8 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Συλλαλητήριο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

,

Κάλεσμα στους πολίτες του Ρεθύμνου,για συμμετοχή τους στην κινητοποίηση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ,που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα στο δημαρχείο, απευθύνουν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου,αναφέροντας στην ανακοίνωση-πρόσκληση τους:«Oι διαχρονικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης,της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης ολοκληρώνονται με το νόμο που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και οδηγούν το ΕΣΥ σε κατάρρευση.Κύμα παραιτήσεων γιατρών ΕΣΥ καταγράφεται πανελλαδικά λόγω των υποβαθμισμένων κι εξοντωτικών συνθηκών δουλειάς αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής βελτίωσης.

Την ώρα της μεγάλης κρίσης σε μια χώρα που έχει ηδη πολύ ψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας,ο πολίτης καλείται και πάλι να πληρώσει για την υγεία του.Στον τόπο μας το ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετώπιζε διαχρονικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή μετα την δοκιμασία της πανδημίας που σήκωσε το λιγοστό, ήδη κατάκοπο, προσωπικό χωρίς την αναγκαία ενίσχυση,βασικές κλινικές και τμήματα υποβαθμίζονται και απειλούνται με οριστικό κλείσιμο.

Το νοσοκομειο μας μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο,αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Για να μην επιστρέψει δεκαετίες πίσω η δημόσια υγεία στον τόπο,για να μπορέσει να επιβιώσει το νοσοκομείο μας,απαιτούμε:

-Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το νοσοκομείο και τα Κ.Υ του Ρεθύμνου με επείγουσες προκηρύξεις όλων των αναγκαίων θέσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και οχι τον ξεπερασμένο οργανισμό που πρέπει ν αλλάξει άμεσα.

-Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών,οικονομικών,διοικητικών) για τα περιφεριακά νοσοκομεία

-Ενταξη του Ρεθύμνου στα άγονα της Γ ζώνης κινήτρων.

-Να δοθούν όλες οι χρωστούμενες άδειες στο προσωπικό.

-Ενταξη στα ΒΑΕ.

Λέμε όχι στο »νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων επιχειρήσεων,όχι σε συγχωνεύσεις κλινικών- τμημάτων και στο κλείσιμο οσοκομείων.Απαιτούμε σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας ποιότητας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση όσων το έχουν ανάγκη.Δίνουμε το παρόν,μαζικά,ενωτικά,αγωνιστικά την Δευτέρα 16-01 στις 5μμ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

Την στήριξη τους στα παραπάνω αιτήματα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου,υιοθετώντας τα πλήρως,τόσο σε ότι αφορά την ενίσχυση του νοσοκομείου όσο όμως και το σκέλος των μισθολογικών και αλλων θεσμικών αλλαγών,δηλώνουν αφ’ενός ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και αφ’ετέρου φορείς και σύλλογοι του Ρεθύμνου.

-Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου,τονίζει σε ανακοίνωση του τη ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ,σημειώνοντας σε ανακοίνωση του ότι: «Το ένα και μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού μας είναι απαραίτητο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό» ζητώντας επιπλέον των αιτημάτων της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ:

-Εκσυγχρονισμό και στελέχωση του ΕΚΑΒ

-Δημιουργία οργανισμού για το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου για ενίσχυση της Π.Φ.Υ και στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες.

-Συλλογικές συμβάσεις για τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες κλινικούς ιατρούς.

-Για τους εργαστηριακούς ιατρούς:συλλογικές συμβάσεις ,κατάργηση clawback ,rebate, αντιεπιστημονικών ποιοτικών κριτηρίων, διαγραφή τεχνητού χρέους.

-Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την συμπαράστασή της στα αιτήματα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και καλεί τους πολίτες στο συλλαλητήριο της Δευτέρας,επισημαίνοντας:«Η Διοίκηση και οι συνταξιούχοι της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των φορέων του Ρεθύμνου και απαιτούμε από την Κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για τη θωράκιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας .Όλοι στο συλλαλητηριο στις 16/1 ημέρα Δευτερα και ωρα 5μ.μ στο δημαρχείο».

