Το Συμπόσιο χαρουπιού 2022 θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου , στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ και τον φορέα «Το χαρούπι της Κρήτης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).Με στόχο η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει ετήσιο θεσμό, έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες δράσεις:
• ·Παρουσίαση της αποκωδικοποίησης του DNA της Χαρουπιάς, για πρώτη φορά διεθνώς (και μάλιστα Κρητικής ποικιλίας), από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επιστημονική έρευνα έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του φορέα «Το χαρούπι της Κρήτης»και από μέλη του – επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΛΜΕΠΑ. Η έρευνα αποσκοπεί στην ταυτοποίηση του γνήσιου χαρουπιού της Κρήτης και στην ανάδειξη του δυναμικού του.
• Παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας Carob of Crete που δημιουργήθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
• Παρασκευή εδεσμάτων από σεφ με βάση το χαρούπι και γευσιγνωσία τους.
• Φιλοξενία παραγωγών πρoϊόντων χαρουπιού στον προαύλιο χώρο του Χαρουπόμυλου για γευσιγνωσία και δυνατότητα αγοράς των προϊόντων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παραγωγικού τομέα και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας σε σχέση με το Χαρούπι.
• Δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην παραγωγή εδεσμάτων με βάση το χαρούπι.
• Συναυλία “Τα Ρεμπέτικα της Κρήτης.
Γεγονός του Συμποσίου θα αποτελέσει η επαναλειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του Χαρουπόμυλου μετά από μισό αιώνα, που προορίζεται να αποτελέσει όχι απλώς μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, αλλά και μαρτυρία μιας ειδικότητας της εργατικής τάξης που δεν υπάρχει πια.
Πρόγραμμα Συνεδρίου
Κυριακή 9 Οκτωβρίου
09:30-09:50: Εναρκτήριο καλωσόρισμα – χαιρετισμοί από εκπροσώπους των αρχών.
- Δημήτρης Κόκκινος, Δήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου.
- Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης, Περιφέρεια Κρήτης.
- Σταυρούλα Φωτοπούλου. Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
09:50-10:00: Κορίννα Μηλιαράκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης»:Ο Χαρουπόμυλος, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και το Χαρούπι της Κρήτης.
10:00-10:10:Χρύσα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφέρεια Κρήτης: Παρατηρητήριο καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης.
10:10-10:20:Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, Συντονιστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (ΜΑCC): Το MACC ως μοχλός για την ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας, αναγκαίας για την αναγέννηση της χαρουπιάς.
10:20-10:40:Κρίτων Καλαντίδης, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: Προσπαθώντας να καταλάβουμε τη Χαρουπιά αποκωδικοποιώντας DΝΑ της.
10:40-10:50:Χάρης Κατερινόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης: Μελέτες χημειοταξινόμησης σε δείγματα χαρουπιάς από την Κρήτη.
10:50-11:00: Χάρης Πρατσίνης, Ερευνητής, Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»:Βιολογικές δράσεις της Χαρουπιάς και των καρπών της – μελέτες δειγμάτων από την Κρήτη.
11:00-11:10: Παναγιώτης Α. Νεκτάριος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο:Η χαρουπιά της Κρήτης.Η ποικιλομορφία ενός φυτικού θησαυρού.
11:10-11:20:Γιώργος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Το χαρούπι ως τρόφιμα στην Κρήτη:Παρελθόν, παρόν και μέλλον.
11:20-11:30: Διάλειμμα για καφέ.
11:30-11:40:Ανδριάνα Καλιώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας – Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Χαρούπι: Ένα βιώσιμο και λειτουργικό αγροδιατροφικό προϊόν ευεργετικό για τη μεταβολική υγεία του ανθρώπου.
11:40-11:50:Σμαράγδα Σωτηράκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»: Το χαρούπι πολλά παραπάνω από μία απλή ζωοτροφή.
11:50-12:00:Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»: Το χαρούπι και οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα.
12:00-12:10:Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. «Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ»: Κρητική Οικοτεχνία: Μια νέα προσπάθεια από τα κάτω, για ένα άλλο παραγωγικό – καταναλωτικό σύστημα.
12:10-12:20: Στρατής Βογιατζής, Κινηματογραφιστής – ανθρωπολόγος – συγγραφέας, Εμπνευστής και μέλος του «Caravan project»:Παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας Cαrοb οf Crete.
12:20-13:30: Συζήτηση με το κοινό.
13:30-14:30: Ελαφρύ γεύμα
14:30-17:00: Παρασκευή από σεφ εδεσμάτων με βάση το χαρούπι και γευσιγνωσία τους.
17:00-20:00: Φιλοξενία παραγωγών προϊόντων χαρουπιού σε περίπτερα στον προαύλιο χώρο του Χαρουπόμυλου για γευσιγνωσία και δυνατότητα αγοράς των προϊόντων-Παράλληλη δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην παραγωγή εδεσμάτων με βάση το χαρούπι.
20:00-21.00: Επαναλειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του Χαρουπόμυλου.
21:00-22:30: Συναυλία «Τα Ρεμπέτικα της Κρήτης, ένα αποσιωπημένο μουσικό ιδίωμα».
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου
10:00-12:00: Συζήτηση εκπροσώπων των φορέων(Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Κρήτης, ΜΑCC. Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» κ.ά.) για μελλοντικές δράσεις σχετικά με τη Χαρουπιά.