Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο (20 και 21 Απριλίου) η Γιορτή Φυσικών Επιστήμων στο Ρέθυμνο.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» όσο και στο παρακείμενο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Ρεθύμνου (πρώην 1ο Δ.Σ. Ρεθύμνου) στην Παλαιά Πόλη.
H «Γιορτή των Φυσικών Επιστημών» διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου δια του Ε.Κ.Φ.Ε Ρεθύμνου. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, το τμήμα Παιδείας και η διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο 9ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, με το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ, το κέντρο Science in the City του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από το ελληνικό γραφείο ESERO και το EMBL (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας).
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες μίλησαν για τους στόχους της γιορτής που είναι μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούν φοιτητές με μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ταυτόχρονα τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.
Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου Κωστής Χαλκιαδάκης αφού ευχαρίστησε τόσο τον δήμο Ρεθύμνης όσο και την Περιφέρεια Κρήτης, η συνδρομή των οποίων είναι όπως είπε καθοριστική για την υλοποίηση της διοργάνωσης, αναφερόμενος στον σκοπό της εκδήλωσης σημείωσε: «Πολύ συχνά θεωρούμε ότι παραγκωνίζεται η πολιτιστική αξία των φυσικών επιστημών, διότι τα πορίσματά τους θεωρούνται πιο πολύ χρήσιμα εργαλεία για την εξέλιξη της τεχνολογίας, – που είναι ένα γεγονός αυτό -, αλλά νομίζουμε ότι πρέπει να αναδειχτεί ότι οι φυσικές επιστήμες έχουν μια πολιτιστική αξία αυτή καθεαυτή. Αυτή η αξία έχει να κάνει με πολλά πράγματα, καθώς οι φυσικές επιστήμες διαμορφώνουν την κοινωνία που ζούμε, αλλά πιο πολύ έχει μια ηθική διάσταση της επιστήμης».
Στη γιορτή συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης, όλα τα ιδρύματα που αφορούν την εκπαίδευση, από τη σχολική μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο με το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και με το ΕΛΜΕΠΑ μέσω του Ινστιτούτου Φυσικής, Λέιζερ και Πλάσματος.
Φέτος σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, θα συμμετέχουν περίπου 250 παιδιά από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους..
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Ταταράκης, διευθυντής Φυσικής, Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ στα Τρία Μοναστήρια και καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ ευχαρίστησε επίσης την περιφέρεια και τον δήμο για τη διοργάνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά της Γιορτής Φυσικών Επιστημών αλλά και όλους τους συντελεστές, κάνοντας ειδική αναφορά στον αντιδήμαρχο Παιδείας και καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριο Παπαδογιάννη.
«Η Γιορτή Φυσικών Επιστημών, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί θέλουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τις θετικές επιστήμες. Οι θετικές επιστήμες είναι το όχημα για την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Χωρίς τις θετικές επιστήμες, τη φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία, τη βιολογία, δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη της κοινωνίας. Οι μαθητές και οι φοιτητές σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης είναι αυτοί που θα συνεχίσουν το έργο των ανθρώπων που ασχολούνται σήμερα με τις θετικές επιστήμες. Άρα, από το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, το πανεπιστήμιο, τη μεταδιδακτορική έρευνα, τους ανθρώπους που ασχολούνται με την έρευνα, με τις θετικές επιστήμες, τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μετάδοση των εννοιών των φυσικών επιστημών στην κοινωνία, στους καθημερινούς ανθρώπους, είναι μια γιορτή για όλους αυτούς, για όλους εμάς και για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της γιορτής».
«Εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης είμαστε εδώ για να επαινέσουμε για την πρωτοβουλία τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το ερευνητικό κέντρο ΕΚΦΕ, για την προσπάθεια που γίνεται καθώς τείνει να εξελιχτεί σε θεσμός η Γιορτή Φυσικών Επιστημών. Μας ευχαριστεί το γεγονός ότι όλοι οι φορείς συμβάλουμε ώστε να γίνει θεσμός και εμείς υποσχόμαστε ότι θα συμμετέχουμε και με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που η περιφέρεια θα είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης» ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.
Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης ο αντιδήμαρχος Παιδείας δια βίου μάθησης Νεκτάριος Παπαδογιάννης ανέφερε:
«Ο σκοπός της γιορτής είναι να φέρει κοντά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε το 9ο δημοτικό σχολείο και τον Νεκτάριο Τσαγλιώτη, ο οποίος έχει αναπτύξει τις φυσικές επιστήμες και πείραμα μέσα από το παιχνίδι και μέσα από τη μάθηση. Το ΕΚΦΕ, που είναι ουσιαστικά το Κέντρο των Φυσικών Επιστημών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εδρεύει στην Αργυρούπολη, έχει την πρωτοβουλία για αυτήν τη γιορτή εδώ και χρόνια. Από την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε δύο δομές. Έχουμε το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης που ασχολείται με τη διδακτική της εκπαίδευσης που έχει τρία εργαστήρια και μια συνέργεια με τον δήμο Ρεθύμνης, το Sience in the City ,που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και φυσικά το Ινστιτούτο Φυσικής, Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ. Το πλαίσιο της γιορτής είναι να φέρουμε σχολεία που να δείξουν τις δραστηριότητές τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα γίνει την Κυριακή. Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και φοιτητές πανεπιστημίου από τις διάφορες δομές θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν τα αποτέλεσμα των πειραμάτων».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης στο πλαίσιο της Γιορτής Φυσικών Επιστημών θα παρουσιαστούν και οι παραπάνω δομές προκειμένου να αναδειχτεί το έργο που αυτές παράγουν αλλά και να τις γνωρίσουν οι πολίτες του Ρεθύμνου και κυρίως οι μαθητές.
