Προβληματισμοί για τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας
Έντονες διαμαρτυρίες για την απόσυρση των εναέριων μέσων τύπου Έρικσον από το νησί
310.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Ρεθύμνου από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
Συνεχής είναι η επαγρύπνηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών στον νομό Ρεθύμνου. Η ανησυχία και η αγωνία όλων είναι διάχυτη και η προσοχή αυξημένη, καθώς ο στόχος είναι η αποφυγή των πυρκαγιών σε μια περίοδο που οι κλιματολογικές συνθήκες από μόνες τους κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας καλούνται σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Στο πλαίσιο αυτό χθες συνεδρίασε το ΤΕΣΟΠ, (Τοπικό Επιχειρησιακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα και ο συντονισμός των φορέων σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πολιτική προστασία.
«Έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, η οποία προβλέπεται να είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ήδη οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τις κανονικές του μέσο όρου θερμοκρασιών των τελευταίων χρόνων. Να μην ξεχνάμε από τον Ιούνιο και μετά ήταν οι πιο θερμοί μήνες των τελευταίων 150 χρόνων στην Ελλάδα και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, τουλάχιστον αυτοί οι τρεις επόμενοι μήνες, θα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εμείς σε επίπεδο προγραμματισμού για την αντιπυρική περίοδο επανατοποθετούμε δεξαμενές τόνων νερού στα περιαστικά δάση του Ρεθύμνου. Είναι σε τοποθεσίες περισσότερο λειτουργικές και προσβάσιμες. Αναζητούμε λύσεις για την επάνδρωση των πυροφυλακείων ειδικά στην περιοχή των Μυριοκεφάλων. Παράλληλα κάνουμε ελέγχους στους πυροσβεστικούς κρουνούς, όπως και στα πυροσβεστικά συγκροτήματα που έχουμε δώσει στους εθελοντές και τους προέδρους των κοινοτήτων. Συντάσσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο τρόπο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Γεώργιος Σκορδίλης.
Ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σκορδίλης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής του μετέφερε την έντονη διαμαρτυρία του οργάνου πολιτικής προστασίας -προκειμένου να μεταβιβαστεί στους ανωτέρους του- αναφορικά με την απόσυρση από το νησί των εναέριων μέσων τύπου Έρισκον, τα οποία όπως επεσήμανε, έχει αποδειχτεί ότι είναι τα πιο ενδεδειγμένα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στο νησί.
Παρά τις παρατάσεις του κανονισμού πυροπροστασίας δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες – Έκκληση από τον αντιδήμαρχο
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης και ο κανονισμός αντιπυρικής προστασίας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην αυτοδιοίκηση, η οποία τον χαρακτηρίζει ανεφάρμοστο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που δίδει το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς όπως λένε να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Γεώργιος Σκορδίλης, τόνισε ότι για μια ακόμα φορά το κράτος επιβαρύνει τους δήμους με αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν πόροι και προσωπικό:
«Ο σκοπός του νομοσχεδίου, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι σημαντικός, καθώς έτσι πρέπει να λειτουργεί μια οργανωμένη πολιτεία, χάνει τον προληπτικό της σκοπό, από τη στιγμή που η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Το νομοσχέδιο αφορά τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους, όπως και τις ιδιοκτησίες με τα κτίσματα εντός δασικών περιοχών ή κοντά σε αυτές. Εκεί είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ένα κομμάτι ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες, για το άλλο κομμάτι, για τις περιουσίες με τα κτίσματα στις δασικές εκτάσεις ή πλησίον αυτών, δεν έχει καν ανοίξει. Φορτώνουν στον δήμο ευθύνες, χωρίς να έχουμε τα μέσα να ανταποκριθούμε, με τις επιτροπές και το προσωπικό που δεν το έχουμε. Ούτε οι επαγγελματίες ιδιώτες έχουν ενημερώσει για να κάνουν τα σχέδια που προβλέπεται να κάνουν».
Παρά την ανακοίνωση της διπλής παράτασης για τους υπόχρεους -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση- η ανταπόκριση των πολιτών είναι μηδαμινή, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακάλυπτων οικοπέδων να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από καύσιμες ύλες και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr). Και, στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία – διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.
Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών», όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.
Το κόστος σύνταξης της έκθεσης ξεκινά από τα 150 ευρώ -αν πρόκειται για μια κατοικία- και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας.
Τεχνικά ζητήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι (καθώς η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου), φέτος το μεγάλο βάρος θα δοθεί στην ουσία του πράγματος, δηλαδή στη λήψη των μέτρων πυροπροστασίας. Άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στο East Mediterranean Gas Forum (όπου ανακοίνωσε και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις πυροπροστασίας) ότι «είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες. Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδό τους και γύρω από το κτίριο τους».
Ο υπουργός ανέφερε ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, Γεώργιος Σκορδίλης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν με τις υπουργικές αποφάσεις τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά την προστασία των περιουσιών τους: «Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα καθαρισμού των οικοπέδων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ακαθάριστους χώρους. Αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας, όλος ο κόσμος θεωρεί ότι το κράτος αποποιείται τις δικές του ευθύνες και τις φορτώνει στις πλάτες των ιδιοκτητών. Είναι μια αντίδραση. Δεν θέλει καν να ενημερωθεί ο κόσμος. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνται και ρωτούν πως να καθαρίσουν το οικόπεδο και αναζητούν πληροφορίες. Κάνω μια έκκληση να συμμορφωθεί ο κόσμος, να αρχίσει να ενδιαφέρεται, να μπει να δει τη νομοθεσία ή να ζητήσει πληροφορίες από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου για το τι πρέπει να κάνει, καθώς τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα, οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες και σε τελική ανάλυση τη δική μας περιουσία θέλουμε να προστατέψουμε, του γείτονα, του συγγενή, του χωριανού και τους κόπους μιας ζωής».
Η πρόταση του δήμου Ρεθύμνου
Πρόταση, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 310.000 για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας από το συνολικό κονδύλιο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο, υπέβαλλε ο δήμος Ρεθύμνης.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την πρόταση τα χρήματα αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης προς το Πράσινο Ταμείο, αφορά στην διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών του Δήμου και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή είναι οι εξής:
- Η διαπλάτυνση υφιστάμενων δρόμων ή μονοπατιών προκειμένου να αποκτήσουν προσβασιμότητα.
- Η διάνοιξη νέων ζωνών περιμετρικά οικισμών ή ακόμα και μέσα σε δάση.
- Ο καθαρισμός πρανών και η διαμόρφωση υπόβασης καταστρώματος οδού με κατάλληλο θραυστό υλικό λατομείου.
- Η διαχείριση των προϊόντων καθαρισμού είτε με μεταφορά τους σε μονάδα ανακύκλωσης, ή/και με ελεγχόμενη καύση τους με βάση την πυροσβεστική διάταξη.
Οι περιοχές
α) Γύρω από τους οικισμούς Αρολίθι, Ρουμπάδο, Βιλανδρέδο, Βελονάδο και Αλώνες.
β) Η περιοχή γύρω από τους οικισμούς Παλαίλιμνος, Καλονύχτης, Άνω και Κάτω Μαλάκι.
γ) Η περιοχή γύρω από τους οικισμούς Χρωμοναστήρι, Πρινέδες, Καπεδιανά, Ρουσσοσπίτι, Ξηρό χωριό, Όρος, Αμπελάκι, Σελλί, Μύρθιος, Πρασσιές, Γιαννούδι, Μικρά Ανώγεια και Μύλοι.
δ) Κρίσιμη περιοχή είναι οι εναπομένοντες περιαστικοί πνεύμονες πρασίνου Προφήτης Ηλίας, Άγιος Ιωάννης και Ευλυγιάς.
Τέλος δυο ακόμα περιαστικά δάση υψίστης σημασίας για τον Δήμο Ρεθύμνης υφίστανται το ένα στην περιοχή του Στρατοπέδου για το οποίο είναι υπεύθυνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το άλλο στο Πανεπιστήμιο στον οικισμό Γάλλου.
Για τα παραπάνω ο δήμος διεκδικεί από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 310.000 ευρώ εκ των οποίων τα 10.000 αφορούν στη μελέτη και τα υπόλοιπα στα έργα.