Η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων, που και φέτος στη διάθεσή τους έχουν τρία εναέρια μέσα (ένα στα Χανιά, ένα στο Ηράκλειο και το αερομεταφερόμενο – με 60 άτομα), καθώς και ενισχυμένο προσωπικό στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά και ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων της Αντιπεριφέρειας των δήμων, της ΕΛ.ΑΣ. του λιμενικού, του δασαρχείου της ΔΕΔΔΗΕ, του στρατού και των εθελοντικών ομάδων τέθηκαν στο επίκεντρο στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού.
Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της Π.Ε.Ρ., Νίκο Βότσογλου για την ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του νομού, αλλά και για τις νέες διατάξεις της εγκυκλίου αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση που χρειαστεί, για τις οποίες, όπως είπε την αρμοδιότητα έχουν οι δήμοι. Η διευθύντρια της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Πλουμίδη, ενημέρωσε ότι θα διατεθούν μέσω δωρεάς πέντε δεξαμενές 20 τόνων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περιοχές που θα υποδειχτούν από τους δήμους, ενώ κάλεσε τους δήμους να αποστείλουν τα επικαιροποιημένα σχέδιά τους αναφορικά με τους χώρους καταυλισμού, αλλά και τους χώρους συγκέντρωσης μπαζών κτλ.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια της σύσκεψης ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ικανοποιητική με όλους τους φορείς. Σημείωσε ότι έχει γίνει έλεγχος από την υπηρεσία για υδροστόμια και δεξαμενές, ενώ ανέφερε πως θα επανδρωθεί το κλιμάκιο του νότιου Ρεθύμνου με έξι εποχικούς πυροσβέστες.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» για τα μέτρα προστασίας στο νότιο Ρέθυμνο ο κ. Τσικαλάς, ανέφερε: «Για όλο το νότιο τμήμα του νομού μας οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λόγω των πυροθερμικών φορτίων που υπάρχουν στην περιοχή. Έχουμε μελετήσει και θα έχουμε τα ίδια εναέρια μέσα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, τρία στον αριθμό. Ενισχύεται το νότιο Ρέθυμνο με κάποιους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι στη διαδικασία της πρόσληψης από παλιούς πίνακες. Υπάρχει στον σχεδιασμό μας η διασπορά κάποιων δυνάμεων και εισήγηση ακόμα περισσότερων τις δύσκολες μέρες. Προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πυρκαγιά εκδηλωθεί».
Καθοριστική η συνεργασία των πολιτών
Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η συνεργασία των πολιτών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής της πυρκαγιάς, σημείωσε με έμφαση η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων τόσο για τα μέτρα προστασίας που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους – θέμα το οποίο απασχολεί έντονα και τους δήμους, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη συμμόρφωση – όσο και σε περίπτωση αντίληψης περιστατικού πυρκαγιάς καλούνται άμεσα να ενημερώνουν τις αρχές:
«Έγινε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του νομού για την αντιπυρική περίοδο με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων. Κάθε φορέας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα κυρίως στα θέματα της πρόληψης, γιατί για τα θέματα της καταστολής τον κύριο λόγο έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς συντονίζουμε και συνδράμουμε το έργο της, η περιφέρεια και οι δήμοι, με ό,τι μηχανήματα ή ό,τι άλλο ζητηθεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Βεβαίως τέθηκαν ζητήματα σε ό,τι αφορά την πρόληψη για τα οικόπεδα, τους αγρούς που πρέπει να καθαρίζονται, που είναι εγκαταλελειμμένοι, τέθηκαν αυτά τα οποία βοηθάνε πάρα πολύ στην εξέλιξη των πυρκαγιών. Γι’ αυτό και εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς των ιδιοκτησιών μας, έτσι ώστε να μην προκαλούμε εμείς οι ίδιοι τις πυρκαγιές που πολλές φορές είναι, ω μη γένοιτο, φονικές. Αναφέρομαι και σε ανθρώπους και σε καταστροφές περιουσιών».
Παραμένει η αγωνία για το φοινικόδασος του Πρέβελη
Εκτενής αναφορά στη διάρκεια της συζήτησης έγινε για την πυροπροστασία της περιοχής του Πρέβελη, η οποία θεωρητικά τουλάχιστον έχει μπει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 130.000 ευρώ από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Αμυρά, μετά τις επαφές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες από τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο και τους δύο βουλευτές του νομού.
