Για τέταρτη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Νότιο Ρέθυμνο. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να διαχειριστούν για τέταρτο σερί 24ωρο τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Για ακόμα μία ημέρα τα εναέρια μέσα επιχείρησαν να σηκωθούν το πρωί, αλλά ο ισχυρός άνεμος δεν επέτρεψε την αξιοποίησή τους. Το βάρος πέφτει λοιπόν ξανά στους πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τις νέες αναζωπυρώσεις, πριν αυτές επεκταθούν πολύ.
Η νύχτα που πέρασε ήταν ξανά ιδιαίτερα δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά παρέμεινε ενεργή με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου, η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με χθες, όταν νωρίς το απόγευμα ξέσπασαν νέες αναζωπυρώσεις και το μέτωπο της φωτιάς εντάθηκε ξανά στην περιοχή του Πρέβελη, ωστόσο ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να μην είναι καλές και ο φόβος μήπως η κατάσταση εκτροχιαστεί εκ νέου είναι υπαρκτός. Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες θα γίνει πιο καθαρό το τοπίο, το αν εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα και το μέγεθος της φωτιάς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες επιχειρούσαν, δίνοντας μάχη για να συγκρατήσουν τις φλόγες και να προστατεύσουν οικισμούς και περιουσίες, ενώ οι αναζωπυρώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Χθες το απόγευμα εκκενώθηκαν άλλα δύο χωριά, αυτά της Κεραμές και της Δρυμίσκου, προκειμένου να μεταφερθούν οι κάτοικοι σε ασφαλές μέρος.
Παράλληλα, χθες το βράδυ ήχησε εκ νέου 112, αυτήν την φορά για την περιοχή στο Ροδάκινο, προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Κόρακα. Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν αβεβαιότητα στο μέτωπο της φωτιάς είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες πάρθηκε αυτή η απόφαση.
Οι επόμενες ώρες παραμένουν κρίσιμες, καθώς η πορεία της πυρκαγιάς εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ανέμων.
Παράλληλα, όσον αφορά την διαδικασία της προανάκρισης, έχει ήδη συλληφθεί ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρέθυμνο, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ήταν ελλιπής και υποδεικνύεται ως η αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, που ξέσπασε και στην Κρύα Βρύση την Τέταρτη και είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δυο πυροσβέστες. Χθες ο υπεύθυνος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τού άσκησε κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο δια παραλείψεως. Σήμερα το απόγευμα θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή.
Περισσότερα από 47.600 καμένα στρέμματα γης
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Μελάμπων έχει επηρεάσει περίπου 40.050 στρέμματα, με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί έως το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιουλίου.
Παράλληλα, η πυρκαγιά στην περιοχή της Πρέβελης εκτιμάται ότι έκαψε ακόμη 7.600 στρέμματα, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στο νότιο Ρέθυμνο σε περισσότερα από 47.600 στρέμματα.
Τα στοιχεία προέρχονται από το πρόγραμμα Copernicus και το EFFIS, τα οποία παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών και την αποτύπωση των επιπτώσεών τους, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα αλλά και μοντέλα πρόγνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών.
Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται προκαταρκτικές και ενδέχεται να επικαιροποιηθούν, καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων των πληγεισών περιοχών.

Παραμένουν δύσκολες οι καιρικές συνθήκες μέχρι και αύριο το μεσημέρι
Ιδιαίτερα δύσκολες θα παραμείνουν οι καιρικές συνθήκες για σήμερα (1/8) σε όλη τη χώρα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.
Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο, ενώ σε πολλές περιοχές λειτουργούν ως καταβάτες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την έντασή τους.
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε ότι και το Σάββατο θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, με τα μελτέμια να φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ στην Κρήτη οι ριπές ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.
«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη διαφορά πίεσης προς την πλευρά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ ενισχυμένα τα μελτέμια σε εντάσεις 8-9 μποφόρ, οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ ειδικά στο Κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο.
Αυτοί οι άνεμοι όπως περνούν στην ξηρά προς τα ανατολικά, κεντρικά, νότια και προς την ηπειρωτική δυτική Ελλάδα λειτουργούν σαν καταβάτες, δηλαδή αλληλεπιδρούν με τους τωρινούς όγκους της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, της Αττικοβοιωτίας, της Πελοποννήσου.
Κατέρχονται από τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να αποκτούν πολύ μεγαλύτερες εντάσεις και να είναι ιδιαίτερα ξηροί και θερμοί, καταβάτες άνεμοι και άρα δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση. Όλο αυτό το σκηνικό των ανέμων θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι. Και αύριο θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τις ίδιες πάλι περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι και σήμερα Σάββατο οι συνθήκες θα παραμείνουν ιδιαίτερα δύσκολες. «Και το Σάββατο αναμένονται 7 – 8 μποφόρ τοπικά και 9, με θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις ανέμους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κρήτη, όπου οι καταβατικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. «Και στην περιοχή της Κρήτης ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης και αποκτά πολύ μεγάλες εντάσεις που κατά τόπους ξεπερνούν και τα 10 μποφόρ» σημείωσε.