομα σε συνάρτηση με την οικογένεια, την κοινότητα και την κουλτούρα τους, σεβόμενος πάντοτε την αυτονομία τους, με εξειδίκευση και επαγγελματική ευθύνη. Στη συν-διαχείριση των προβλημάτων υγείας με τους ασθενείς του, ενσωματώνει τους ατομικούς σωματικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και υπαρξιακούς παράγοντες, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την σχέση εμπιστοσύνης που έχει εδραιωθεί μέσα από την τακτική επικοινωνία.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια του Ρεθύμνου το ΔΣ του Συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ν Ρεθύμνου «ΣΥΓΕΝΙΑΡ» (Πρόεδρος κ. Κων/νος Χλιβερός, Αντιπρόεδρος κ. Μαρία Αντωνοπούλου, Γραμματέας κ. Χρυσή Δασκαλάκη, Ταμίας κ. Τιβέριους Σονέα) στηρίζει εμπράκτως και δυναμικά τους Γενικούς/Οικογενειακούς Ιατρούς της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ρεθύμνου σε μία διαρκή προσπάθεια προώθησης και ενδυνάμωσης του θεσμού του Οικογενειακού (Προσωπικού) ιατρού με υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών (κοινότητας) με πληθώρα στοχευμένων ενημερωτικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον Νομό. Επίσης παρέχοντας πολυεπίπεδο εθελοντικό έργο με ενσυναίσθηση και προσφορά σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες των Ρεθεμνιωτών συμπολιτών μας, σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ενώ τα καταξιωμένα μέλη του συμμετέχουν ενεργά σε πλήθος υψηλού κύρους Επιστημονικών Εταιρειών τόσο Διεθνή, όπως Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γενικών Ιατρών (Euripa), Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Ιατρών (WONCA) κ.α. όσο και Εθνικά τοπικά, όπως το Δίκτυο Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Κρήτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κ.α.”