5 °C Rethymno, GR
07/02/2023

Συνεχείς οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης για την ενίσχυση των σχολείων

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Κρήτης αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν και τονίζει πως θα συνεχίζει με κάθε τρόπο να διεκδικεί από το υπουργείο, την Περιφέρεια και τους δήμους για τη στήριξη και ενίσχυση των σχολικών συγκροτημάτων του νησιού.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης εύχεται ολόψυχα σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας, σε όλους τους γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Ιδιαίτερα για τα μικρά μας παιδιά, της προσχολικής αγωγής, που βρίσκονται στην αρχή του συναρπαστικού ταξιδιού της γνώσης, ευχόμαστε να έχουν μια υπέροχη και ευχάριστη διαδρομή.

Η πρώτη μέρα του σχολείου ήταν πραγματικά μέρα χαράς για τους μαθητές που βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί στις αυλές, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για τους εκπαιδευτικούς που συνάντησαν ξανά τα «παιδιά» τους, αλλά και για εμάς τους γονείς που με περηφάνια αντικρίζαμε τα χαμόγελα των παιδιών μας και κάθε χρόνο βλέπουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να μας αποφέρουν νέους καρπούς.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι χάρη στις θυσίες και τους κόπους των γονιών, στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην τιτάνια προσπάθεια των μαθητών κρατιέται όρθια η εκπαιδευτική διαδικασία και αυτές οι κοινές αγωνίες μάς γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά και σύνθετα εμπόδια που στέκονται κάθε φορά στον δρόμο μας.

Γιατί και φέτος οι γονείς μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την ακρίβεια να σαρώνει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και τους μισθούς μας να εξανεμίζονται μέσα σε ελάχιστες μέρες, καλούμαστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά μας.

Και τα εμπόδια που συναντάμε σε αυτή την προσπάθεια είναι πάρα πολλά. Τα σχολικά μας κτίρια στην πλειοψηφία τους είναι απαρχαιωμένα, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, τα κοντέινερ συνεχίζουν να κυριαρχούν και οι ελάχιστες συντηρήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη, με όλους τους αναγκαίους χώρους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των σχολείων στην Κίσσαμο των Χανίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό του 2019 και η περιοχή ακόμα περιμένει τα σχολειά της ή ακόμα και τα σχολεία του Ηρακλείου που επίσης χτυπήθηκαν από τον σεισμό πέρυσι. Για να μην αναφερθούμε στα εκατοντάδες σχολικά κτίρια σε όλο το νησί που με την πρώτη βροχή τα ταβάνια στάζουν και τα υπόγεια πλημμυρίζουν.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, παραμένουν, με αυτά της παράλληλης στήριξης να κυριαρχούν. Είναι τρανή απόδειξη τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων, όπου ξεκινούν τη χρονιά με σχεδόν 250 κενά, από τα οποία τα 127 αφορούν στις παράλληλες στηρίξεις!

Παράλληλα, με το καλημέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αυξήσεις «φωτιά» στα σχολικά είδη, ενώ τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, που επί της ουσίας καλούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στις τάξεις ακόμα και με θετικό τεστ, αν δεν ήταν για τόσο σοβαρό ζήτημα, θα ήταν για γέλια!

Τα παιδιά μας, με το κόστος στα φροντιστήρια να είναι δυσβάσταχτο, θα κληθούν να ανταποκριθούν στο απαράδεκτο σχολείο – εξεταστικό κέντρο, με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να φαντάζουν εφιάλτες και σίγουρα μακριά από την ανάγκη τους για ολόπλευρη μόρφωση.

Επιπλέον από ό,τι φαίνεται και το ζήτημα της σχολικής καθαριότητας θα μας απασχολήσει και πάλι έντονα, μιας και θα δούμε και φέτος εργαζόμενους να μοιράζονται σε δύο και τρεις σχολικές μονάδες, με το αποτέλεσμα αντικειμενικά να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων.

Κι επειδή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, σχεδιάζει τη λειτουργία των σχολείων με κριτήριο το μικρότερο δυνατό κόστος, προχωράει σε μια σειρά συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολείων, που αντικειμενικά οδηγούν προοπτικά στο κλείσιμό τους και υποβαθμίζουν το παρεχόμενο μορφωτικό έργο.

Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, αφού από την πρώτη μέρα βρέθηκαν μπροστά στον οργανωμένο αγώνα αποφασισμένων γονιών να μην κάνουν βήμα πίσω από την ανάγκη των παιδιών τους να έχουν τον δάσκαλό τους από την πρώτη μέρα στα σχολεία της Καντάνου, του Σκινέ-Φουρνέ, του Γερανίου και του Δραπανιά στα Χανιά.

Με αυτόν τον προσανατολισμό, του αποφασισμένου, ανυποχώρητου αγώνα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης θα προτάξει και για τη φετινή χρονιά τις διεκδικήσεις της από το υπουργείο Παιδείας, της Περιφέρεια και τους δήμους για:

Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη της Περιφέρειας.

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.ά.).

Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

Καμία συγχώνευση, λειτουργική ή οργανική υποβάθμιση των σχολειών μας.

Και αυτή τη χρονιά μέσα από τις οργανώσεις γονέων σε κάθε σχολείο, σε κάθε περιοχή, προτάσσουμε κάθε ανάγκη των παιδιών μας.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των δικών μας αναγκών και όχι για το σχολείο της αυτοχρηματοδότησης και της αποσπασματικής γνώσης. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας, ώστε κανένας μαθητής να μην στερηθεί τα απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση.

 

Μαζικοποιούμε τους συλλόγους Γονέων, συμμετέχουμε μαζικά στις δράσεις και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των οργανώσεων γονέων.

Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους συλλόγους Γονέων, κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς – την οργάνωση και τη διεκδίκηση μας.

Ενισχύουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο της δράσης μας – δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας».