30 °C Rethymno, GR
08/08/2022

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την λειτουργική του υποβάθμιση, με σύμπτυξη της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, που συνολικά αριθμούν 20 μαθητές. Η σχολική κοινότητα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας πως η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με βάση αριθμητικά κριτήρια και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων με περικοπές προσωπικού.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και o Σύλλογος Διδασκόντων προτάσσουν ,όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση, με τις μαθησιακές ανάγκες και την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση και επισημαίνουμε την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα μικρά περιφερειακά σχολεία και όχι να τα οδηγεί σταδιακά σε κλείσιμο. Ειδικότερα, τονίζουν:

«Αυτά που ζητάμε είναι:

– Να μην γίνει η συγχώνευση των τμημάτων η οποία θα οδηγήσει σε μαθητική διαρροή και σε φθίνουσα πορεία το σχολείο μας.

– Να γίνει διεύρυνση των ορίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έρθουν στο σχολείο μας και παιδιά από γειτονικές περιοχές που δεν μπορούν βάσει της ισχύουσας ρύθμισης να φοιτήσουν στο σχολείο μας σήμερα. Δεδομένου ότι προβλέπεται σύντομα η δημοπράτηση και ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας στην περιοχή μας, η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος για να έχει το σχολείο ικανό αριθμό μαθητών.

– Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βελτιωθεί το δίκτυο της σχολικής συγκοινωνίας, ώστε να είναι βοηθητικό για τις οικογένειες που θέλουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά κατοικούν εκτός των σημερινών ορίων.

– Να υπάρξει πρόβλεψη στη νομοθεσία για τα περιφερειακά σχολεία σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, ώστε να στηριχθούν και -γιατί όχι- να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων που τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα και έγινε αντιληπτό πως θα είναι στο πλευρό μας, ενώ ο προϊστάμενος της Δ/νσης Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης κος Λάμπρος  Καρβούνης εξέθεσε το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου προτείνονται οι συγχωνεύσεις/ υποβαθμίσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των παιδιών και όχι άλλα κριτήρια (ανώτερος 25 – κατώτερος 15 μαθητές ανά τάξη, αν υπάρχουν διαγνώσεις από το ΚΕΔΑΣΥ μειώνεται κατά 3 μαθητές ο αριθμός των 25)».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τοποθετήθηκαν: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Ανδρέας  Ξανθός, ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Γιώργος Γεωργαλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανέγερση του νέου διδακτηρίου και στις κινήσεις που προτίθεται να κάνει ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να στηρίξει τα περιφερειακά σχολεία,  o επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Ρεθύμνου κος Θοδωρής Νίνος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο,κος  Μανούσος Μανουσογιάννης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κος Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο κος Νίκος Φωτάκης τ. Διευθυντής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ρεθύμνου και τ. Διευθυντής του Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου, ο κος Γιάνννης Κουταντος, τ. Διευθυντης Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης, τ. Διευθυντής του Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, ο κος Νίκος Δερεδάκης, τ. Διευθυντής του Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου και διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης ο εκπαιδευτικός κος Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Ένωση Γονέων Δ. Ρεθύμνου η κα Ελένη Δραμιτινού. Το παρών έδωσαν και τοποθετήθηκαν επίσης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Ρουσσοσπιτίου και Χρωμοναστηρίου, Σταύρος Λαμπρινός και Νικος Δεληγιαννάκης αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί η στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Ενορίας Ρουσσοσπιτίου, όπως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρωμοναστηρίου που εξέδωσαν ψήφισμα, το οποίο διάβασε η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρωμοναστηρίου κα Τσαγκαράκη Αγγελική.

«Ως σχολική κοινότητα Ρουσσοσπιτίου δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να ασκούμε πίεση, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά με έναν δάσκαλο σε κάθε τάξη. Συνεργαζόμαστε ήδη με τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου της Γωνιάς και καλούμε όποια άλλη σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα με συγχωνεύσεις τμημάτων ή τάξεων αλλά και όλη την εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα να αγωνιστούμε μαζί για να μη γίνει πράξη η υποβάθμιση της παιδείας» καταλήγει η ανακοίνωση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και διδασκόντων αντίστοιχα.