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου,εκφράζοντας την συμπαράσταση της στοους γιατρούς του νοσοκομείου και στηρίζοντας τα αιτήματα τους,με ανακοίνωση της:

 • Καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες του Ρεθύμνου στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 17.00 στο Δημαρχείο, καθώς και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

 • Εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της στο προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

 • Ζητάει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των υγειονομικών που στοχεύουν στη διάσωση του Νοσοκομείου και συνολικά της Δημόσια Υγείας (Στελέχωση του Γ.Ν. με επείγουσες προκηρύξεις όλων των αναγκαίων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ, θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα περιφερειακά νοσοκομεία, ένταξη του Ρεθύμνου στα «άγονα», κ.ά.).

 • Καλεί τις τοπικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες διάσωσης του Νοσοκομείου ακόμα και αν χρειαστεί να σταθούν απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και όσες ακολουθήσουν.

 • Ευχαριστεί την κ. Ιωαννίδου για την προσφορά της στο Νοσοκομείο και τον τόπο μας

Το ΚΚΕ Ρεθύμνου,με ανακοίνωση του δηλώνει ότι είναι δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς, διαθέτει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία,τονίζοντας ότι:«Η υπεράσπιση του Νοσοκομείου και της δημόσιας δωρεάν υγείας είναι υπόθεση όλου του λαού.Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου (ΓΝΡ) έχει φτάσει στο απροχώρητο! Τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της συνολικής υποβάθμισης των δομών της δημόσιας υγείας, είναι πλέον εκρηκτικά!

Ήρθε η ώρα να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του! Μία πρώτη απάντηση δόθηκε από την μαζική συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο, προχθές. Οι υγειονομικοί, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος προετοιμάζουν νέο συλλαλητήριο, την Δευτέρα στις 17:00 στο Δημαρχείο για να εκφραστεί μαζικά η απαίτηση του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, κάνοντας πράξη το σύνθημα ότι «μόνο ο λαός, θα σώσει τον λαό».

Μόνο ο λαός, μπορεί να υπερασπιστεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου, να βάλει εμπόδια στην πολιτική μετατροπής της υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα και όχι όλοι όσοι έχουν ευθύνη, με την πολιτική που ακολουθούν, για την σημερινή κατάσταση. Δεν μπορεί ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα»

Στην ανακοίνωση της η Τ.Ο.ΚΚΕ Ρεθύμνου,σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η σημερινή κατάσταση του ΓΝΡ και όλων των νοσοκομείων , είναι αποτέλεσμα:

 • Της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της μετατόπισης των δαπανών για την υγεία στα λαϊκά νοικοκυριά και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο των μνημονίων οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσαν

 • Της χρόνιας υποστελέχωσης όλων των μονάδων υγείας

 • Της ευθείας επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. .

 • Της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια

«Ο Ρεθυμιώτικος λαός δεν μπορεί να συνεχίσει να περιμένει, από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τοπικών παραγόντων, βουλευτών κ.α. από την δήθεν σύμπραξη θεσμών για την διάσωση του νοσοκομείου. Το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στην εργατική τάξη και το λαό. Ενώνει την φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των σωματείων, των άλλων φορέων διεκδικεί:

 • Πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνου , με μόνιμο προσωπικό, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 • Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών, μισθολογικών και εργασιακών. Να αποδοθούν όλες οι άδειες, να αυξηθούν οι μισθοί, να ενταχθούν στα ΒΑΕ.

 • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας στην επαρχία και στην πόλη, την ΤΟΜΥ με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αποσυμπιέζεται το νοσοκομείο από περιστατικά που δεν χρίζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Καμιά σκέψη για μετακίνηση γιατρών από τα ΚΥ.