Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι κυβερνητικοί βουλευτές Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.
Στη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι έθεσαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον τομέα της ζωικής παραγωγής και κυρίως αυτό του αυξανόμενου κόστους εκτροφής, με τον Γ. Γεωργαντά να διαβεβαιώνει για προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης, ώστε να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επί τούτου, τονίστηκε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ, η εξέλιξη με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση ζωοτροφών, ενώ ο Γ. Γεωργαντάς τοποθέτησε χρονικά την πληρωμή της ενίσχυσης, γύρω στις 15 με 20 Ιανουαρίου 2023.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί την Κρήτη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ, καθώς όπως είπε, υπάρχουν παράπονα από τους παραγωγούς για έλλειψη ενημέρωσης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του νομού της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης σχετικά με τη συνάντηση αναφέρει: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε σταθερά τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου και εκπρόσωπους από όλους τους νομούς του νησιού.
Από τη μεριά μου ανέπτυξα πλήρως τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου δίνοντας ιδιαίτερή βαρύτητα στην αύξηση του κόστους παράγωγής. Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν διαβεβαιώσεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Τα χρήματα για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2022 θα έχουν καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίστηκε η αδικία σε σχέση με το εθνικό απόθεμα του 2021. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση 89 εκατομμυρίων ευρώ για το κόστος παραγωγής. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους Νέους Αγρότες με το σύνολο του προγράμματος να ανέρχεται για πρώτη φορά στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και μάλιστα με διπλάσια ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ.
Είναι απολυτά ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ στο κρίσιμο ζήτημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε τη σημασία του προγράμματος ως μια στήριξη στην ασφαλή μέθοδο παραγωγής τροφίμων και πετύχαμε την ενίσχυση των υφιστάμενων διαθέσιμων πόρων προκειμένου να αρθούν τα ασφυκτικά περιθώρια τα οποία ωθούσαν τη βάση εισαγωγής σε υψηλά νούμερα. Έτσι, η Κρήτη κατάφερε να εντάξει αισθητά περισσότερους παραγωγούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν λίγες μέρες να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη πληρωμή για την Κρήτη από την έναρξη του προγράμματος και για το έτος 2022 να κατατεθούν 40.357.000 σε 12.772 παραγωγούς ως προκαταβολή.
Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές-κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης ήταν και παραμένει είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια σταθερά δίπλα στον πρωτογενή τομέα και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μέσα στον Ιανουάριο θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική σύσκεψη στην Κρήτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την νέα ΚΑΠ και τις γενεές αλλαγές που πρέπει να ακολουθήσουμε».