Το σύμφωνο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος της ιταλική πόλης σε συνεργασία με άλλους φορείς της, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τότε που οι Έλληνες ίδρυσαν τη Νάπολη της Ιταλίας με τίτλο «Νάπολη – Κρήτη: ένας δρόμος προς την ειρήνη»
Σύμφωνο φίλιας και συνεργασίας στα πεδία του πολιτισμού της παράδοσης, της ιστορίας και του βιώσιμου τουρισμού υπέγραψαν οι δήμοι Ρεθύμνης και Νάπολη Ιταλίας προ λίγων ημερών, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Νάπολης.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση και πρόταση συνεργασίας του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της ιταλικής πόλης, μετέβη στη Νάπολη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δ.Ρ κ. Μάνο Τσάκωνα, προσκεκλημένος του Δημάρχου Νάπολης την κ. Gaetano Manfredi με τον οποίο συνυπέγραψε το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο Δήμων στον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Αριστεία.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στην ιταλική πόλη ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων συμμετείχαν σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος και φορείς της Νάπολη με τίτλο: «Νάπολη – Κρήτη: ένας δρόμος προς την ειρήνη».
Σε αυτές περιλαμβάνονταν πλήθος εποικοδομητικών συναντήσεων και συνεργασιών με θεσμικούς και αναγνωρισμένους επιχειρηματικούς φορείς της Νάπολη από το Monte Echia, το Palazzo Alabardieri και το Palazzo San Giacomo.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του δήμου Ρεθύμνης, οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου επισκέφθηκαν χώρους πολιτισμού, αντιπροσωπευτικούς της διαχρονικής ελληνικής παρουσίας στη Νάπολη και είχαν ιδιαίτερα γόνιμη και συγκινησιακά φορτισμένη συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κρητικής Ομοσπονδίας κ. Ιωάννη Δαουράκη, και μια ελληνική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Ιταλο-ελληνικής καταγωγής Δημοτικό Σύμβουλο της Νάπολης κ. Gennaro Demetrio Paipais.
Παράλληλα, γνώρισαν σημαντικές πτυχές του πολιτισμού και του τουρισμού της Νάπολη και, αντιστοίχως, προώθησαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας των Δήμων Ρεθύμνου και Νάπολη εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος της ιταλική πόλης σε συνεργασία με άλλους φορείς της, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τότε που οι Έλληνες ίδρυσαν τη Νάπολη της Ιταλίας.
Τιμώντας τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων της διασποράς στον πολιτισμό και τους ιστορικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών, ο Δήμος Νάπολη και του Ρεθύμνου συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών τους μέσω της αξιοποίησης των παραδόσεων, της καινοτομίας, του βιώσιμου τουρισμού και των ελληνο-ναπολιτάνικων αριστείων σε επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Στην τελετή υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Νάπολης στη Sala Giunta του Palazzo San Giacomo παρευρέθηκαν, εκτός από τους δύο Δημάρχους κ.κ. G. Manfredi και Γ. Μαρινάκη, τον Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. D. Paipais ο οποίος πρωτοστάτησε στη διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, ο Πρύτανης κ. M. Lorito του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης το οποίο έχει μια σημαντική παράδοση όσον αφορά την παρουσία Ελλήνων φοιτητών, η Σύμβουλος Τουρισμού και Παραγωγικών Δραστηριοτήτων κα T. Armato, ο δημοτικός σύμβουλος κ. S. Lange, ο σύμβουλος του Δημάρχου της Νάπολης για την πολιτιστική και οπτικοακουστική βιομηχανία κ. F. Tozzi, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Napoli 2500 κ. L. Valente, η διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Ιταλία κ. Κ. Μπουλασίδου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας στη Νάπολη και αρκετοί ελληνικο- ιταλικοί σύλλογοι.
Γ. Μαρινάκης: «Η θεσμική συνεργασία μας στη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου στα κοινά ιστορικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά στοιχεία των τόπων μας θα είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη για όλους»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης ευχαρίστησε τον συνάδελφο του Δήμαρχο της Νάπολης, τους συνεργάτες του και όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της άψογης φιλοξενίας των εκπροσώπων του Ρεθύμνου και των εξαιρετικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ άλλων:
«Συναντιόμαστε στη Νάπολη η οποία διατηρεί διαχρονικά σχέσεις φιλίας και αρμονικής συνύπαρξης με τους Έλληνες, είτε ως μετανάστες στο παρελθόν είτε ως σύγχρονοι μόνιμοι κάτοικοί της, φοιτητές ή εργαζόμενοι. Στη Νάπολη που τιμά τις ελληνικές της καταβολές και ακόμη και σήμερα φιλοξενεί μια δραστήρια και ισχυρή Ελληνική Κοινότητα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτος.
Σε αυτή την πανέμορφη πόλη, που συνθέτει το παρελθόν της με το παρόν προσηλωμένη στην προστασία του φυσικού και αστικού της περιβάλλοντος και στις αξίες που σμίλεψαν τη φυσιογνωμία των ανθρώπων της, επιχειρεί να αφήσει το θετικό του αποτύπωμα το Ρέθυμνο.
Μια φωτεινή, ηλιόλουστη, ελκυστική, φιλική για τον κάτοικο κι επισκέπτη μεσογειακή πόλη, χτισμένη στην ίδια θέση με τη Μινωϊκή πόλη με το προελληνικό όνομα «Ρίθυμνα», την οποία συναντούμε στην Ιστορία 3.000 χρόνια πριν.
