Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζονται. Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης συνδιοργάνωσαν το διήμερο Συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: αναπαραστάσεις της Καταστροφής στον λόγο και στην τέχνη» στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2022, με εκδηλώσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού και στο Αμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ομιλία από τον καταξιωμένο στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα Ρόντρικ Μπήτον, καθηγητή του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, με θέμα «Η “ιδέα του έθνους” και η Μικρασιατική Καταστροφή».
Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Πάροδος – Τα εκατοντάχρονα μιας χαμένης πολιτείας», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σμυρνιού συγγραφέα Κοσμά Πολίτη “Στου Χατζηφράγκου”. Τη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου και την αισθητική της παράστασης επιμελήθηκε ο Μιχάλης Βιρβιδάκης. Τον ρόλο του Γιακουμή, του γερο-πρόσφυγα που αφηγείται την Καταστροφή, ενσάρκωσε με την συγκλονιστική ερμηνεία του ο Γιώργος Ραϊλάκης, ενώ τον ρόλο του συγγραφέα που παρακολουθεί την αφήγηση του Γιακουμή και του θέτει ερωτήματα ο Αιμίλιος Καλογερής. Επί σκηνής και ο πιανίστας Δημήτρης Ντρουμπογιάννης που επιμελήθηκε τη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής, η οποία έδενε έξοχα με το κείμενο.
Την εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Μ. Κοντάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Γεωργαλής, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Σπανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Κώστας Καψαλάκης, πολλοί καθηγητές και καθηγήτριες καθώς και πλήθος κόσμου.
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέτρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, όπου ανακοίνωσαν τις πρωτότυπες εργασίες τους οι ερευνήτριες και καθηγήτριες Μαρίνα Δετοράκη, Αγγέλα Καστρινάκη, Κωνσταντίνα Γεωργιάδη και Παναγιώτα Μήνη, ενώ δύο συμπολίτες μας, οι κ. Μιχάλης Τζεκάκης και Παρασκευάς Συριανόγλου αφηγήθηκαν τις αναμνήσεις τους από τα παιδικά τους χρόνια που τα έζησαν σε οικογένειες προσφύγων.
Το συμπόσιο έκλεισε με τη θαυμάσια ερμηνεία μικρασιατικών τραγουδιών από τη χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.