H Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης συμμετείχεστο Τελικό Συνέδριο της Ακαδημίας Erasmus CLIMADEMY, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Teachers’ ClimateChangeForum και έλαβε χώρα στο Δασικό Σταθμό Hyytiälä στη Φινλανδία από την 1η Απριλίου έως τις 3 Απριλίου 2025.
Η εκδήλωση αυτή συγκέντρωσε συμμετέχοντες από πολλές χώρες του κόσμου και σηματοδότησε την ολοκλήρωση της ακαδημίας εκπαιδευτικών για την κλιματική αλλαγή (CLIMADEMY – ένα χρηματοδοτούμενο project από την ευρωπαϊκή ένωση για τις Ακαδημίες Εκπαιδευτικών). Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Οικονομικού τμήματος, Εμμ. Σταυρακάκης, η Επόπτρια Ποιότητας και Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών της ΔΔΕ Λασιθίου, Αθηνά Γκινούδη, οι υπεύθυνοι των ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και Ηράκλειου, Κων/νος Χαλκιαδάκης και Αστρινός Τσουτσουδάκης, και η εκπαιδευτικός ΠΕ04 του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, Ειρήνη Βαρώτσου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι βασικοί εκπαιδευτικοί του έργου (pilotteachers) μοιράστηκαν αποτελεσματικές εκπαιδευτικές πρακτικές για την κλιματική αλλαγή που είχαν αναπτυχθεί από κοινού κατά τη διάρκεια της τριετούς διάρκειας του προγράμματος. Αυτές οι πρακτικές σχεδιάστηκαν σε τοπικό επίπεδο από τους εταίρους των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στη κοινοπραξια (Ελλάδα, Φινλανδία, Ιταλία και Γερμανία) και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Επίσης οι πρακτικές αυτές υποστηρίχθηκαν από ένα παιδαγωγικό μοντέλο και ένα πλαίσιο ικανοτήτων, τα οποία ήταν αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας του CLIMADEMY.
Στην υβριδική εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Προέδρου της Φινλανδίας, TarjaHalonen, η οποία μίλησε για τον θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων. Ένα άλλο σημαντικό σημείο ήταν η παρουσίαση του GuiaBianchi, συν-συγγραφέα του GreenComp (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ικανοτήτων Αειφορίας), ο οποίος τόνισε τη σημασία του εξοπλισμού των εκπαιδευτικών με δεξιότητες και γνώσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο του τελικού συνεδρίου, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Λύκειο του Orivesi, και να πάρουν πληροφορίες για το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα συγκεκριμένα σχολεία και τις κοινότητές τους.
Επιπλέον, συμμετείχαν σε εργαστήρια τέχνης, πραγματοποίησαν περιπάτους στο δάσος και επισκέψεις στη σάουνα και το κολύμπι στον πάγο καθώς προώθησαν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και ενίσχυσαν την κοινωνικοποίηση τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, η εκδήλωση άνοιξε νέες ευκαιρίες, καθώς διεθνή ιδρύματα-εταίροι εξέφρασαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν μελλοντικές εκδόσεις του φόρουμ, επεκτείνοντας πιθανώς το δίκτυο και ενισχύοντας μια παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών ικανών για το κλίμα. Hδυναμική του έργου CLIMADEMYαυξάνεταισυνεχώς, δημιουργώντας μια μόνιμη κληρονομιά στην εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Μάθετε περισσότερα για το CLIMADEMY και αποκτήστε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα CLAUDI.