Κοινές δράσεις διεκδίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται σήμερα στα σχολεία του νομού προγραμματίζουν εκπαιδευτικοί και γονείς, όπως αποφάσισαν στη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρέθυμνου με θέμα τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα των συγχωνεύσεων σχολείων και των συμπτύξεων τμημάτων, της υποστελέχωσης των σχολείων με τις ελλείψεις σε προσωπικό να ξεπερνούν τους 300, ενώ προβλήματα, όπως ανάφεραν υπάρχουν με την απουσία νοσηλευτών και σχολικών φυλάκων. Παράλληλα έθεσαν ζητήματα που αφορούν στα κτιριακά προβλήματα των σχολείων, καθώς και την οικονομική αδυναμία πολλών σχολικών μονάδων για την κάλυψη βασικών αναγκών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της Ε.Λ.Μ.Ε.Ρ. και του διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, οι οποίοι σημείωσαν την ανάγκη για συνειδητοποίηση και διεκδίκηση.
Η τηλεκπαίδευση στο σχολείο του Περάματος, η έλλειψη εκπαιδευτικών στο σχολείο του Γαράζου και το κλειστό νηπιαγωγείο στο Φουρφουρά είναι μερικά παραδείγματα σχολικών μονάδων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι παρευρισκόμενοι της συνέλευσης αποφάσισαν να συντάξουν ένα κείμενο, που θα περιγράφει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις σχολικές μονάδες και το κείμενο θα μοιραστεί στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των γονέων του Ρεθύμνου.
Οι γονείς από την πλευρά τους, ζήτησαν την πρόταση ουσιαστικών λύσεων και την άμεση εφαρμογή τους και όχι την ανακύκλωση ιδεών που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα στο παρελθόν. Παράλληλα, παρατήρησαν την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων σε τέτοιους είδους συνελεύσεις, προκειμένου να γίνουν συλλογικά βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως τόνισε η Ελένη Δραμιτινού, πρόεδρος στην Ένωση Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την εγκύκλιο που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων ανέφερε: «Μαζευτήκαμε εδώ για να συντονίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι επιζήμια για τα παιδιά μας. Όπως λέει η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας θέλει τα παιδιά μας να είναι σαρδέλες στα τμήματα, με τις παράλληλες συγχωνεύσεις. Δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών μας και απλά τους ενδιαφέρει να γλυτώσουν χρήματα. Τα παιδιά μας είναι κόστος και όχι επένδυση, όπως θα έπρεπε να είναι για την παιδεία. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε για τη συλλογική μας δράση, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με ενωμένο αγώνα μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα ουσίας».
Ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του Ρεθύμνου: «Συμμετέχουμε, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενοι στο αίτημά τους για κοινή δράση, συστράτευση ενεργειών και προσπαθειών προκειμένου να διεκδικήσουμε λύσεις αξιοπρέπειας για τους μαθητές του Ρεθύμνου, εδώ και τώρα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή εφαρμόζεται. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι όλα μπαίνουν σε μία λογική κόστους-οφέλους. Ο περίφημος εξορθολογισμός του κυρίου Πιερρακάκη, σε συνάρτηση με παραλείψεις και αβλεψίες από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης και από τη διεύθυνση εκπαίδευσης Ρεθύμνου, έχουν μετατρέψει το Ρέθυμνο στο φτωχό συγγενή της περιφερειακής ενότητας Κρήτης».
Τα ακατάλληλα κτίρια που στεγάζουν ορισμένα σχολεία και το σύνολο των προβλημάτων που πλήττουν την εκπαίδευση των νεαρών μαθητών στο Ρέθυμνο, έθιξε η Δέσποινα Νικολάου, γενική γραμματέας της ΕΛΜΕ, η οποία μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε την απόφαση για τη σύσταση ενός κειμένου ανάδειξης των προβλημάτων, το οποίο θα μοιραστεί κατά μήκος της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ρεθύμνου: «Είμαστε σήμερα παρόντες ως εκπρόσωποι των σωματείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, της Ένωσης Γονέων Ρεθύμνου και των Συλλόγων Γονέων Ρεθύμνου κυρίως των δημοτικών σχολείων, για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στον Δήμο, όσο και σε όλο τον νομό. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα κενά και οι κτιριακές ακαταλληλότητες μας προβληματίζουν. Αποφασίσαμε να διαμοιράσουμε μεταξύ μας, ένα κείμενο που θα αναγράφει όλα τα προβλήματα που συζητήθηκαν και σε μία-δύο εβδομάδες θα συγκεντρωθούμε ξανά εδώ».
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τους παρόντες γονείς και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων, να συμφωνούν στη σύναψη μιας γραπτής προκήρυξης των προβλημάτων των σχολείων του Ρεθύμνου και την πρόταση λύσεων, η οποία θα κοινοποιηθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Νομού. Οι συλλογικές δράσεις και η παροχή κατάλληλης ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικές λειτουργίες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα αιτήματα γονέων και εκπαιδευτικών.