Με ανοιχτά ακόμα δεκάδες μέτωπα ζημιών που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες του 2019 και το 2020 σε πολλά χωριά της περιφέρειας του δήμου Ρεθύμνου και με τον νομό να παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 46 ολόκληρους μήνες, το τμήμα πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις ενώνει δυνάμεις και προετοιμάζεται για τη νέα χειμερινή περίοδο, ώστε μέσα από συντονισμό ενεργειών και δράσεων να μπορέσει αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό χθες με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής προστασίας Γιώργου Σκορδίλη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργανισμού παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνουν οι επισημάνσεις τόσο για τα επικίνδυνα σημεία τα οποία επικεντρώνονται γύρω από τους ποταμούς και τα ρέματα – όπου η ανησυχία και η αγωνία είναι διάχυτες λόγω των πρόσφατων καταστροφών – αλλά και να υπάρξει σχετική μέριμνα για το τι θα γίνει σε περίπτωση αντίστοιχων ακραίων φαινομένων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου υλοποιεί σχετικές μελέτες οριοθέτησης των ποταμών με έργα διευθέτησης τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό κομμάτι του Ρεθύμνου. Ωστόσο με δεδομένη την καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στην κατανομή των σχετικών κονδυλίων και την οικονομική αδυναμία του δήμου υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες σε έργα ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιοχές όπου οι υποδομές και τα τεχνικά έργα δεν είναι επαρκή.
Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Γεώργιος Σκορδίλης ανέφερε:
«Υπάρχουν σημεία λόγω της μορφολογίας του εδάφους του δήμου Ρεθύμνου όπου δημιουργούνται πολλά ρέματα, με πολλές λεκάνες απορροής με έντονες κλίσεις. Σε περίπτωση κακοκαιρίας με έντονη βροχόπτωση γίνονται κύματα που καταστρέφουν τις περιουσίες και τα τεχνικά έργα. Κάποια έργα δεν είναι επαρκή, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ετών, άρα θα πρέπει ο δήμος να τα δει αυτά τα έργα. Ήδη 46 μήνες ο νομός και ο δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των καταστροφών του Φλεβάρη του 2019 και του Νοέμβρη του 2020, που ακόμα δεν έχουν δοθεί κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Έχουμε τα ρέματα του Αρσανιώτη ποταμού, του Αρκαδιώτη ποταμού, του Πηγιανού ποταμού, του Πλατανιανού ποταμού και αντίστοιχα στο δυτικό Ρέθυμνο έχουμε προβλήματα στις κοίτες των ποταμών και χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για να τα αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται μια συνεργεία με όλους τους φορείς. Πλέον όλοι μας έχουμε αντιληφθεί τη σημασία της πολιτικής προστασίας και αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ ζεστά και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Και η χρηματοδότηση του δήμου θα είναι ενισχυόμενη και προσδοκούμε τη βοήθεια του υπουργείο για να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες και τα μέσα του δήμου για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγή και τα προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος με τις καταπατήσεις, με τις επιχωματώσεις με τα μπαζώματα με τα ανεπαρκή τεχνικά έργα» και πρόσθεσε ότι: «υπάρχει έντονη ανησυχία. Τυχόν παρόμοια φαινόμενα που απευχόμαστε να συμβούν θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις σε έργα που δεν είναι ολοκληρωμένα ή που δεν έχουν ξεκινήσει. Είναι έργα που έχουν στρωθεί, έργα που μπορεί να παρασύρουν άλλες υποδομές που υπάρχουν στα ποτάμια, ολόκληρα χωριά δεν τα έχουμε ακόμα «ακουμπήσει» – Πηγιανό ποταμό, Πίκρη, έργα εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα η περιφέρεια ολοκληρώνει μελέτες οριοθέτησης γιατί στην ουσία τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην περιφέρεια, όχι στην πόλη. Η πόλη είναι θωρακισμένη από αντιπλημμυρικό έργο και το μεγάλο πρόβλημα είναι στην περιφέρεια κοντά στα ποτάμια και τα ρέματα».
Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο κ. Σκορδίλης στην ετοιμότητα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες αλλά και στην καλή επικοινωνία και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα μιας και όταν πέφτει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Για τον λόγο αυτό στη χθεσινή συζήτηση είχε προσκληθεί και ο σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο παρότι εμπλουτίζεται ο εξοπλισμός για την πολιτική προστασία εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις.
«Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε όλοι μέτρα πρόληψης όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις από τη μετεωρολογική υπηρεσία όταν υπάρχει σχετική πρόγνωση και είναι και πολύ σημαντικός και ο ρόλος που πρέπει να δώσουμε στις εθελοντικές οργανώσεις. Μιλήσαμε για τα μνημόνια συνεργασίας και τα μνημόνια που πρέπει να γίνουν με τους αντιστοίχους φορείς και το μητρώο εργοληπτών που αφορά στην παροχή μηχανημάτων που δεν διαθέτει ο δήμος και έτσι θα μπορούμε με τη βοήθεια των εργολάβων να τα χρησιμοποιήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον εξοπλισμό μας. Σίγουρα αυτός θα πρέπει να εμπλουτιστεί. Ήδη έχουμε κάνει παραγγελίες για εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στο χιόνι ή σε περίπτωση πλημμύρας και έχουμε προβλέψει σχετικά κονδύλια από το τεχνικό πρόγραμμα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε περιβαλλοντικές συνειδήσεις και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις που αφορούν την προστασία της περιουσίας και των υποδομών του δήμου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ο κ. Βασίλης Ποθητός προϊστάμενος στο τμήμα πολιτικής προστασίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της επικοινωνίας κάθε φορά που το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας «νεκρώνει», μίλησε για τον εξοπλισμό που ετοιμάζεται να προμηθευτεί ο δήμος αλλά και οι κρουνοί που θα τοποθετηθούν σε περιοχές του δήμου μεταξύ των οποίων και ο Βρύσινας. Ο κ. Ποθητός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην παλιά πόλη με τα φρεάτια τα οποία καλύπτουν, με χαλιά ή κούτες, οι επιχειρηματίες τονίζοντας πως στο εξής θα απομακρύνονται από τις υπηρεσίες του δήμου.
Ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε επιχειρησιακός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των επικινδύνων καταστάσεων. Εμείς επικαιροποιούμε και εφαρμόζομε τα σχεδία που εκπονούμε κάθε χρόνο για χιονοπτώσεις και πλημμύρες. Υπάρχει άψογη συνεργασία με τον δήμο. Υπάρχει ετοιμότητα. Χρησιμοποιούμε τις εθελοντικές ομάδες με βάση τη δυνατότητα που έχει ο μηχανολογικός της εξοπλισμός. Όταν έχουμε ακραία φαινόμενα, όλοι είμαστε στον δρόμο. Η ΕΛΑΣ είναι υπεύθυνη για τον δρόμο και είναι αρμόδια για να κλείσει ιρλανδικές διαβάσεις ή άλλα σημεία του οδικού δικτύου».
Από την πλευρά του ο κ. Διακουμάκης από την εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Ένα», αναφέρθηκε στον οικισμό «Παράδεισο» στα όρια του Βρύσινα για την ανάγκη μελέτης διάσωσης του αλσυλλίου που όπως είπε σε περίπτωση φωτιάς ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Παράλληλα μίλησε για αναδασώσεις καμμένων εκτάσεων αυτό το δίμηνο, ώστε να είναι προστατευόμενες στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Αναφερόμενος στην παλιά πόλη μίλησε για το θέμα των καταλήψεων δημοτικού χώρου και τη σημασία της απρόσκοπτης επέμβασης των απαραίτητων μηχανημάτων σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. «Είμαστε στη διάθεση του δήμου για ότι χρειαστεί. Καλό θα ήταν να έχουμε σαφείς οδηγίες για συγκεκριμένες δράσεις και σημεία για να είμαστε αποτελεσματικοί» κατέληξε.
Στη διάρκεια σύσκεψης από οθόνες παρουσιάζονταν φωτογραφίες που αποτύπωναν το μέγεθος των καταστροφών που προκαλέσανε προηγούμενες κακοκαιρίες σε χωριά του δήμου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης, ο διοικητής τη Π.Υ Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, εκπρόσωποι του στρατού του λιμενικού, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολίτικης Προστασίας της ΠΕΡ Νίκος Βοτσόγλου, εκπρόσωπος του συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών, της Δασικής Υπηρεσίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,των προσκόπων και της εθελοντικής ομάδας «Ένα». Ο κ. Ποθητός ευχαρίστησε για τη συνεργασία την τεχνική υπηρεσία και τη υπηρεσία καθαριότητας τα μηχανήματα των οποίων διατίθενται για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.