Κλειστά τα σφαγεία ως την Κυριακή 11 Αυγούστου σε όλη την Κρήτη
Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού της πανώλης των αιγοπροβάτων εν αναμονή και των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που έχουν ληφθεί από ζώα του Ηρακλείου όπου και εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.
Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή για το βιος τους. Η απαγόρευση των μετακινήσεων και τα κλειστά σφαγεία τους οδηγούν σε απόγνωση σε περίπτωση που η καραντίνα αυτή συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ευχή και ελπίδα όλων είναι τα δείγματα που έχουν ληφθεί να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και να επανέλθει σε κάποιο βαθμό η κανονικότητα στην κτηνοτροφία της Κρήτης.
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή.
Όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων και ο συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση σε ενδεχόμενα κρούσματα πανώλης στον νομό Ρεθύμνου, ενώ σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια έχουν μοιραστεί στους κτηνοτρόφους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στον νομό Ηρακλείου έχουν ήδη οριοθετηθεί οι ζώνες προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και οι ζώνες επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων αντιστοίχως. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες στις ζώνες προστασίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν και οι ζώνες επιτήρησης.
Σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο των σφαγείων αιγοπροβάτων και παράλληλα έχει ανασταλεί μέχρι 11 Αυγούστου, μετά από οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η έκδοση αδειών σφαγής και για βοοειδή σε άλλους νομούς, όταν πρόκειται για βοοειδή που συστεγάζονται με αιγοπρόβατα ή ανήκουν στον ίδιο κτηνοτρόφο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης συγκρότησε το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι (τηλέφωνα: 28313 43815-19). Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με τη χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης έχε τεθεί σε αναστολή το πρόγραμμα εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.
H αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά: «Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του νομού μας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Κρήτη. Είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν διαχείριση κρουσμάτων και στην Π.Ε. Ρεθύμνης. Έχει ήδη διανεμηθεί έντυπο με ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια στους συλλόγους κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, τα σφαγεία, τα τυροκομεία και τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχουμε ζητήσει και από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Τροχαία) να μας ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους για να είμαστε σε διαρκή και άμεση επικοινωνία σε περίπτωση, κατά την οποία χρειαστεί να παρέμβει ο τοπικός μηχανισμός».
Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την αγωνιά του για το πρόβλημα που υπάρχει, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που συνεχίσει η αναστολή λειτουργίας των σφαγείων θα καταστραφεί ο κτηνοτροφικός κλάδος στον νομό: «Θέλω να πιστεύω πως θα είναι αρνητικά όλα τα δείγματα που έχουν ληφθεί των οποίων τα αποτελέσματα περιμένουμε και ευελπιστούμε πως θα ανοίξουνε τα σφαγεία. Το μεγάλο μας πρόβλημα εδώ στον νομό που δεν έχει κρούσματα, είναι ότι αν δεν ανοίξουνε τα σφαγεία θα επέλθει μια μεγάλη ζημιά και στους κτηνοτρόφους και στην αγορά. Υπάρχουνε προγραμματισμένες διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις εν όψει δεκαπενταύγουστου που θα καταναλωνόταν το αρνί και τώρα απαγορεύεται. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να γίνονται εισαγωγές από τη Ρουμανία και την Ισπανία και τελικά πουλάνε οι εισαγωγείς τα δικά τους και τα δικά μας ζώα παραμένουν «στο ράφι». Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να επιτρέπεται με την παρουσία κτηνίατρου στην κάθε μονάδα, – που θα επιβεβαιώνει την ασφάλεια των ζώων – να πηγαίνουν τα ζώα για σφαγή. Αυτό προτείναμε εμείς και έγινε δεκτό κι από τους αρμόδιους φορείς. Όμως πρέπει να συμφωνήσει το υπουργείο.
Είμαστε σε στάση αναμονής τώρα. Πιστεύω μέχρι την Παρασκευή, τουλάχιστον σε νομούς που δεν έχουνε κρούσματα όπως ο δικός μας να γίνουν σφαγές πάντα την παρουσία κτηνίατρου».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ρεθύμνου, κ. κ. Νίκος Μανουσάκης, Μιχάλης Σαρρής και Βαγγέλης Τσουδερός, ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παραρτήματος Κρήτης, κ. Αλέκος Στεφανάκης, η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, κα Σμαρώ Σωτηράκη, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.