16 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΟΥΤΕΣ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Συγκινητική η ανταπόκριση των Ρεθεμνιωτών στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα των φορέων του Ρεθύμνου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας από την Τουρκιά και τη Συρία που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Η τραγωδία με χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, οικογένειες όπου ξεκληρίστηκαν και οι χιλιάδες τραυματίες που επιβίωσαν από τον φονικό σεισμό δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και συγκινητική με τους πολίτες να σπεύδουν μαζικά σε κάθε σημείο συγκέντρωσης, προκειμένου να προσφέρουν ο καθένας ότι μπορεί για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Κουβέρτες, φάρμακα, ρούχα, είδη υγιεινής είναι μεταξύ άλλων όσα συγκεντρώνονται από φορείς και οργανώσεις του νομού.

Ο δήμος Ρεθύμνου που πρώτος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια έδωσε παράταση τριών ημερών στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης του κόσμου.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, σχολεία αλλά και παιδικοί σταθμοί συνεισφέρουν συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό είναι όπως μας ανέφερε ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν σε καταστήματα της πόλης και αγοράζουν ρούχα για τα παιδιά των σεισμόπληκτων χωρών. Όλα τα είδη συγκεντρώνονται στον χώρο του κεντρικού ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου όπου άνθρωποι της κοινωνικής υπηρεσίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με εθελοντές κάνουν τον διαχωρισμό και τα συσκευάζουν για να προωθηθούν για αποστολή το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Από την πρώτη ημέρα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και για αυτό δόθηκε παράταση στον χρόνο συγκέντρωσης. Είναι πραγματικά τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου, φέρνουν πάρα πολλά ρούχα και κουβέρτες για τα παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών. Είναι πολλοί μάλιστα οι συμπολίτες μας που ψωνίζουν και μας φέρνουν καινούρια ρούχα για τα παιδιά. Στο σημείο του ΚΑΠΗ βρίσκονται υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας και άνθρωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου που προχωρούν στην κατηγοριοποίηση των ειδών και στη συσκευασία τους με κούτες.

Όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι και τις 11 το μεσημέρι της Δευτέρας, θα περιμένουμε τους συμπολίτες μας. Ήδη η μισή αίθουσα του ΚΑΠΗ έχει γεμίσει με πράγματα. Είναι μεγάλη και η ανταπόκριση των σχολείων, η κινητοποίηση των συλλόγων γονέων ήταν άμεση ενώ και παιδικοί σταθμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης. Σαν κοινωνική υπηρεσία ενεργοποιήσαμε όλους μας τους υπαλλήλους, θα υπάρξει βοήθεια και από τους εθελοντές της οργάνωσης «Ρεθελοντώ» ώστε να συλλέξουμε όσα περισσότερα είδη μπορούμε για να τα στείλουμε τη Δευτέρα το μεσημέρι».

Τα σημεία συγκέντρωσης

– Ο δήμος Ρεθύμνης, παρατείνει τη διαδικασία περισυλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων συνανθρώπων μας στη Συρία και την Τουρκία. Η συγκέντρωση γίνεται στο κεντρικό ΚΑΠΗ, στην οδό Μοάτσου, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως τις 12 το μεσημέρι.

Τα επιλεγμένα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται είναι τα εξής:

 • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες, αντισηπτικά, επίδεσμοι, αντιφλεγμονώδη, φυσιολογικοί οροί κ.λπ)
 • Κουβέρτες – Παπλώματα – Σκηνές – Υπνόσακοι – Μαξιλάρια – Φακοί
 • Είδη ρουχισμού (μόνο: κασκόλ – γάντια – σκούφοι – κάλτσες)
 • Είδη γυναικείας υγιεινής – Πάνες παιδικές και τρίτης ηλικίας
 • Συσκευασμένη ξηρά τροφή και παιδικές τροφές.

– Ο δήμος Μυλοποτάμου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο κτίριο του ΚΑΠΗ στο Πέραμα από τις 9:00 π.μ μέχρι τις 15:00 μ.μ.

