9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνεχίζεται το μεικτό σύστημα καθαριότητας στον δήμο Ρεθύμνου

• Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε δέκα μεγάλα χωριά του μητροπολιτικού δήμου

Την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη για χρονική περίοδο τεσσάρων ετών με δυνατότητα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.

Την πρόταση καταψήφισαν οι επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες, Σταύρος Βουρβαχάκης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σταράκης.

Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση ο Δήμος θα αναθέσει μετά από διαγωνισμό τις εργασίες σε ανάδοχο, που θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την καλή εκτέλεσή του.

Το συνολικό κόστος για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη ανέρχεται σε 9.495.188,24 για πέντε χρόνια.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης, η καλύτερη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και οδοκαθαρισμού σε τμήματα της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου και ορισμένων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρεθύμνης, δεδομένης της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας σε προσωπικό καθαριότητας και προκειμένου το υφιστάμενο προσωπικό να μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες απαραίτητες εργασίες του τομέα καθαριότητας.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν συνοπτικά: Περισυλλογή απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων, άδειασμα καλαθιών καθαριότητας και τοποθέτηση πλαστικής σακούλας σ’ αυτά, χειρωνακτικό οδοκαθαρισμό, μηχανική σάρωση, πλύσιμο κάδων απορριμμάτων, πλύσιμο πλατειών, πεζοδρομίων κλπ., αποψίλωση στις άκρες των δρόμων και των πεζοδρομίων, άσπρισμα κρασπεδορείθρων, καθαρισμό τμημάτων παραλιών, καθαρισμό σημάτων και ταμπελών οδοσήμανσης και μεταφορά των απορριμμάτων που συλλέγει ο ανάδοχος στη ΜΕΑ Αμαρίου.

Στα πλαίσια της εργασίας ο ανάδοχος υποχρεούται να προμηθεύσει τον Δήμο Ρεθύμνου στην έναρξη του έργου 10 συστοιχίες, αποτελούμενες από δύο (2) πλαστικούς κάδους απορριμμάτων χωρητικότητας 1100 lt ο κάθε κάδος. Μετά τη λήξη της σύμβασης οι συστοιχίες θα περάσουν στην κυριότητα του Δήμου Ρεθύμνης.

Στην εισήγησή του ο κ. Λελεδάκης εξήγησε ότι οι ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας αυξάνονται συνεχώς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη. Όπως είπε: στις αρμοδιότητες του ιδιώτη είναι η αποκομιδή και ο οδοκαθαρισμός στην παλιά πόλη, ο οδοκαθαρισμός της πόλης, καθώς και η καθαριότητα δέκα χωριών, τα οποία μέχρι πρότινος δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση. Πρόκειται για το Ατσιπόπουλο, τον Πρινέ, το Γεράνι, τους Αρμένους, το Χρωμοναστήρι, το Ρουσσοσπίτι και την περιοχή από Άδελε ως και τον Εσταυρωμένο, στα χωριά αυτά υποχρέωση του αναδόχου θα είναι και η καθαριότητα των αύλειων χώρων των σχολείων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, που ήταν απών στην χθεσινή ψηφοφορία, είχε νωρίτερα δηλώσει τη θετική του ψήφο, την οποία επανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, Πέτρος Στεφανάκης, τονίζοντας πως: «Ειμαστε ικανοποιημένοι που στο πρόγραμμα ενταχθήκαν οικισμοί του δήμου που μέχρι πρότινος μειονεκτούσαν στο ζήτημα καθαριότητας. Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας, που ικανοποιήθηκε και ψηφίζουμε θετικά».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οι πολίτες μπροστά ένας δήμος για όλους», Θωμάς Κρεβετζάκης, αναφέρθηκε στο έργο που παράγει η υπηρεσία καθαριότητας τονίζοντας πως παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες: «Πολύ συχνά μας αρέσει να δίνουμε τοπικό χαρακτήρα στα προβλήματα. Η αντίστοιχη εικόνα καθαριότητας, σε μεγάλους δήμους, όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιο κάτω. Όχι ότι δεν είναι μια διεύθυνση χωρίς προβλήματα, είτε αυτά αφορούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό είτε σε προσωπικό. Η διεύθυνση καθαριότητας είναι μάλιστα η διεύθυνση που λειτουργεί επικουρικά σε όλες τις άλλες διευθύνσεις, στην τεχνική υπηρεσία και στη διεύθυνση πολιτισμού» είπε ευχαριστώντας τον αντιδήμαρχο και τις διευθύντριες για τη συνεργασία και κατέληξε λέγοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα χαρωπό ότι η μελέτη προσαρμόζεται στα τωρινά δεδομένα, είναι ευχάριστο ότι πλέον το κομμάτι περισυλλογής πηγαίνει στους οικισμούς του δήμου».

Αρνητική ήταν η ψήφος του επικεφαλής της παράταξης Ρεθύμνου Ενεργοί Πολίτες, Σταυρού Βουρβαχάκη, ο οποίος ανάφερε:

«Από την πρώτη στιγμή που είχε έρθει το ζήτημα της ανάθεσης μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο είχα δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή μου σ’ αυτή την ενέργεια της δημοτικής αρχής, στηρίζω τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων για αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας χωρίς την μεσολάβηση ιδιωτών εργολάβων και είμαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του οφέλους από την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση αυτών. Ο Δήμος Ρεθύμνου αντί να εκχωρεί μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νόμου 4479/2017 για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό».

Αρνητική ήταν και η ψήφος του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσου Μανουσογιάννη, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ ακριβή υπηρεσία για το έργο που προβλέπεται μέσω της σύμβασης ότι θα παρέχει:

«Η εισήγηση υπολογίζει ότι το όχημα που θα σκουπίζει τους δρόμους θα καταναλώνει 2,1 λίτρα βενζίνη, τα χιλιόμετρα που θα διανύει θα είναι 12.000 χλμ. τον χρόνο και κοστολογεί 35.000 ευρώ σε καύσιμα με τιμή υπολογισμένη 1.70 ευρώ. Ενώ το έργο που αναθέτουμε είναι το ίδιο με πριν (με την προηγούμενη σύμβαση), πέρα από το ΣΜΑ που αφαιρούμε, προβλέπεται να αυξηθεί το προσωπικό από 33 σε 55. Από τον όγκο δουλειάς δεν δικαιολογείται ούτε αυτό το ποσό ούτε αυτό το προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για διοικητική υποστήριξη πληρώναμε ένα επόπτη και μια γραμματέα και τώρα βάζετε έξι άτομα. Δεν προστίθενται πολλά πράγματα και εκτοξεύεται η σύμβαση στο 1,899 εκ. ευρώ τον χρόνο» είπε υποστηρίζοντας ότι κατά την γνώμη του η υπηρεσία δεν μπορεί να επιβλέπει και να ελέγχει το έργο του ιδιώτη.