9 °C Rethymno, GR
31/01/2023

Συγκέντρωση και πορεία για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στον νομό Ρεθύμνου διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 5:00 το απόγευμα η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Με ανακοινώσεις τους ο Ιατρικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, φορείς και σωματεία εκφράζουν τη στήριξη στον αγώνα των γιατρών και έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωση – κάλεσμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου αναφέρει:

«Ρεθεμνιώτισσες Ρεθεμνιώτες το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσοκομείο σε όλο το νομό εκπέμπει σήμα κινδύνου. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και που με μεγάλο αγώνα κόπο και προσωπικές θυσίες μας προσπαθούμε να καλύψουμε, ώστε να μην γίνουν η αιτία για την ταλαιπωρία και την κακή εξυπηρέτηση των ασθενών. Ακούγονται και είναι έτοιμες να εφαρμοστούν άθλιες αποφάσεις, που θα γκρεμίσουν εν μια νυκτί τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Μιλάνε για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για διακομιστικά κέντρα, ψηφίσανε τον νόμο 4999/2022 που ουσιαστικά αποδομεί την δημόσια και δωρεάν υγεία. Από την πλευρά μας θα δώσουμε ένα δίκαιο αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, πρόνοια. Θα βάζουμε συνεχώς εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4999/2022 που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη δημόσια υγεία. Αντί να κοιτάνε οι υπεύθυνοι πως θα κάνουν τα χατίρια των μεγαλογιατρών, θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι να δούνε πώς θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά μας. Και στο νοσοκομείο μας δεν τα λες και λίγα. Δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, σε κάποια τμήματα η αναμονή είναι τεράστια, ακόμα και για ένα απλό ραντεβού. Εξωτερικά ιατρεία παθολογικής δεν γίνονται. Κλινικές λειτουργούν με ελάχιστους ιατρούς, στο προσωπικό χρωστάνε άδειες και οφειλόμενα ρεπό ετών. Ενίσχυση δεν υπάρχει… οι λίστες των επικουρικών είναι κενές, κανένας δεν ενδιαφέρετε να έρθει να δουλέψει, τα χρήματα είναι λίγα, τα νοίκια πανάκριβα. Ακόμα και θέσεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ΑΣΕΠ αγανακτούμε να τις καλύψουμε. Παράπονο δεν έχουμε… χορτάσαμε χειροκρότημα πριν κάποια χρόνια που όμως ξέφτισε… μας ‘δωσαν και κάποιες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, κάποια ψίχουλα, μπροστά σ’ αυτά που εν μια νυκτί μας έκοψαν. Όλοι μα όλοι οι βουλευτές που επισκέπτονται το νοσοκομείο μας λένε ότι το αίτημά μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι δίκαιο, το πόρισμα Μπεχράκη μας δικαιώνει, αλλά όταν έρχεται η ώρα του ταμείου… τι κρίμα… δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθεί. Ρεθεμνιώτισσες Ρεθεμνιώτες θέλουμε να γνωρίζετε ότι ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζομένων του νοσοκομείου μας είναι με καθεστώς επικουρικών συμβάσεων, με καθεστώς ΣΟΧ και ακόμα χειρότερα με καθεστώς ΟΑΕΔ. Ζητάμε να δοθεί τέρμα σ’ αυτή την ομηρία και επιτέλους να μονιμοποιηθούν, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ζητάμε στήριξη στο Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση και όχι υποβάθμισή του.

Ρεθεμνιώτισσες Ρεθεμνιώτες, σας καλούμε και σας θέλουμε στο πλευρό μας τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 17:00 το απόγευμα στο δημαρχείο Ρεθύμνου να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα πλήρες αξιοπρεπές νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο καμάρι του νομού μας και αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών του Ρεθύμνου αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του».

 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου εκφράζει την στήριξή του στις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ., για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υγειονομικών που εργάζονται σε αυτό, καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς του Νομού μας από κοινού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του Γ.Ν.Ρ. και να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 16/01/2023 ώρα 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων ιατρών» αναφέρει.

 

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου τονίζει: «Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρέθυμνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης στη συνεδρίαση της 12ης Ιανουάριου 2023 αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την ενεργή στήριξή του στις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αναφορικά με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την κακοδιοίκηση του Νοσοκομείου μας.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης είναι αλληλέγγυος προς την Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση του δημόσιου Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλα τα μέλη μας και την τοπική κοινωνία σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Δευτέρα 16-1-2023 και ώρα 17:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

 

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Αναρωτήθηκες πού θα πας τον δικό σου άνθρωπο σε ένα έκτακτο περιστατικό; Ο ηλικιωμένος πατέρας και το παιδί σου μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Εσύ όμως έχεις!!! Δέχεσαι να μην έχεις Νοσοκομείο;;;

Αξίζει για όλους μας να έχουμε δωρεάν και ποιοτική δημόσια ιατρική φροντίδα.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 16/01/2023 στις 17:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

 

Το Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Νομού Ρεθύμνης από την πλευρά του αναφέρει:

«Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 16-01 στις 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα του μοναδικού Νοσοκομείου του νομού μας και τα βλέπουμε να επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο. Οι ελλείψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εξαναγκάζουν τους κάτοικους του Νομού μας είτε να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε να ταξιδεύουν στο Ηράκλειο ή στα Χανιά προκειμένου να εξυπηρετηθούν στα εκεί δημόσια νοσοκομεία.

Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και όμως αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ιδιωτικούς γιατρούς, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία, ενώ παράλληλα βλέπουμε το δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας να συρρικνώνεται ολοένα. Ξεκίνησαν να παραιτούνται γιατροί οι οποίοι απλά δεν άντεξαν άλλο το φόρτο και τις συνθήκες εργασίας. Μαθαίνουμε ότι επωάζονται ακόμα περισσότερες παραιτήσεις αν η κατάσταση δεν διορθωθεί.

Η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. αλλά αποπειράται με ένα ακόμα νομοσχέδιο να προωθήσει την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Το νοσοκομείο της πόλης μας δεν είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται.

Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., βάζουμε φρένο σε αυτούς που ονειρεύονται τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διεκδικούμε για όλες και όλους μας

  • Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Νοσοκομείο με επαρκές προσωπικό
  • Να καταργηθεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία
  • Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας

Τη Δευτέρα 16-01 στις 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ενώνουμε τις φωνές μας και δηλώνουμε την απόφαση να κρατήσουμε ζωντανό και υγειές το Νοσοκομείο μας».

 

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορά το κείμενο της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο οποίο ζητούν, μεταξύ άλλων, να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.