Σωρεία αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Κατσαρού, σύμφωνα με τη οποία, όπως επισημαίνεται, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών για τον διαχωρισμό των τμημάτων στα σχολεία. Όπως τονίζουν καλούνται να συγκροτήσουν τμήματα 25 μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μέχρι 28 μαθητών στη Δευτεροβάθμια, ανακαλώντας κατατμήσεις τμημάτων στα οποία φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργώντας λιγότερα και πολυπληθή τμήματα σε πάρα πολλά σχολεία.
Το θέμα αυτό αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με πρωτοβουλία του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και την Ένωση Γονέων Μαθητών δήμου Ρεθύμνου. Στόχος είναι να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος.
Όπως ανάφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Χρήστος Σουρουλής: «Υπάρχει πίεση από τις ενώσεις γονέων, τα εκπαιδευτικά σωματεία ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απαράδεκτη εγκύκλιος. Γίνεται για πρώτη φορά αυτό το πράγμα. Είναι σε δύο επίπεδα: Το ένα είναι να μην υπολογίζονται οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για τη μείωση του αριθμού των μαθητών και το άλλο είναι όταν συμπληρώνεται ένας αριθμός ανά τμήμα να υποχρεώνεται το παιδάκι να πάει σε άλλο σχολείο. Απίθανα πράγματα δηλαδή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε όλη την Ελλάδα γίνονται αντίστοιχες κινήσεις για να μην εφαρμοστεί αυτή η εγκύκλιος η οποία θα είναι καταστροφική για τα παιδιά. Στο Ρέθυμνο σίγουρα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα το δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου όπως έχω πληροφορηθεί. Αλλά θα υπάρξουν κι άλλα σχολεία που θα τους λένε ότι συμπληρώθηκαν οι 25 μαθητές ανά τμήμα και θα πρέπει να πάτε άλλου». Όπως τονίζει ο κ. Σουρουλής πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να διχοτομηθούν τα τμήματα και να είναι ολιγομελή. Εξηγεί συγκεκριμένα: «Αυτό που ζητάμε στην περίπτωση που οι μαθητές είναι πάνω από 25 σε ένα τμήμα, να «σπάσουν» τα τμήματα σε μικρότερα. Αυτό έλεγε ο νόμος. Εάν ξεπεράσουν τους 25 οι μαθητές να γίνουν δύο τμήματα με 13 μαθητές. Η εγκύκλιος ορίζει ότι πρέπει να πάνε σε άλλο σχολείο οι μαθητές που «περισσεύουν».
Είναι αντιπαιδαγωγικό και αυθαίρετο το μέτρο αυτό και λειτουργεί εις βάρος της ειδικής αγωγής. Όπως φαίνεται για την κυβέρνηση αποτελεί ένα μέτρο για την εξοικονόμηση προσωπικού».
Εγκρίθηκε – κατά πλειοψηφία – στο περιφερειακό συμβούλιο το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία
Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε – κατά πλειοψηφία – στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 27 Αυγούστου, το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης, με θέμα να μην πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην Κρήτη και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλονται οι απαράδεκτες, αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αποφάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων, με σκοπό να γίνει «εξοικονόμηση» κονδυλίων από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, δημιουργώντας έτσι μία εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία.
Ενδεικτικά, οι συγχωνεύσεις στην Κρήτη και μόνο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας αφορούν: 40 τμήματα στο Ηράκλειο, προσεγγίζουν τα 10 στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον 10 στα Χανιά, 12 τμήματα στο Λασίθι. Δηλαδή περισσότερα από 70 τμήματα, ενώ με βάση τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών αντίστοιχες συγχωνεύσεις ετοιμάζονται και στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, εκεί που δεν έβγαιναν οι αριθμοί, προτάθηκε το απαράδεκτο μέτρο οι μαθητές να μετακινηθούν σε κοντινά σχολεία, από αυτά που ανήκουν.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης ενάντια στις συγχωνεύσεις έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, μολονότι η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα Παιδείας τοποθετήθηκε συνηγορώντας στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα τα όσα ισχυρίστηκε για τις άδειες των αναπληρωτών και ειδικά για την άδεια επαπειλούμενης κύησης, όταν, μάλιστα, σύμφωνα με τη βάρβαρη πολιτική των κυβερνήσεων, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δε δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης. Αυτό που δικαιούνται είναι μια άδεια επαπειλούμενης κύησης μέχρι 20 μέρες. Αποτέλεσμα αυτής της διάκρισης είναι να εξαναγκάζονται είτε να δουλεύουν με κίνδυνο να χάσουν τα μωρά τους, είτε ωθούνται στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών. Επιπλέον, προκαλούν οι βαθιά αντεργατικοί – αντιεκπαιδευτικοί, αλλά και απάνθρωποι ισχυρισμοί της εντεταλμένης σύμβουλου ότι πάντα θα υπάρχουν κενά και πως δεν μπορούμε να έχουμε για την παράλληλη στήριξη έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί!
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είμαστε στο πλευρό του γονικού και εκπαιδευτικού κινήματος σε όλη την Κρήτη, για να μην περάσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, που συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αντιμετωπίζει ως «κόστος» τις μορφωτικές ανάγκες, ειδικά των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Αποφάσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής η οποία λογαριάζει ως «κόστος» τα δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και τσακίζει τη ζωή, το λαϊκό εισόδημα, για να μπουκώνει με κέρδη τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Απαιτούμε όλοι οι μαθητές να έχουν τη μόρφωση που δικαιούνται και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να επιτελούν το παιδαγωγικό έργο τους. Να αποσυρθεί η σχετική εγκύκλιος για τις συγχωνεύσεις και να μη γίνει καμία συγχώνευση τμημάτων, καμία μετακίνηση μαθητή. Να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, ώστε να διευκολυνθεί και να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να καλυφτούν τα πραγματικά κενά των σχολείων και οι ανάγκες παράλληλης στήριξης με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.