Στην εκδήλωση του προγράμματος LIFE MEDEA με θέμα τη «Μείωση των επιδράσεων των καταιγίδων σκόνης της ερήμου στην υγεία υιοθετώντας στρατηγικές μείωσης της έκθεσης» συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε τη σπουδαιότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της υγείας, ενώ τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η πολιτική ενημέρωσης για το φαινόμενο. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), στην οποία συμμετείχαν σημαντικά μέλη της ομάδας του προγράμματος LIFE MEDEA, από την Ιατρική σχολή και το τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε την άψογη συνεργασία και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο επιστημονικό έργο του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου, μέσω της υλοποίησης των τεσσάρων σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ μετέφερε την απόφαση του περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση νέου εξοπλισμού για τον σταθμό μέτρησης στον Φινοκαλιά Λασιθίου.
Η προϊσταμένη του τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, Λένα Καργάκη, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τον νέο σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, στο πάρκο Εργατικού Κέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Επίσης, τόνισε τη συνδρομή της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου, στη διαδικασία για την άμεση ενημέρωση των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης στις περιπτώσεις που οι σταθμοί παρακολούθησης δίνουν ενδείξεις σημαντικών επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.