Το νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένει στο επίκεντρο και αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία των υπουργών Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, Εσωτερικών κ. Λιβάνιου και Επικράτειας Μάκη Βορίδη, τεσσάρων υφυπουργών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, του προέδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη και των δυο αντιπροέδρων και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ και των συνεργατών.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι αυτή στην οποία αντιτίθεται η ΕΔΕΥΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι:
«Εμείς σαν ΕΔΕΥΑ δεν έχουμε αντίρρηση σε επιμέρους ζητήματα ώστε να τα αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η εισπραξιμότητα ή το θέμα διάρθρωσης των υπηρεσιών κ.λπ. Όλα αυτά θέλουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο και μια καλύτερη ακτινογραφία των θεμάτων και όχι με έναν οριζόντιο ισοπεδωτικό τρόπο, να ρυθμίσουν τα πάντα και να πάνε στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Ούτε κατά των εθελοντικών συνενώσεων είμαστε, ούτε κατά των επιλογών των μελών μας οποίοι θέλουν να προσκολλήσουν στην ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ έχουμε καμία αντίρρηση. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες που θέλουν και πρέπει να πάνε εκεί για λόγους πραγματικούς και λειτουργικούς».
Σύμφωνα με το κ. Μαρινάκη, το υπουργείο θα ξαναδεί το νομοσχέδιο μετρά και τη σθεναρή αντίδραση της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι: «Εκτιμώ ότι μετά τη ομόθυμη στάση της αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ ότι θα προσανατολιστούν σε άλλες κατευθύνσεις αλλάζοντας δομικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, π.χ. εθελούσιας συνεννόησης, δημοσιονομική επιτήρηση κ.λπ. Το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου ώριμο και δεν προβλέπω να γίνει ούτε εντός αυτού του έτους και να δούμε εάν και πότε θα πάει στο επόμενο έτος», κατέληξε.