Επίσης, στο πλαίσιο της γιορτής θα υπάρχει και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση: «Φέτος έχουμε θέμα συζήτησης η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε καλέσει εξαίρετους πανεπιστημιακούς, τον κ. Αναστασιάδη από το παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, ο οποίος θα μιλήσει για τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης τον κ. Μάξιμο Καλλιακάτσο από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες – θα έλεγα παγκοσμίως – στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μουσικής εκπαίδευσης, αλλά και απομακρυσμένης εκπαίδευσης. Επίσης θα είναι ο κ. Κατσούλας, διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» στην Αθήνα, που είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει πάρει ERC – μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα – με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση». Θέλουμε να μιλήσουμε με τους πολίτες, υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις, ακούγονται διάφορα πράγματα, υπάρχει μια φοβία για την τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν προφανώς και πράγματα που πρέπει να συζητηθούν και αυτό το φέρνουμε μπροστά. Θέλουμε μαζί μας στη συζήτηση κυρίως τους εκπαιδευτικούς, διότι θα βρεθούν μπροστά σε αυτό το δίλημμα» τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Τεράστια η σημασία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μαθητών εκπαιδευτικών και φοιτητών
Ο Δημήτρης Σταύρου, πρόεδρος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, διευθυντής του εργαστηρίου διδακτικής των θετικών επιστημών μίλησε για τη σημασία της διοργάνωσης, η οποία φέρνει κοντά μαθητές και φοιτητές που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν γύρω από τα ζητήματα των φυσικών επιστημών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σταύρου είπε: «Για τους φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος, που είναι μελλοντικοί δάσκαλοι, είναι μια σημαντική πρακτική για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτά τα θέματα σε μικρά παιδιά αλλά και στο ευρύ κοινό. Το σημαντικό είναι ότι αυτά που συνήθως εμείς φέρνουμε στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών, αλλά και στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Science in the City ι, είναι πράγματα που παράγουν τα παιδιά μέσα από τις ίδιες τις εργασίες τους. Φέτος έχουμε και μια άλλη συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι με τον συνάδελφο Πάνο Αναστασιάδη, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τα θέματα τεχνητής νοημοσύνη στην εκπαίδευσης».
Από την πλευρά του ο Λάμπρος Καρβούνης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε ότι σκοπός της εμπλοκής των μαθητών και των μαθητριών στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών, μέσω από τις αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών για τις φυσικές επιστήμες. «Αυτό θα γίνει μέσα από την άμεση και ενεργή εμπλοκή τους σε δραστηριότητες πειραμάτων και διερευνήσεις, μέσα από κατασκευές και παιγνιδοπειράματα με απλά και συνήθη υλικά, να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο ο βαθμός εξοικείωσης με τις δραστηριότητες των μαθητών, που αποκτούν τη δική τους εμπειρία μέσα από τις δραστηριότητες και δεσμεύονται μέσα από αυτόν στον κοινό τους στόχο, στη συνεργασία μέσα στην ομάδα. Στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών θα γίνει κοινή παρουσίαση των σχολείων, είναι δέκα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στη γιορτή, μέσα από μια συνοπτική διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε παιδαγωγικά κατά τους προηγούμενους μήνες στα σχολεία. Προστιθέμενη αξία αυτής της διαδικασίας αποτελεί η επικοινωνία ανάμεσα στα σχολεία, παράγοντας μια ευγενή άμιλλα στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται γεγονότα αναφοράς για περαιτέρω δράση».
Ο Νεκτάριος Τσαγλιώτης, διευθυντής 9ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, υπεύθυνος εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών που είχε τον συντονισμό των σχολείων της Α/βάθμιας ανέφερε: «Έχουμε 10 συμμετοχές από σχολεία και 20 συμμετοχές μέσα από αυτές τις ομάδες των παιδιών που αναφέρονται σε διερευνητικές δραστηριότητες, σε πειράματα, σε κατασκευές και σε διάφορες δράσεις που θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν οι επισκέπτες και να συμμετέχουν μέσα σε αυτές και μάλιστα να πάρουν κάποιες από τις κατασκευές μαζί τους. Όπως για παράδειγμα μια ευχετήρια πασχαλινή κάρτα που θα είναι φτιαγμένη με χαρτοκυκλώματα, δηλαδή από μπαταρία και ένα λαμπάκι led που θα ανάβει καθώς θα ανοίγει η κάρτα. Διατηρούμε τον σαγηνευτικό χαρακτήρα της επιστήμης, αλλά την απομυθοποιούμε επεξηγώντας της».