Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας συμμετέχοντας στη πανελλαδική υγειονομική κινητοποίηση για τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ.
Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού.
Μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ., Ιωάννης Σαριδάκης ανέφερε:
«Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν πιστεύει στον νοσοκομειακό γιατρό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν πιστεύει στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Γι’ αυτό απαξιώνει, εργαλειοποιεί και προσβάλει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γαϊτανάκι του τρόμου στην κυριολεξία, το οποίο έχει στηθεί ανά την Ελλάδα, όπου γιατροί μετακινούνται χωρίς όρους και όρια, παντού, για να καλύπτουν ανάγκες του συστήματος. Πολλές φορές δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, γιατί δεν έχουν την κατάλληλη ειδικότητα και την κατάλληλη εμπειρία. Οι νέοι γιατροί εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, η οποία αγνοείται συστηματικά από την κυβέρνηση, διότι η κυβέρνηση δεν θέλει το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο μας να έχει κανέναν μέλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ήδη τραγικό, διότι 18.000 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αυτήν τη στιγμή η φυγή των γιατρών συνεχίζεται από το σύστημα και ειδικότερα των νέων γιατρών, αυτό που είδαμε και στο Ρέθυμνο με τις παραιτήσεις των δύο συναδέλφων αγροτικών. Θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις, εφόσον συνεχίζεται αυτή η πολιτική. Εκείνο το οποίο θα επαναλάβουμε και πάλι είναι ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πρέπει και πάλι να ξανά βγούμε στον δρόμο για να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία».
Ο Μπάμπης Καζαμιάκης, αγροτικός γιατρός στο Κ.Υ. Αγίας Φωτεινής αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτικών γιατρών τόνισε ότι η διαμαρτυρία αφορά την μετακίνησή τους από τα περιφερειακά ιατρεία στο νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο οι ελλείψεις προσωπικού στο Γ.Ν.Ρ.:
«Το βασικότερο θέμα όσον αφορά τους αγροτικούς γιατρούς είναι ότι φαίνεται να εγκαθιδρύεται μια τακτική μετακίνησης – ευελιξίας των εργαζομένων, σπασίματος των οργανικών θέσεών τους για να καλύπτονται κενά. Οι εργαζόμενοι άνθρωποι, οι αγροτικοί γιατροί μετακινούνται από τα κέντρα υγείας και από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να καλύψουν τα κενά του νοσοκομείου, τα οποία είναι τεράστια. Η παθολογική κλινική δεν κάνει πρωινά εξωτερικά ιατρεία εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ιατρεία βασικά για να καλύπτονται, για να παρακολουθούνται χρόνια ζητήματα υγείας των εργαζομένων, των ανέργων, όλων των ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι μετακινήσεις είναι μόνο ένα κομμάτι του προβλήματος. Η τακτική αυτή συμβαίνει χρόνια, από το πρώτο μνημόνιο και εντός της πανδημίας έχει γίνει κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Αντί να προσλαμβάνονται σε μόνιμες θέσεις εργασίας εργαζόμενοι, καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις είτε με διαφορετικών ειδικοτήτων, είτε και αγροτικών γιατρών. Το πρόβλημα βέβαια με το σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγαλύτερο» είπε.
Από την πλευρά του ο Βαρνάβας Δημητριάδης, αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Αγίας Φωτεινής είπε:
«Αρχικά είχα μετακινηθεί στο ΤΕΠ για εφημερίες και ακολούθως στη ΜΕΘ έπειτα από αίτημά μου. Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα έχουμε πει δεκάδες φορές στην ΥΠΕ, στη διοίκηση. Στην ουσία το ΤΕΠ λειτουργεί κυρίως με αγροτικούς, έχουν μείνει ελάχιστοι ειδικευόμενοι. Η παθολογική κλινική δεν έχει επιμελητές, καθώς και εκεί υπάρχουν άθλιες συνθήκες εργασίας, έχουν μείνει με έναν επιμελητή. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τον ειδικευόμενο να δηλώσει το νοσοκομείο του Ρεθύμνου για την ειδικότητα. Μια παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στη χειρουργική, δεν υπάρχουν χειρουργεία, συνεπώς δεν δηλώνουν άτομα για να κάνουν τη χειρουργική. Συνεχώς το ΤΕΠ υπολειτουργεί, έχουν συνθλίψει στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία. Επίσης το ΤΕΠ δεν έχει επαρκείς επιμελητές, οπότε έρχονται άτομα με ελάχιστοι εμπειρία να κρατήσουν το πιο σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα υποδοχής των ασθενών. Το σύστημα υγείας λειτουργεί μόνο από το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει άμεσα να δοθούν αυτά τα κίνητρα, τα οποία είναι οικονομικά, μόνιμες θέσεις, στελέχωση, αλλιώς το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων ο Μανούσος Μανουσογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Ρεθύμνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.