Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, οι σύλλογοι διδασκόντων της Φιλοσοφικής και της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί που συγκεντρώθηκαν έξω από την πλατεία της Νομαρχίας στήριξαν «αμέριστα τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν η ΠΟΣΔΕΠ και οι φοιτητικοί σύλλογοι», όπως είχαν γνωστοποιήσει σε ανακοίνωσή τους.
Ο Κώστας Βλασόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής σχολής, παίρνοντας αρχικά τον λόγο, είπε: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει πολλά πράγματα, το χειρότερο εκ των οποίων είναι ότι ουσιαστικά καταργεί την αυτονομία των πανεπιστημίων και τη δημοκρατική λειτουργία και οργάνωση των πανεπιστημίων. Επί της ουσίας αφαιρεί όλες τις εξουσίες και καταργεί τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα που μέχρι τώρα διοικούσαν το ελληνικό πανεπιστήμιο και στη θέση τους βάζει διοικητικά συμβούλια και μάνατζερ που θα επιλέγονται ουσιαστικά έξω από το πανεπιστήμιο, από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου κ.λπ».
Έκανε μάλιστα λόγο για μία «προσπάθεια μετατροπής ουσιαστικά του δημόσιου πανεπιστημίου σε σούπερ μάρκετ, στην κατεύθυνση ουσιαστικά της περαιτέρω αποδυνάμωσης του δημόσιου πανεπιστημίου».
Αγωνία και αβεβαιότητα για τα επαγγελματικά δικαιώματα
Η Ειρήνη Μπουκουράκη, φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η οποία συμμετέχει στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου, μίλησε για ένα «Πάρα πολύ αντιδραστικό μέτρο το οποίο επί της ουσίας κάνει δύο πολύ κομβικά πράγματα: Σε πρώτη φάση φέρνει τα συμβούλια διοίκησης, κι αυτό πιστεύουμε ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, γιατί η λήψη των αποφάσεων μετακινείται μακριά από τα οργανικά κομμάτια του πανεπιστημίου. Καταπατάται στην πράξη το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Δηλαδή, τόσο οι καθηγητές, όσο και οι διοικητικοί δεν θα έχουν κανένα λόγο σε αυτό. Και η Σύγκλητος του πανεπιστημίου καμία δικαιοδοσία. Πρόκειται για μία πολύ αυταρχική τομή, από την ιστορία της μεταπολίτευσης και μετά».
Το «δεύτερο κομμάτι» στο οποίο εστίασε «αφορά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τον τρόπο με τον οποίο πλέον θα εισερχόμαστε σε επίπεδο πανεπιστημίου. Αυτό που έρχεται να γίνει με το νέο νόμο είναι ότι αποσυνδέονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία μας. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά ερωτήματα στο τι θα γίνει. Εμείς που είμαστε καθηγητικές σχολές, το βασικό αν όχι το μοναδικό μας επαγγελματικό δικαίωμα είναι αυτό της διδακτικής επάρκειας, δηλαδή το δικαίωμά μας να διδάσκουμε σε σχολεία, αποσυνδέεται από το πτυχίο μας. Και πραγματικά, στην ίδια επισφαλή εργασιακή μας προοπτική με τόσους αδιόριστους καθηγητές, αναπληρωτές και πάει λέγοντας, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα βάρος στις πλάτες μας. Και πραγματικά, αυτό θα μας δημιουργήσει τεράστια θέματα στην αγορά εργασίας».
Η Εβελίνα Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, χαρακτήρισε τον νόμο «έκτρωμα» και «καταστροφή», που «έχουν καταδικάσει πάνω από 17 Πρυτανείες!».
Υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς μόνη της· βρίσκεται εντελώς στο περιθώριο, καθώς έχει ανοίξει ήδη από την εκλογή της έναν πόλεμο με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το ζήτημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης ήταν κομβικό στοιχείο της πολιτικής της ατζέντας. Από το 2019 είδαμε να ξεκινάει με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στη συνέχεια να φέρνει στο προσκήνιο τον πιο αυταρχικό νόμο, τον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, και τώρα εν μέσω καλοκαιριού, αφού έχουν τελειώσει οι εξεταστικές, να φέρνει ένα νέο νόμο ο οποίος αλλάζει ριζικά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων: Από το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων, από το πώς θα παρεμβαίνουν οι φοιτητές σε αυτά, από την ίδια τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων μέχρι τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα πτυχία των φοιτητών».
Το νέο νομοσχέδιο, επίσης, «Κάνει τα πτυχία μας πραγματικά κουρελόχαρτα, στις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές» παρατήρησε η ίδια. «Το ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της διδακτικής επάρκειας, είναι κάτι το οποίο θα βρει το Υπουργείο Παιδείας απέναντί μας. Το μοναδικό επαγγελματικό δικαίωμα το οποίο έχουμε ως παιδαγωγοί κι ως καθηγητές, είναι το να μπορούμε να μπούμε σε ένα σχολείο να διδάξουμε. Κι αυτή τη στιγμή ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα».
Ο Ηλίας Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Φορέα Κοινωνικών Επιστημών, τόνισε με τη σειρά του: «Είναι ένα νομοσχέδιο που στην ουσία αποεπιστημονικοποιεί τα πτυχία τους και τους βάζει στην αγορά εργασίας ακόμη πιο ευάλωτους, να είναι ένα δυναμικό το οποίο να μην έχει απαιτήσεις. Παραδίδει την έρευνα σε ιδιωτικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας δομές του Πανεπιστημίου τις οποίες σχεδόν δεν θα πληρώνει. Ταξικοποιεί περαιτέρω την Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα, καταργώντας ουσιαστικά τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αφού δεν δίνει πια κίνητρα σε καθηγητές να διδάσκουν σε δωρεάν μεταπτυχιακά που έχουμε την τιμή και την περηφάνια να έχουμε πολλά στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Αλλά μόνο σε μεταπτυχιακά επί πληρωμή. Δεν υπάρχει καμία Σύγκλητος αυτή τη στιγμή που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την κ. Κεραμέως».
Κλείνοντας, διεμήνυσε ότι «Θα είμαστε εδώ και τον Σεπτέμβρη, μέχρι να αποσυρθεί. Δεν θα εφαρμοστεί. Θα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για το καλό των παιδιών πρώτα-πρώτα και φυσικά για να υπάρχει ένα όφελος από τα πανεπιστήμια στην κοινωνία και όχι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες».