20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

Σύλλογος Γονέων Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου:«Αφήστε τα παιδιά μας να ζωγραφίζουν στον τοίχο του σχολείου τους»

Σχετικά με τα περιστατικά βανδαλισμού σε βάρος καλλιτεχνικών έργων των μαθητών του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης,ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σε ανοικτή επιστολή του,αναφέρει τα παρακάτω:

Το Γεγονός: Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, στο πλαίσιο της ορθής μάθησης, της μάθησης σε βαθύτερο επίπεδο, η οποία περιέχει διάδραση, μελέτησαν το φαινόμενο της ομοφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, και έδωσαν τη σκυτάλη στα παιδιά να ενεργήσουν. Τα παιδιά μας, και μόνο περήφανοι είμαστε γι’ αυτό, θέλοντας να περάσουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ελευθερίας, της ισότητας και των δικαιωμάτων του ατόμου, ζωγράφισαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου ένα Ουράνιο Τόξο!

Ουράνιο Τόξο διάλεξαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, σαν σύμβολο της διαφορετικότητας και της υπερηφάνειας αλλά και για να περάσουν μ’ αυτόν τον υπέροχο τρόπο την αποδοχή τους και τη στήριξή τους στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Καθώς οι ιδέες αυτές τριγύριζαν στο μυαλό των παιδιών μας, ολοκλήρωσαν το έργο τους με ενθουσιασμό, θετική διάθεση, δημιουργικότητα, περηφάνια και επιτυχία!

Οι κακόβουλες αντιδράσεις: Την επόμενη μέρα το πρωί το έργο των μαθητών βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά και το μήνυμα ήταν: «Aφήστε ήσυχα τα παιδιά μας».

Ποια είναι, άραγε, τα παιδιά τους; Τα δικά μας παιδιά; Οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν επί τέσσερις μέρες. Παρ’ όλα αυτά, μαθητές και καθηγητές έδρασαν πολύ γρήγορα με επιμονή έναντι στην αδιανόητα παράλογη εμμονή των βανδάλων και επανέφεραν καθημερινά το Ουράνιο Τόξο!

Μια εβδομάδα μετά τη τελευταία αποκατάσταση του έργου, συνέβη ένας νέος, χειρότερος και πιο βίαιος βανδαλισμός: τέσσερα (4)!!! μαθητικά έργα, φετινά αλλά και προηγούμενων ετών, λερώθηκαν με εθνικιστικά και νεοφασιστικά σύμβολα.

Η θέση μας: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης ουδέποτε δέχτηκε κάποιο παράπονο ή αρνητικό σχόλιο είτε προφορικώς, είτε εγγράφως, για το γεγονός της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης. Ποτέ και από κανέναν.

Εμείς, ως φορέας που εκπροσωπεί τους γονείς του σχολείου μας, καταδικάζουμε τους προαναφερθέντες βανδαλισμούς που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα φρονήματα και τις θέσεις μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το σχολείο και τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς που ενθαρρύνουν τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες αφορούν στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Στηρίζουμε απόλυτα τέτοιου είδους δραστηριότητες, διότι είναι σημαντικές και ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας πολύπλευρος και με μεγάλη αξία.

Θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά μας για τις πρωτοβουλίες τους και τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την κοινωνικο-πολιτισμική ανάπτυξή τους.

Τέλος, επειδή το σκηνικό θύμισε ολίγον Γιοφύρι της Άρτας που ολημερίς το έβαφαν το βράδυ… βανδαλιζόταν, υπογραμμίζουμε ότι με τη σύμπνοια μαθητών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων.

Το ουράνιο τόξο θα τα καταφέρει!

Θα κοσμεί και πάλι την όμορφη αυλή μας ως τη λήξη του σχολικού έτους καθώς στάθηκε η αφορμή να δώσει σε όλους μας ένα σημαντικό μάθημα:

με ΑΓΑΠΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΜΟΝΗ, εξαφανίζεται το μαύρο και ο φόβος και αναδύονται οι υγιείς ποιότητες που αφυπνίζουν τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο!

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά μας να ζωγραφίζουν στον τοίχο!Είναι ο τοίχος του σχολείου τους!Είναι ο τοίχος που αντανακλά το φως της ψυχής τους!