Σε ένα νέο πρόγραμμα που αφορά στο περιβάλλον και πραγματεύεται ζητήματα πράσινης ανάπτυξης και ανακύκλωσης συμμετείχε ο σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Συν…Εργάζομαι για το Περιβάλλον» το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πολυδύναμου εργαστηρίου επαγγελματικής κατάρτισης, και στοχεύει στην προώθηση νέων μεθόδων διαχωρισμού των πλαστικών απορριμμάτων, για την επιτάχυνση της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ΑμεΑ.
Ωφελούμενοι είναι έφηβοι και ενήλικες με αυτισμό, νοητικές και κινητικές αναπηρίες. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ενημέρωση σε θέματα ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων ΑμεΑ της δράσης.
Συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος θα είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυψέλη, ο δήμος Ρεθύμνου, οι διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και η Περιφέρεια Κρήτης.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία τριών νέων θέσεων εργασίας ΑμεΑ, η ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, η διάχυση της αξίας της κυκλικής οικονομίας, η ενημέρωση της κοινωνίας για θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος σε τουλάχιστον 10 σχολεία του Ρεθύμνου, η εκπαίδευση και η εξειδίκευση 10 ενηλίκων ΑμεΑ σε νέες τεχνολογίες.
Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου αναφέρεται:
«Ο φορέας μας προχωράει στη δημιουργία ενός πολυδύναμου εργαστηρίου για σχεδίαση και εκτύπωση 3D κατασκευών. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ατόμων αρχικά στη σχεδίαση και την εκτύπωση 3D αντικειμένων, που αργότερα με την σειρά τους θα εκπαιδεύσουν άτομα με αναπηρία.
Απώτερος στόχος η επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση αλλά και η εργασιακή ένταξη ΑμεΑ, που αποτελεί κύριο πρόβλημα στην κοινωνία μας.
Ωφελούμενοι θα είναι με κάθε τρόπο, έφηβοι και ενήλικες με αυτισμό, νοητικές και κινητικές αναπηρίες.
Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ενημέρωση σε θέματα ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συνεργαζόμενοι φορείς θα είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυψέλη ΚοινΣΕΠ Ρέθυμνο, ο δήμος Ρεθύμνης ~ Municipality of Rethymno, οι διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης. Οι παραπάνω φορείς θα συνδράμουν στην υποστήριξη τεχνογνωσίας και στην παροχή εξοπλισμού για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών (μπουκάλια και καπάκια κυρίως από σχολεία της πόλης μας).
Η ανακύκλωση του πλαστικού και η επαναχρησιμοποίηση της πρώτης ύλης για την κατασκευή αντικειμένων, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός προστατευόμενου τμήματος απασχόλησης και θα δώσει τη δυνατότητα εργασίας στους ωφελούμενους ΑμεΑ.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ , η ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας (μέσω της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Κυψέλη»), η διάχυση της αξίας της κυκλικής οικονομίας, η ενημέρωση της κοινωνίας για θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επίδειξη της νέας αυτής τεχνικής σε μαθητές σχολείων του Ρεθύμνου.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το John S. Latsis Public Benefit Foundation και από ιδίους πόρους του συλλόγου μας.
Στην υπάρχουσα φάση υλοποίησης έγινε καταγραφή των αναγκών του εργαστηρίου για τον εξοπλισμό μηχανημάτων. Στην καταγραφή βοήθησαν ειδικοί σε θέματα 3D printing από την οργάνωση E-Nable Greece, ενώ στέλεχος του φορέα μας επισκέφθηκε την πλέον αξιόπιστη εταιρεία σε αυτό το αντικείμενο 3DHUB.gr Ελλάς, με την οποία και έγινε η αγορά των μηχανημάτων και πρώτων υλών.
Θα ακολουθήσει η φάση της εκπαίδευσης εκπαιδευτών και της διάχυσης σε σχολεία, ενώ μετέπειτα θα ακολουθήσει η παραγωγική διαδικασία.
Σε όλα μας τα βήματα η κοινωνία του Ρεθύμνου είναι αρωγός, αν θέλετε να συνεισφέρετε με όποιο τρόπο στο νέο μας εγχείρημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!!!».