Το Ρέθυμνο των 57.000 μόνιμων κατοίκων βρίσκεται στην καρδιά της Κρήτης, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με σπουδαία ιστορία και παράδοση στους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία και ένα θαυμαστό πολιτισμό πολλών αιώνων που αντανακλάται σε πολυάριθμα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα αλλά και καλοδιατηρημένα μνημεία, μάρτυρες των πολιτισμών άλλων λαών που έζησαν ως κατακτητές επί αιώνες στο Ρέθυμνο, τα οποία είναι διάσπαρτα στην πόλη αλλά και τους Οικισμούς του.
Η σχέση του Ρεθύμνου όπως και του νησιού της Κρήτης – του Regno di Candia, όπως την αποκαλούσαν οι Ενετοί, με την Ιταλία καλλιεργήθηκε στη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί που ξεκίνησε το 1211 και έληξε τεσσεράμισι περίπου αιώνες μετά, το 1646, με την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς .
Κατά την περίοδο αυτή, το Ρέθυμνο παρουσίασε αναγνωρίσιμη εμπορική και οικονομική άνθιση και απέκτησε πληθώρα μνημειακών κτισμάτων έξοχης αρχιτεκτονικής με σημαντικότερο το επιβλητικό κάστρο της πόλης, τη Φορτέτζα του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1573.
Έντονη δε ήταν η πνευματική και γλωσσική αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών. Η Κρήτη και το Ρέθυμνο δέχθηκαν θεμελιώδεις πολιτιστικές επιρροές από τον Ιταλικό Πολιτισμό, ειδικά κατά την περίοδο της Αναγέννησης.
Όπως άλλωστε συνέβη και στη Νάπολη, όπου μέσω των Ελλήνων της διασποράς, ενσωματώθηκαν σταδιακά τα ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία στον ήδη διαμορφωμένο Ιταλικό πολιτισμό, με κυριότερη την Ελληνική γλώσσα, (το γλωσσικό ιδίωμα των «Γκρήκο») την οποία ακόμη και σήμερα τιμούν με κοινές εκδηλώσεις τα ελληνικά και ιταλικά υπουργεία Εξωτερικών και προωθούν τα άξια Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και της Καμπανίας και τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή των Ελλήνων της
Νάπολης και της σεβαστής οικογένειας Τυπάλδου καθώς και φιλελεύθερων Ιταλών στην παλιγγενεσία της Ελλάδας.
Εκτός όμως από το παρελθόν, είναι και το παρόν που συνδέει τους Δήμους μας, σε μια κοινή πορεία προς το μέλλον και ειδικότερα οι άξονες στους οποίους επενδύουμε για τη διασφάλιση του. Ενδεικτικά αναφέρω:
• Την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από υποδομές και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στρατηγικές βιώσιμης κινητικότητας, βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων, ορθολογική διαχείριση πόσιμου νερού, αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων, ανακύκλωση, εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας.
• Την προώθηση του τουρισμού που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης. Αρκεί να αναφέρω πως τη συμβολή της Κρήτης στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό περίπου 25%.
Τη μοναδική φυσιογνωμία του Ρεθύμνου που αποκαλείται επίσης ως η πόλη των γραμμάτων, συνθέτουν επίσης η φιλόξενη, γενναιόδωρη διάθεση των ανθρώπων του, ο πλούτος και η ποιότητα των τοπικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, το μέλι, τα ενδημικά φυτά και η ποικιλία άγριων χόρτων, που συμπληρώνουν τη φημισμένη για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία κρητική διατροφή, οι παραδοσιακοί οικισμοί του, η υλική και άυλη πολιτιστική του κληρονομιά που προσδίδουν στους κατοίκους κι επισκέπτες του Ρεθύμνου μια πρωτόγνωρη ενέργεια, μια ασίγαστη ζωντάνια, όρεξη για ζωή, πάθος για δημιουργία και διαρκή αναζήτηση του Ωραίου και του Αληθινού.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας καταθέσω την ισχυρή μας θέληση για συνεργασία σε ζωτικούς αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός αλλά και η παγκόσμια ειρήνη.
Είμαστε πεπεισμένοι, ως Δήμος Ρεθύμνης, ότι η θεσμική συνεργασία μας στη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου, στα κοινά ιστορικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά στοιχεία των τόπων μας, αλλά και στην αγωνία μας να απαντήσουμε θετικά στα επίκαιρα προβλήματα των κοινωνιών μας, θα είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη για όλους.
Δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι και η συνδρομή των εξαίρετων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που λειτουργούν στις πόλεις μας, με την επιστημονική γνώση, την έρευνα και την τεχνογνωσία τους, θα είναι πολύτιμη.
Συνυπογράφοντας σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας, με το Δήμαρχο της Νάπολης κ. Γκαιντάνο Μανφρέντι, μια εξέχουσα προσωπικότητα με πολλές ακαδημαϊκές, πολιτικές και αυτοδιοικητικές διακρίσεις, έχω την πεποίθηση ότι γράφουμε μαζί τη συνέχεια της κοινής μας Ιστορίας. Με σεβασμό και πίστη στις δυνατότητες των συμπολιτών και των τόπων μας, με αισιοδοξία κι ελπίδα με τη βεβαιότητα ότι το Μέλλον ανήκει σε όσους συνεργάζονται και επενδύουν σε υψηλές αξίες και αρχές που ενώνουν τους ανθρώπους και εγγυώνται την ευημερία τους», ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην υπογραφή του μνημονίου και ειδικότερα τους:
Τζενάρο Δημήτριο Μπαιιπάις, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη και τον γιατρό κ. Γιάννη Δαουράκη, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο Ναπολης να επισκεφτεί το Ρέθυμνο.