Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, ενώ χθες η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, αποφάσισε παράταση των έκτακτων προληπτικών μέτρων στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Ίο και την Αμοργό, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οδηγίες και συστάσεις έχουν δοθεί στους πολίτες.
Κανένας από τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστεί η διέγερση αυτή, ωστόσο όλοι αποκλείουν συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι σεισμοί θα συνεχιστούν ακόμα και για εβδομάδες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Εάν είχαμε έντονο σεισμικό φαινόμενο θα υπήρχε γρηγορότερη απόσβεση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο σεισμό ο οποίος είναι αρκετά πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους και θα πηγαίναμε σε μία φάση γρήγορης απόσβεσης της σεισμικής δραστηριότητας. Εδώ έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία με σεισμούς που φτάνουν μέχρι τα 5 Ρίχτερ και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή αρκετές βδομάδες. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την εξέλιξη της ακολουθίας χρονικά».
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης και οι δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ Κρήτης, προκειμένου να μεταβούν αν χρειαστεί στη Σαντορίνη. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για το νησί.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Φασούλας, ο καθηγητής γεωλογίας και υπεύθυνος προγραμμάτων για φυσικές καταστροφές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: «Τη Δευτέρα ήταν η Τρίτη συνεχής μέρα που είχαμε μία έντονη και συνεχή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έχει μεταφερθεί αυτές τις μέρες η σεισμικότητα από την περιοχή του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που ήταν καθαρά την προηγούμενη εβδομάδα, άρα έχουμε μία μείωση κινδύνου, χωρίς να επηρεάζει αυτό την ηφαιστειακή δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο. Βέβαια, αυτή η σεισμική δράση είναι πολύ έντονη με πάρα πολλούς συνεχόμενους σεισμούς, με μεγέθη που φτάνουν μέχρι και τα 5 ρίχτερ. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Σαντορίνη έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ανησυχία και είναι απόλυτα λογικό και γι’ αυτόν τον λόγο λαμβάνονται και όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα. Αν και φαίνεται προς το παρόν να μοιάζουν με προσεισμούς, δεν μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.
Αυτό που γνωρίζουμε για την περιοχή είναι ότι στον ευρύτερο χώρο το 1956 είχαμε, επίσης, έναν σεισμό που έφτασε τα 7,5 ρίχτερ, κατά συνέπεια δεν περιμένουμε έναν ανάλογα ισχυρό σεισμό. Τότε αυτός ο σεισμός είχε προκαλέσει στην Κρήτη ένα τσουνάμι γύρω στα δύο μέτρα, στο βόρειο παραλιακό τμήμα. Όσον αφορά την Κρήτη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Αν έχουμε βέβαια σεισμό κοντά στα 7 ρίχτερ, τότε σίγουρα θα επηρεάσει και την Κρήτη, όπως το είχε κάνει και το 56′, αλλά με ελαφρές ζημιές, όχι κάτι σημαντικό. Επίσης δεν περιμένουμε ανάλογα μεγάλο σεισμό».
Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης: «Πολλοί φεύγουν από το νησί, η κινητοποίηση ίσως μπορούσε να γίνει πιο διακριτικά»
Πάνω από 300 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο δεκαήμερο στην ευρύτερη περιοχή, με τους χθεσινούς σεισμούς να εκδηλώνονται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαντορίνη, κοντά στο νησί της Αμοργού ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή του Κώστα Κεφαλογιάννη και Σωτήρη Μεταξά, ο Μανόλης Ορφανός, δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι».
«Από τις 24 Ιανουαρίου έχουμε βιώσει περίπου 310 σεισμικές δονήσεις. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μία ανησυχία, βέβαια οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, παρακολουθούν το νησί, έχουν έρθει εδώ και βλέπουν τι γίνεται και με το ηφαίστειο και με τα ρήγματα. Οι σεισμοί που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι 25 με 30 χιλιόμετρα μακριά από το νησί μας, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στην Αμοργό».
