Οι φορείς και οι υπηρεσίες ξεδίπλωσαν τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς για την αντιπυρική περίοδο
Ανησυχία για τους καθαρισμούς οικοπέδων
Αιτήματα στήριξης σε περιπολίες από την Πυροσβεστική προς τους υπόλοιπους φορείς
Στις ενέργειες προετοιμασίας των φορέων πολιτικής προστασίας και στους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου επικεντρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ρεθύμνης (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Οι φορείς τόνισαν την ανάγκη για καλή επικοινωνία και συνεργασία, με έμφαση τη φετινή χρονιά σε περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν από πυρκαγιές, όπως το Νότιο Ρέθυμνο και ιδιαίτερα ο δήμος Αγίου Βασιλείου και το Νότιο Αμάρι. Παρά τη γενική αισιοδοξία που υπάρχει, με βάση την καλή προετοιμασία που έχει γίνει από τους φορείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ακόμα ενέργειες που οφείλουν να ολοκληρωθούν στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων και η οριστικοποίηση των διαθέσιμων περιπολιών από την κάθε υπηρεσία. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν εκπρόσωποι από το τμήμα περιβάλλοντος, της διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, την 548 ΑΙΜ ΤΠ, τον δήμο Ανωγείων, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, τη ΔΕΔΔΗΕ, την εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τον Ορειβατικό Σύλλογο, την Εθελοντική Ομάδα «ΈΝΑ», τη ΔΕΥΑΡ και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.
Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ειδικός κωδικός χρηματοδότησης για την πολιτική προστασία των Περιφερειών εξέφρασε η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες να ολοκληρώνουν εγκαίρως τα σημαντικά έργα για την πολιτική προστασία και να είναι συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις προς τους πολίτες. «Να έρχονται χρήματα δεσμευμένα μόνο για Πολιτική Προστασία, όπως είναι τα χρήματα μεταφοράς μαθητών ή της δακοκτονίας, για να μην μπορούν αυτά τα χρήματα να πάνε σε άλλους κωδικούς. Να έρχονται προγραμματισμένα κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, έτσι ώστε με τα χρήματα αυτά να μπορέσουμε να κάνουμε τους καθαρισμούς και τα απαραίτητα έργα για να είμαστε εντάξει και για το καλοκαίρι και για τον χειμώνα», ανέφερε ενώ επίσης τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη οργάνωση των υπηρεσιών και των φορέων, που ήταν και ο στόχος της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ. «Επειδή προβλέπεται ένα δύσκολο, ξηροθερμικό καλοκαίρι πρέπει να δούμε πώς θα οργανωθούμε καλύτερα και θα συνπλεύσουμε μαζί ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να μην έχουμε καταστροφές και κυρίως να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης.
Επικαιροποιημένα σχέδια και εντοπισμός των ελλείψεων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό είναι οι αναπροσαρμογές που έχουν γίνει από την Περιφέρεια σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαπάκο, αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος ανέφερε: «Για εμάς στην Περιφέρεια Κρήτης είναι προτεραιότητα η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της υπέροχης Κρήτης μας, οπότε προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε συντονισμένα όλοι μαζί. Σε σχέση με τον περσινό σχεδιασμό έχουμε επικαιροποιήσει όλα μας τα σχέδια, έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ σύμφωνα με τις ελλείψεις που είχαμε πέρυσι». Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσαπάκος, η Περιφέρεια δουλεύει και προετοιμάζεται για την αντιπλυμμηρική περίοδο και τον επόμενο χειμώνα, καταγράφοντας τις ελλείψεις και τα προβλήματα.
Σε δύο νέες προτάσεις που κατατέθηκαν και με τις οποίες συντάχθηκαν υπέρ όλοι οι φορείς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Παραβολιδάκης, περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, για την εντατικοποίηση των περιπολιών σε περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά στο παρελθόν από πυρκαγιές και για τη δημιουργία μικρών ομάδων ντόπιων σε οικισμούς και χωριά, οι οποίοι θα ενημερώνουν εγκαίρως τους φορείς και ενδεχομένως θα κατασβήνουν πυρκαγιές πριν να πάρουν μεγάλη έκταση. «Κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις, απαραίτητες και ουσιαστικές, για να ενισχύσουμε τη διασπορά των ανθρώπων, των περιπόλων, των φορέων της πολιτικής προστασίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε εύκολα τη φωτιά και να την αντιμετωπίσουμε στην έναρξή της. Μία άλλη πρόταση είναι η σύσταση μικρών ομάδων, από τις εθελοντικές ομάδες, όχι πολλών ανθρώπων, και ο κάθε κοινοτάρχης του χωριού. Εκείνος είναι που βλέπει τη φωτιά άμεσα και το έχει κάνει σε αρκετές περιπτώσεις να σβήσει τη φλόγα πριν μετατραπεί σε πυρκαγιά και να μας ενημερώσει», ανέφερε στηριζόμενος όπως είπε σε παραδείγματα πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια στις Μέλαμπες, στο Αμάρι και στο Ασωματιανό Αμμούδι, όπου κινδύνευσαν άνθρωποι, περιβάλλον και ιδιωτική περιουσία.