Τα χρήματα υπάρχουν, ωστόσο ο διαγωνισμός που αφορά στην πυρόσβεση της περιοχής, δεν έχει ακόμα γίνει.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανέφερε σχετικά: «Τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα των περιαστικών δασών και κυρίως η περιοχή της Πρέβελη, που έχει γίνει αρκετός λόγος και στον δήμο Αγ. Βασιλείου και εδώ με τον αρμόδιο υπουργό για την προστασία της, να τεθεί, δηλαδή, κάτω από το ίδιο καθεστώς που είναι και το φαράγγι της Σαμαριάς. Για αυτό το θέμα, επειδή έλειπε ο προϊστάμενος του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό εκ μέρους του υπουργείου όλης αυτής της εξέλιξης, είπαμε ότι θα κάνουμε μια ειδική συνάντηση με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τον αρμόδιο δήμο, όπως και με τη διεύθυνση Δασών, η οποία έχει υπό την προστασία της μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ τα περιαστικά δάση, αλλά και το Πρέβελη που μας ενδιαφέρει. Θα δούμε πως θα προχωρήσουμε επιτέλους, να ξεπεραστούν κάποια τεχνικά, τεχνοκρατικά, γραφειοκρατικά εμπόδια, έτσι ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που πρέπει να γίνει, για να δούμε πως να εντάξουμε και τον Πρέβελη και το Κουρταλιώτικο φαράγγι σε καθεστώς προστασίας, ώστε να μην έχουμε την αγωνία κάθε χρόνο τουλάχιστον αυτού του δάσους, που είναι μοναδικό για τον τόπο μας. Αυτήν τη στιγμή από ό,τι μας πληροφόρησε η διεύθυνση Δασών, έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα της τάξης 130.000 ευρώ για να κάνουν αυτήν την μελέτη, που πρέπει να την κάνει η διεύθυνση Δασών γιατί αυτή έχει υπό την προστασία της νομικά το δάσος του Πρέβελη. Έχει γίνει η δέσμευση των 130.000 ευρώ, αλλά προσπαθούν να κάνουν τώρα τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη μελέτη αυτή. Είναι η μελέτη πυροπροστασίας».
Όπως συμπλήρωσε η κα Λιονή, πέρυσι καθαρίστηκε όλη η βιομάζα που υπήρχε από παλιά κομμένα φύλλα και δέντρα, οπότε φέτος είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα μέσα στο φαράγγι. Φέτος, όπως συμπλήρωσε η κα Λιονή: «Εφόσον δεν έχει γίνει κάτι άλλο θα προσπαθήσουμε μαζί με τον αρμόδιο δήμο, τη διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν όπως κάθε χρόνο, δηλαδή να απαγορεύουμε την είσοδο στο φαράγγι μέσα, όταν έχουμε πάνω από τεσσάρια, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο της πυρκαγιάς».
Πάγιο αίτημα η αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου για την πυροπροστασία του νότιου Ρεθύμνου
Πάγιο αίτημα για την πλέον πυρόπληκτη περιοχή του νομού, το νότιο Ρέθυμνο, είναι η αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου στα Δαριβιανά. Όπως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Καπετανάκης, ο δήμος έχει διαθέσιμο κτίριο και αυτό που χρειάζεται είναι το προσωπικό και ο εξοπλισμός της περιοχής. Η αναβάθμιση του κλιμακίου, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντική θωράκιση της περιοχής από πυρκαγιά.
Όπως εξηγεί σήμερα το κλιμάκιο στα Δαριβιανά έχει δύο αυτοκίνητα και 11-12 άτομα. Αν αναβαθμιστεί, όπως ζητά ο δήμος, θα έχει δική του διοίκηση, επιπλέον και οχήματα.
Από την άλλη ο ίδιος επεσήμανε την καθοριστική συμβολή των εθελοντών του δήμου, που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς συνδράμουν με το ρόλο τους να κρίνεται καθοριστικός, αφού γνωρίζουν καλά την περιοχή και βοηθούν σημαντικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Φέτος στη διάθεση του δήμου είναι 33 οχήματα και επισκευάζονται ακόμα εννέα προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που χρειαστεί με 80 συνολικά εθελοντές.
«Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, χρόνια τώρα, με επισκέψεις στα υπουργεία και με συνεχή έγγραφη υπενθύμιση. Είναι κάτι που επιβάλλεται να μετεξελιχθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σπηλίου – Δαριβιανών σε σταθμός Δ’ τάξης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισακουστεί. Οπότε συνεχίζουμε έτσι όπως είμαστε και για τη φετινή χρονιά θα είναι το κλιμάκιο των Δαριβιανών επανδρωμένο από την πυροσβεστική, με λιγοστά άτομα και λίγα αυτοκίνητα. Επομένως ο ρόλος του δήμου, της πολιτικής προστασίας με αυτήν την πολυάριθμη ομάδα εθελοντών, είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή που συμμετέχουν. Κατά τ’ άλλα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, έχουμε την εμπειρία ούτως ώστε να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και να μπορούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη πρόληψη» είπε.
