Συνεχίζεται η αύξηση στη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία εδώ και μέρες έχει σπάσει το φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανήλθε στα 2,019 ευρώ ανά λίτρο και την 1η Ιουλίου ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία οι μέσες τιμές της αμόλυβδης σε νομούς όπως οι Κυκλάδες αγγίζουν ακόμα και τα 2,256 ευρώ ανά λίτρο.
Την ίδια στιγμή στα ύψη είναι και οι τιμές στην Κρήτη με τον νομό Ρεθύμνου να διατηρεί την υψηλότερη τιμή.
Αναλυτικά οι τιμές στους νομούς του νησιού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως εξής:
Νομός Ρεθύμνου: | 2,081 (90 οκτάνια) και 2,241 (100 οκτάνια) |
Νομός Χανίων: | 2,062 (95 οκτάνια) 2,241 (100 οκτάνια) |
Νομός Ηράκλειου: | 2,074 (90 οκτάνια) και 2,228 (100 οκτάνια) |
Νομός Λασιθίου: | 2,065 (95 οκτάνια) και 2,230 (100 οκτάνια) |
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου πρατηριούχων Ρεθύμνου Ηρακλή Ξυδάκη, οι τιμές συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. «Παρατηρούμε καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν και να έχει φτάσει στο Ρέθυμνο η τιμή της αμόλυβδης 2.10 ευρώ το λίτρο. και 1,86 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης. Η κατάσταση είναι δύσκολη, η γκρίνια από τους καταναλωτές μεγάλη. Το μόνο βέβαιον είναι ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς για όλους μας και για μας τους πρατηριούχους που θα μειωθεί σημαντικά η δουλειά μας και για τους καταναλωτές που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές αυτές. Εν τω μεταξύ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις στα καύσιμα, θα είναι υψηλή και σίγουρα θα αποτρέψει πολλούς καταναλωτές από την προμήθειά του» ανέφερε.
Οι αυξήσεις των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδονται στην καυτή πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του. που έχει φτάσει στα 94 λεπτά το βαρέλι.
Στις αρχές του Ιουνίου το εύρος των τιμών ήταν στα 72 με 73 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης των 20 δολαρίων το βαρέλι, η οποία επηρεάζει αρχικά και τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές πετρελαιοειδών και στη συνέχεια και τις τοπικές αγορές των υγρών καυσίμων.
Η ανοδική τροχιά της βενζίνης και των άλλων καυσίμων έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας στα βασικά αγαθά διατροφής και είδη νοικοκυριού. Επιπλέον πυροδοτεί πρόσθετα κόστη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη βενζίνη και άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο μέχρι και τα τέλη Ιουλίου τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (κυρίως βενζίνη και ντίζελ) καταγράφουν διαρκώς αύξηση, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο το δημόσιο έβαλε στα ταμεία του περί τα 396,93 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι εισπράξεις ήταν χαμηλότερες και συγκεκριμένα είχαν διαμορφωθεί στα 337,97 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,44%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι εισπράξεις ΕΦΚ από τη βενζίνη ανήλθαν τον Ιούλιο σε 207,29 εκατ. ευρώ έναντι 174,89 το 2022 και από το ντίζελ στα 161,20 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Ανάλογη εξέλιξη αναμένουν από το οικονομικό επιτελείο και τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι το σκηνικό των υψηλών τιμών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτοο ύψος του επιδόματος θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης
Εν τω μεταξύ ο ύψος του επιδόματος θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σε ό,τι αφορά την οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία (εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το περυσινό έτος περιορίζοντας την τιμή σε επίπεδα 1,15-1,20 ευρώ το λίτρο), όπως όλα δείχνουν δεν θα ισχύσει φέτος.
Ωστόσο, προς κατάργηση είναι το κίνητρο του διπλού επιδόματος που είχε δοθεί πέρυσι για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στον κόσμο στις τιμές της αμόλυβδης
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις χώρες που έχουν την πιο ακριβή αμόλυβδη βενζίνη σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας είναι ένατη σε ακρίβεια σε σύνολο 168 χωρών και μάλιστα υπολείπεται μόνο χωρών που είναι ως επί το πλείστον πολύ πιο πλούσιες, όπως είναι το Μονακό, η Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, η Δανία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία.
Ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα είναι πιο ακριβή ακόμη και από πολύ πιο πλούσιες άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και άλλες. Το κόστος της αμόλυβδης σε όλο τον κόσμο προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποίησε ο ιστότοπος GlobalPetrolPrices για τις 168 αυτές χώρες, με τελευταία ημερομηνία στις 28 Αυγούστου 2023. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα στον πλανήτη – τουλάχιστον στις χώρες που παρέχουν στοιχεία – διαμορφώνεται στα 1,24 ευρώ το λίτρο.