Η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης είναι η εξής:

 • Κουβέρτες – Παπλώματα – Σκηνές
 • Υπνόσακοι – Μαξιλάρια – Φακοί
 • Είδη ρουχισμού (μόνο: κασκόλ, γάντια, σκούφοι, κάλτσες)
 • Είδη γυναικείας υγιεινής
 • Πάνες παιδικές και τρίτης ηλικίας
 • Συσκευασμένη ξηρά τροφή και παιδικές τροφές.

– Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου, κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και της διεύθυνσης, αναφορικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους γείτονες λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, μέχρι την Τρίτη το απόγευμα 14 Φεβρουαρίου 2023.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται είναι: κουβέρτες, παπλώματα, είδη υγιεινής, ξηρή τροφή, παιδικές τροφές και πάνες, ιατροφαρμακευτικό υλικό: επίδεσμοι – γάζες – φάρμακα.

Το υλικό θα συγκεντρωθεί στον χώρο υποδοχής του Κέντρου Υγείας.

– Το Κέντρο Υγείας Περάματος, κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και της διεύθυνσης του Κ.Υ. συγκεντρώνει υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας στους γείτονες λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό και καλεί τους πολίτες να συνδράμουν προσκομίζοντας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου είδη πρώτης ανάγκης, όπως: Ξηρή τροφή, κουβέρτες, παπλώματα, είδη υγιεινής, ιατροφαρμακευτικό υλικό,επιδέσμους – γάζες – φάρμακα.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στον χώρο του Κέντρου Υγείας Περάματος.

– Ο σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Ρεθύμνης σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζονται από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου, συμμετέχει στην προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του και όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να συνδράμουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, έως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου κατά τις ώρες 9.00 έως 15.00.

Είδη προς συγκέντρωση: Κουβέρτες, υπνόσακοι, είδη ατομικής υγιεινής, φάρμακα – υγειονομικό υλικό, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.ά.), παιδικές τροφές και γάλα σε σκόνη, χειμερινά ρούχα (για ενήλικες και παιδιά).

Σημεία συγκέντρωσης: Γραφείο Ανάκρισης (106), γραφείο Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (108), γραφείο Γραμματείας Ειρηνοδικείου (5).

Το συγκεντρωθέν υλικό θα παραδοθεί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου προς αποστολή.

– Ο Δικηγορικός σύλλογος Ρεθύμνου, συμμετέχοντας στο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τους πρόσφατους σεισμούς, ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης φαρμάκων, τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια ανακούφισης των σεισμοπλήκτων.

Οι προσφορές των μελών του συλλόγου συγκεντρώνονται στα γραφεία του Δικηγορικού συλλόγου μέχρι και την Παρασκευή 17-02-2023.

Οι ποσότητες που θα συλλεχθούν θα αποσταλούν μέσω και άλλων κοινωνικών φορέων στους τελικούς προορισμούς.

– Το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου, για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας θα συγκεντρώνει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από τη Δευτέρα 13 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Τρόφιμα μακράς διάρκεια: Αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, εβαπορέ, σκόνη γάλακτος (για παιδιά), κονσέρβες (παντός τύπου), δημητριακά για παιδιά.

Λοιπά είδη (Μη μεταχειρισμένα): Υπνόσακοι, κουβέρτες, είδη ατομικής υγιεινής.

Σημείο συγκέντρωσης: Καστρινογιαννάκη 9, Τηλ. 2831035083

Ωράριο: 9:00-13:00 και 17:00-20:00

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να δυναμώσουν την πρωτοβουλία του δήμου Ρεθύμνου για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: «Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς πολλούς περισσότερους τραυματίες, χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άστεγους.

Καλούμαστε να σταθούμε δίπλα στον τουρκικό και συριακό λαό. Ο πόλεμος, η παρατεταμένη ξηρασία και τώρα ο φονικός σεισμός δημιουργούν συνθήκες ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ένα νέο ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.