6 νέοι εποχικοί πυροσβέστες στον Άγιο Βασίλειο
Έξι νέοι εποχικοί πυροσβέστες θα στελεχώσουν την πυροσβεστική υπηρεσία στα νότια του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο κ. Κεφαλογιάννης, είχε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της ανάγκης κάλυψης των αυξημένων αναγκών πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Βασιλείου. Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιήσει επικοινωνία με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο ΠΣ κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, ζητώντας του την έκτακτη στο πλαίσιο της κρίσιμης θερινής περιόδου στήριξη του νότιου τμήματος της Π.Ε Ρεθύμνου που αναπτύσσεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αγίου Βασιλείου, καθώς όπως είχε τονίσει πρόκειται για μια εκ των πιο πυρόπληκτων περιοχών της χώρας. Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της απόφασης για τη «διαδικασία κάλυψης εκατό τριάντα τριών (133) κενών θέσεων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης» που έχει ως στόχο την άμεση κάλυψη κρίσιμων αναγκών ενίσχυσης του Π.Σ.
Η κατανομή των θέσεων διαμορφώνεται ως εξής:
Π.Κ. Σπηλίου: | 2 |
Εποχικό Π.Κ. Κρύας Βρύσης: | 2 |
Εποχικό Π.Κ. Μύρθιου: | 2 |
Οι ενέργειες των δήμων, τα υδροστόμια και τα πυροφυλάκια
Στον δήμο Ρεθύμνου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σκορδίλης και φέτος θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη θωράκιση του μητροπολιτικού δήμου από πυρκαγιές. Σε ό,τι αφορά τα περιαστικά δάση ανέφερε ότι θα ξεκινήσει σύντομα ο καθαρισμός τους. Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων από βλάστηση είπε ότι είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στον κόμβο Ατσιποπούλου, όπου έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος κλαδιών, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Όπως είπε γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση ιδιωτικού χώρου στην περιοχή του Καμπανού και σε ένα ακόμα χώρο στους Αρμένους προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιδιοκτήτες που αδιαφορούν στις επανειλημμένες οχλήσεις του δήμου για άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών τους χώρων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κυρίως περιαστικά της πόλης του Ρεθύμνου. Αναφορικά με την έκκληση του διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου, Α. Πρωτοπαπαδάκη, για ενίσχυση των δήμων με πυροφυλάκια ο κ. Σκορδίλης αναφέρθηκε στο πυροφυλάκιο στο Αστέρι, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και στο Ρισβάν Μετόχι, τα οποία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική ομάδα και αναζητείται δυτικά του Ρεθύμνου η επάνδρωση του πυροφυλακίου. Σύμφωνα με το κ. Σκορδίλη ο δήμος έχει αυξήσει τους κρουνούς από 120 σε 220 και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 300. Ωστόσο ο κ. Ποθητός από την πολιτική προστασία του δήμου σημείωσε τα φαινόμενα κλοπής νερού που καταγράφονται, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται, ενώ επανέλαβε πως η παράβαση επισείει τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Στους υπόλοιπους δήμους του νομού έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Απλαδά, στον Μυλοπόταμο καθοριστική ήταν η συμβολή της περιφέρειας για τον καθαρισμό των επαρχιακών δρόμων. Όπως είπε, έχει γίνει αντικατάσταση των υδροστομίων.
Αντίστοιχα στον δήμο Αμαρίου υπάρχει ετοιμότητα όπως είπε ο κ. Παύλος Κουρκουλός με τα μέσα που διαθέτει, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συντήρηση των υδροστομίων του δήμου.
Αντίστοιχα σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο δήμος Ανωγείων, σύμφωνα με τον κ. Δραμουντάνη, όπου έγινε αντικατάσταση των υδροστομίων και είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός χώρων του δήμου από κλαδιά.
Εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ η κα Πόπη Λιουδάκη, σημείωσε πως γίνεται επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων με το διαθέσιμο προσωπικό και πόρους της υπηρεσίας. Η αποψίλωση, όπως είπε, ξεκίνησε, ωστόσο λόγω της πιθανότητας βροχής θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει υπογειοποίηση του δικτύου στην περιοχή του Πρέβελη και έχει κίνηση η υπογειοποίηση στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι για να ακολουθήσει η περιοχή στο Αρκάδι και στα Πευκάκια. Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνονται βελτιώσεις σε όλο το εναέριο δίκτυο, όπου υπάρχουν γυμνοί αγωγοί, ενώ ζήτησε τη συνδρομή όλων σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται κάποιο πρόβλημα να ενημερώνουν την υπηρεσία.
Στη χθεσινή συζήτηση παραβρέθηκε επίσης η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, εκπρόσωποι της Π.Υ. Ρεθύμνου, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, του ΟΦΠΕΚΑ, του στρατού, της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου Ένα», των εθελοντών Σαμαρειτών διασωστών και του Ορειβατικού συλλόγου.