Αισιοδοξία υπάρχει για το γεγονός ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο, αλλά και για τις μικρές φθορές που έχει υποστεί το νησί αυτές τις μέρες, με κατολισθήσεις που δεν χρήζουν ανησυχίας. «Το θετικό και το αισιόδοξο για εμάς είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης και το ηφαίστειο που βρίσκεται πίσω από εμάς, το Κολούμπο. Μέχρι στιγμής, εκτός από λίγες κατολισθήσεις, έναν βράχο που έπεσε πριν από τρεις μέρες στο παλιό λιμάνι και κατέστρεψε μία ξύλινη πέργκολα και τον σεισμό 5,1 ρίχτερ που προκάλεσε μία κατολίσθηση με βράχους άμμους, δεν έχουμε κάποια άλλη ζημιά», ανέφερε ο κ. Ορφανός και επίσης συμπλήρωσε: «Ο κ. Λέκκας στις συσκέψεις που κάνουμε είναι καθησυχαστικός. Περιμένουμε το φαινόμενο να εξασθενήσει, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, είμαστε σε ετοιμότητα και προσπαθούμε να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες».
«Στο νησί έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τον σεισμό»
Αναφορικά με το αν φεύγει ο κόσμος από το νησί λόγω ανησυχίας, ο κ. Ορφανός επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχουν παρατηρηθεί πλοία και αεροπλάνα με κόσμο, αλλά οι ντόπιοι δεν εγκαταλείπουν το νησί τους. «Φεύγει κόσμος, ναι, και με καράβια και με αεροπλάνα. Φεύγουν και Κρητικοί, έχουν φύγει αρκετοί. Δεν μπορώ να κρίνω την ψυχολογία ενός ανθρώπου που θέλει να φύγει, όμως οι ντόπιοι που είναι εδώ και βιώνουν το νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν φεύγουν, γιατί έχουμε συνηθίσει σε μία τέτοια κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι το 2010 και το 2011 περάσαμε μία παρόμοια κατάσταση με πολύ πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις».
Με γνώμονα ότι σε λίγους μήνες κηρύσσεται η έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν θα απομακρύνουν, ούτε θα φοβίσουν τους επισκέπτες, όπως αντίστοιχα δεν συνέβη και στο παρελθόν: «Αν έχουμε κριτήριο τις προηγούμενες σεισμικές περιόδους στο νησί, δεν θα επηρεαστεί και τόσο η τουριστική περίοδος. Ευελπιστούμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να σταματήσουμε άμεσα τη σεισμική συχνότητα και να γίνει μία ύφεση της κλίμακας ρίχτερ, κάτω από 3. Στο νησί όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο ηφαίστεια έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τον σεισμό. Δεν είναι ξένο το φαινόμενο για εμάς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα νιώθουμε δονήσεις, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι».
Επιπλέον, ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι η κατάσταση χρήζει ανησυχίας, αλλά θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί με μεγαλύτερη διακριτικότητα και λιγότερη δημοσιότητα, κρίνοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες της πολιτικής προστασίας ήταν άμεσες και επαρκείς: «Θεωρώ ότι η πολιτική προστασία έχει κάνει αυτό που έπρεπε: έχει στείλει 25 ανθρώπους της ΕΜΑΚ, έχει στείλει ανθρώπους από το ΕΚΑΒ, περιμένουμε να έρθουν ειδικότητες γιατρών στο νησί, υπάρχουν κάποιοι στρατιωτικοί επίσης. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο διακριτική».
Και κατέληξε λέγοντας: «Μακάρι να μην συμβεί το παραμικρό. Πρωταρχικός σκοπός είναι οι κάτοικοι, το νησί και η ασφάλεια. Θεωρώ ότι όλα αυτά που γίνονται βρίσκονται σε σωστό δρόμο, από εκεί και πέρα μόλις ηρεμήσουμε και δούμε τι έχει γίνει, τότε θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προβλέψουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται τώρα».