Θεσμικές συναντήσεις πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με τις Δημοτικές αρχές των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου αντίστοιχα, στο πλαίσιο της απόφασης που πάρθηκε για συναντήσεις με τις νέες δημοτικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Στον Δήμο Ρεθύμνου η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Νεκτάριο Παπαδογιάννη και στον Δήμο Μυλοποτάμου, η συνάντηση έγινε με τον δήμαρχο Γεώργιο Κλάδο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Δημήτρη Μιχαλόπουλο.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίου του Δ.Σ. του Συλλόγου, τα θέματα που θίχτηκαν, ήταν τα εξής:
- Σχολικά κτίρια
- Πιστοποιημένοι ηλεκτρολογικοί, αντισεισμικοί, αντιπυρικοί έλεγχοι
- Πιστοποίηση πυρασφάλειας
- Οικοδομικές άδειες
- Τακτικοί έλεγχοι (π.χ. μπασκέτες, πέργκολες κ.α.)
- Ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων
- Ζητήματα συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ( Σχολικές Μονάδες Μισιρίων, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 4ο Νηπ. Ρεθύμνου, 16ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου, Δ.Σ. Άδελε, Δ.Σ. Πανόρμου )
- Υποχρηματοδότηση σχολικών μονάδων
- Προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία
- Σχολικά γεύματα
- Οικονομικά – Μισθολογικά ζητήματα ( μισθολόγιο, στεγαστικό ζήτημα – ενοίκια, κόστος ζωής , ακρίβεια κ.α.)
- Αραιά δρομολόγια ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανίων
- Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
- Δόθηκαν στους Αντιδημάρχους Παιδείας έγγραφα με καταγραφές προβλημάτων και ελλείψεων αναφορικά με τη σχολική στέγη, των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων των συγκεκριμένων Δήμων.
Όπως αναφέρει το το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα παραπάνω θέματα ακούστηκαν με προσοχή από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες συμφώνησαν ότι είναι όλα πολύ σημαντικά και σοβαρά και θα πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης..
Από την πλευρά και των δύο Δήμων αναγνωρίστηκε ότι η χρηματοδότηση των Δήμων από την πολιτεία για τα σχολικά κτίρια δεν επαρκεί και γίνεται προσπάθεια εύρεσης πόρων. Για τον Δήμο Ρεθύμνου, έχει εγκριθεί ένα κονδύλι της τάξης των 260.000 ευρώ για να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων, έχουν ήδη γίνει δύο έλεγχοι στατικότητας όλων των κτιρίων, ηλεκτρολογικοί έλεγχοι και διενεργούνται μελέτες νομιμοποίησης/τακτοποίησης των κτιρίων για να γίνουν νόμιμες παρεμβάσεις. Για τον Δήμο Μυλοποτάμου έχει εγκριθεί ένα κονδύλι τον Σεπτέμβριο του 2023 από το πρόγραμμα «Τρίτσης», ύψους 2.100.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, οι οποίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2024.
Όσον αφορά τα νέα κτίρια, το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου θα παραδοθεί από τον εργολάβο έως το Πάσχα του 2024 και το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για το Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου, η δημοτική αρχή του Δήμου Μυλοποτάμου εκτιμά ότι θα παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2024.
Όλοι συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα του υπουργείου «Σχολικά Γεύματα» είναι ένα θετικό μέτρο. Ο Δήμος Ρεθύμνου θα προσπαθήσει να εντάξει στο πρόγραμμα αυτό και τα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου που δεν είχαν μπει, ενώ η δημοτική αρχή του Μυλοποτάμου θα εκκινήσει ενέργειες για να ενταχθεί από την επόμενη σχολική χρονιά.
Τέλος, συμφωνήθηκε να σταλεί από μεριάς μας στις δημοτικές αρχές η εισήγηση – πρόταση αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που είχε γίνει από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προς το Υπουργείο Παιδείας το 2018.