Επένδυση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και τον άρτιο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι οι βάσεις του επιχειρησιακού σχεδίου σε επίπεδο τοπικής πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαρρή, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, o οποίος ανέφερε: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχουμε δείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε άψογα, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο από τέτοια φαινόμενα, τις ανθρώπινες ζωές, την περιουσία και το περιβάλλον. Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να έχει αυξηθεί πολύ σε χρονική διάρκεια σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως εδώ στην ΠΕ Ρεθύμνου έχουμε αύξηση του εποχικού προσωπικού της πυροσβεστικής κατά 24 άτομα, τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στην επιχειρησιακή δυνατότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας».
Σημαντικός ο ρόλος των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων
Τα αιτήματά της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου προς τους υπόλοιπους φορείς πολιτικής προστασίας εξέφρασε ο πύραρχος Νίκος Ζανιδάκης, διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζανιδάκης, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των ντόπιων και των τοπικών προέδρων των κοινοτήτων, αναφορικά με την εκπόνηση των σχεδίων εκκένωσης, την υπόδειξη δρόμων για τις διελεύσεις των πυροσβεστικών οχημάτων, την ολοκλήρωση των καθαρισμών των οικοπέδων, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών στο ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς. Μάλιστα, ζήτησε εναλλακτικές λύσεις από τους δήμους όσον αφορά τα σημεία άντλησης νερού για την κατάσβεση, σε περίπτωση που οι αρχικές πηγές έχουν στερέψει. Αποκρινόμενος στις Ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία, ο κ. Ζανιδάκης αιτήθηκε για περιπολίες και διάθεση υδροφορέων, καθώς και ολοκλήρωση των καθαρισμών σε στρατόπεδα και αποθήκες με πυρομαχικά. Προς το λιμενικό σώμα, ο πύραρχος αναρωτήθηκε ποιες είναι οι δυνατότητες για θαλάσσια επιτήρηση και περιπολίες, ενώ στη ΔΕΗ ζητήθηκε η διάθεση ενός συνεργείου στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Τέλος, στα δασαρχεία ζητήθηκε η παρουσία ενός υπαλλήλου σε μεγάλης διάστασης πυρκαγιές και στους υγειονομικούς η παρουσία ενός ασθενοφόρου στον τόπο συμβάντος μία πυρκαγιάς. «Οι δικές μας δυνάμεις είναι ετοιμοπόλεμες, τα οχήματά μας είναι συντηρημένα, εξοπλισμένα και βρίσκονται στις θέσεις που προβλέπονται με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ευελπιστούμε για ένα καλό καλοκαίρι. Η πρόσληψη του επιπλέον εποχικού προσωπικού των 24 ατόμων που ενισχυθήκαμε φέτος μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε στις περιοχές που έχουμε τα προβλήματα σε κάθε αντιπυρική περίοδο, δηλαδή το Νότιο Ρέθυμνο, στον δήμο Αγίου Βασιλείου και το Νότιο Αμάρι, για να ενισχύσουμε με κάποιο επιπλέον αριθμό οχημάτων, σε σύγκριση με πέρυσι. Θα εκπέμπουμε έξι έναντι των τριών οχημάτων που εκπέμπαμε πέρυσι στο δείκτη 3 και στο δείκτη 4. Αυτός είναι ο επιπλέον σχεδιασμός που έχει γίνει», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ζανιδάκης.
Προβληματισμός για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, σύμφωνα με τον Γιώργο Σκορδίλη, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο καθαρισμός έχει μείνει αρκετά πίσω και πολλά ακίνητα περιαστικά της πόλης δεν έχουν ακόμα καθαριστεί. Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και με την εναπόθεση των κλαδεμάτων, όπου οι πολίτες είτε τα παρατούν όπου βρουν, είτε δεν βρίσκουν κατάλληλο χώρο εναπόθεσης. «Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με αρκετά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τον καθαρισμό των οικοπέδων. Πρέπει να βελτιώσουμε μερικά πράγματα, όσον αφορά την αποκομιδή των κλαδεμάτων και των καθαρισμών και να βρούμε τρόπο ώστε να γίνεται πιο οργανωμένα», ανέφερε. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις αντιπυρικές ζώνες σε 11 οικισμούς που έχει καθορίσει ο δήμος, ενώ θα βγει και διαγωνισμός για την κατασκευή ενός ακόμα πυροφυλακίου στο Ρουσσοσπίτι, καθώς και διαγωνισμός για την προμήθεια και την τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών και βυτίων πυρόσβεσης.
Ο πλωτάρχης Κυριάκος Παττακός, νέος Λιμενάρχης Ρεθύμνου, με τη σειρά του αναφέρθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της υπηρεσίας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Διενεργείται άμεση συνδρομή της υπηρεσίας μας στο συντονιστικό όργανο της Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας. Υπάρχει διάθεση των πλωτών και των χερσαίων μέσων, όλα τα σκάφη και της Αγίας Γαλήνης και του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μπορεί να γίνει ναύλωση εμπορικών πλοίων σε έκτακτη ανάγκη, καθώς και μεταφορά υλικών ή ειδών πρώτης ανάγκης, για την μεταφορά πυροσβεστικού εξοπλισμού και δυναμικού». Εκ μέρους της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο αστυνομικός διευθυντής, Στέλιος Σταυρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος της αστυνομίας επικεντρώνεται στο να μην μπλοκάρει το οδικό δίκτυο και να εξασφαλίζεται ελεύθερη δίοδος για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον, ο υπαστυνόμος, ανέδειξε μία παθογένεια που υπάρχει στο σύστημα πολιτικής προστασίας, στο κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των φορέων, επιδεικνύοντας ένα νέο δίκτυο συχνότητας της αστυνομίας που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.