Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Συνεργάτες

Συντήρηση πρώτων υλών – τροφίμων κατά την αρχαιότητα

Αναστάσιος Τριποδιανάκης Από Αναστάσιος Τριποδιανάκης
30/10/2025 - 10:50 πμ
στην κατηγορία Συνεργάτες

Ένα μεγάλο θέμα που προέκυψε κατά τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα, ήταν το πως θα μπορούσαν να συντηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τις πρώτες ύλες τροφίμων(γάλα, άλευρα, βούτυρο, έλαιο), καθώς και τα παράγωγα προϊόντα των, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου, την πείνα

Η ανάγκη με την βοήθεια της φύσης, της παρατηρητικότητας, της τύχης και της εφευρετικότητας των ανθρώπων, τους οδήγησε στα πρώτα βήματα της τεχνολογίας τροφίμων, δηλαδή πως να επεξεργάζονται σε δεύτερο βαθμό τις πρώτες ύλες και να έχουν τροφές πλέον διατηρήσιμες στον χρόνο.

Είναι γνωστό πως τα κύρια αίτια της αλλοίωσης των τροφίμων είναι το νερό, ο αέρας, η θερμοκρασία και το φως. Στα ίδια αίτια, είχαν καταλήξει και οι πρόγονοι μας με την βοήθεια της παρατηρητικότητας των και της εμπειρίας που απέκτησαν. Με την βοήθεια τυχαίων γεγονότων, ανακάλυψαν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους αρνητικούς για την συντήρηση των τροφίμων, παράγοντες.

 Η πρώτη μέθοδος παγκοσμίως για την συντήρηση των τροφίμων, ήταν αυτή της ζύμωσης, που παραχωρήθηκε στους ανθρώπους από τη ίδια την φύση και μάλιστα κατά την διάρκεια τυχαίων γεγονότων. Ως παραδείγματα θα μπορούσε να αναφερθούν, το τυρί, ο οίνος και το προζύμι. Ιστορικά το τυρί προέκυψε, όταν κάποιος εκείνη την εποχή, είχε ξεχάσει σε ασκό γάλα για λίγο χρόνο παραπάνω και όταν το άνοιξε βρήκε το στερεό υπόλειμμα, το τυρί.

Ο οίνος κατά τον ίδιο τρόπο είχε ξεχαστεί χυμός από σταφύλια και μετατράπηκε σε αλκοολούχο ποτό.

Το προζύμι προέκυψε κατά πάσα πιθανότητα, όταν ένας Αιγύπτιος ξέχασε σε κάποιο σημείο το μείγμα νερό και αλεύρι και μετατράπηκε σε προζύμι.

Και τα τρία αυτά προϊόντα προέκυψαν με την βοήθεια ζυμομυκήτων, όπως όλοι γνωρίζουμε και μάλιστα τότε χαρακτηρίστηκαν ως δώρα των Θεών

Άλλη περίπτωση ζύμωσης είναι το «το σίτεμα» των κρεάτων, που είναι η τρυφεροποίηση του κρέατος, με αποτέλεσμα να το καθιστά και πιο εύπεπτο. Επιτυγχάνεται με δυο διαδικασίες που ονομάζονται γλυκόλυση και πρωτεϊνόλυση.

Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί και η παρασκευή των αλλαντικών, τα οποία γνώριζαν από τους αρχαιότατους χρόνους.

Η παρατηρητικότητα των ανθρώπων, οδήγησε σε μια άλλη μέθοδο συντήρησης, αυτή της αποξήρανσης και του παστώματος.

Παρατήρησαν πως φρέσκα ψάρια της θάλασσας κυρίως μένοντας κάτω από τον ήλιο ξεραινόντουσαν, χωρίς να εμφανίζονται παράσιτα και άλλοι μικροοργανισμοί και φυσικά να είναι βρώσιμα. Αυτά ήταν και είναι τα αποξηραμένα ψάρια.

Η μέθοδος της πάκτωσης των ψαριών, προέκυψε από την δυνατότητα της διατήρησης των ψαριών στην αλμύρα, η οποία δίνει τα παστωμένα ψάρια κοινώς αλίπαστα.

 Με την παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι ψάρια που είχαν καπνιστεί, είχαν την δυνατότητα να διατηρηθούν. Έτσι προέκυψε η μέθοδος του καπνισμού των φρέσκων ψαριών, με την βοήθεια της θερμοκρασίας, η οποία ήταν καλύτερη διαδικασία από τις προηγούμενες, διότι έτσι τα ψάρια, ήταν και συντηρημένα και πιο εύγευστα.

Οι παραπάνω μέθοδοι συντήρησης των φρέσκων ψαριών θαλάσσης, είχαν ως βασικό θεμέλιο την λειτουργία της ίδιας της φύσης, που σε συνδυασμό με την επόμενη ενέργεια πριν την κατανάλωση των, την μαγειρική, ήταν δυνατό να συντηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Πηγές – Εγκυκλοπαίδεια

 – Συγρ. Ανδρέου Χάρου

Share234Tweet147Send
Αναστάσιος Τριποδιανάκης

Αναστάσιος Τριποδιανάκης

Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός (Τ.Υπ. Αγοράς Τροφίμων)

Σχετικά νέα

5317034607785595 pyrosbestes-prokiriksi

Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 45 Πλοηγών Κυβερνητών και Πλοηγών Μηχανικών στο Πυροσβεστικό Σώμα

06/11/2025 - 11:24 μμ
ΒΟΡΙΖΑ

Δυο προφυλακίσεις και μια ακόμα σύλληψη για το αιματηρό επεισόδιο στα Βορίζια

06/11/2025 - 9:38 μμ
κεδε

Εντός του Νοεμβρίου στην ΚΕΔΕ το σύνολο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

06/11/2025 - 9:20 μμ
ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ

Κατατακτήριες εξετάσεις για το Τμήμα Φιλολογίας

06/11/2025 - 8:57 μμ
Επόμενο άρθρο
Ρυθμός στην Κοινότητα»: Η μουσική που ενώνει και ενδυναμώνει

«Ρυθμός στην Κοινότητα»: Η μουσική που ενώνει και ενδυναμώνει

Τελευταία νέα

ΒΟΡΙΖΑ

Δυο προφυλακίσεις και μια ακόμα σύλληψη για το αιματηρό επεισόδιο στα Βορίζια

06/11/2025 - 9:38 μμ
κεδε

Εντός του Νοεμβρίου στην ΚΕΔΕ το σύνολο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

06/11/2025 - 9:20 μμ
ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ

Κατατακτήριες εξετάσεις για το Τμήμα Φιλολογίας

06/11/2025 - 8:57 μμ
AREPO ΠΕΡ

Διεκδικήσεις για μια Κοινή Γεωργική Πολιτική που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας

06/11/2025 - 8:52 μμ
inpage-ejostrefeia-mme-espa - Rethymno Nea 1760007728

«Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης

06/11/2025 - 7:56 μμ
Καταγραφή

«Γονεϊκή Επιτρεπτικότητα: Οι συνέπειες στην ψυχική ζωή των παιδιών»

06/11/2025 - 7:51 μμ
ΒΙΒΛΙΟ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗ

«Ο Νικόλαος Φωτάκης – Καπετανάκης και οι μαρτυρίες του για τις Επαναστάσεις του 1821 και του 1866»

06/11/2025 - 7:48 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr