Το ζητούμενο της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου είναι η ισχυροποίηση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έλενα Κουντουρά και εκ νέου υποψήφια από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής της περιοδείας. Η κ. Κουντουρά με δυο ακόμα υποψηφίους, τη Μέλπω Λεκατσά και τον Νάσο Παπαργυρόπουλο βρέθηκαν στο Ρέθυμνο το απόγευμα της Πέμπτης, όπου είχαν συναντήσεις με τοπικά στελέχη και πολίτες, ενώ συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με τα μέλη του Δ.Σ.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την στήριξη των πολιτών για να έχει μια δυνατή φωνή στο ευρωκοινοβούλιο για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων:
«Δεν πρέπει να πάρουν δύναμη οι συντηρητικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Πρέπει οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις να είναι δυνατές, να μην έχει πλειοψηφία η συντηρητική ακροδεξιά ατζέντα. Γιατί τότε, θα χάνει η κοινωνία και σε ανθρώπινα και σε κοινωνικά και σε εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το πρώτο. Άρα λοιπόν εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε από τον κόσμο να μας στηρίξει, να είμαστε δυνατοί, να είμαστε η φωνή τους στην Ευρώπη, για να διεκδικούμε οικονομική και κοινωνική πολιτική, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, είναι σημαντικό αυτό. Το 2ο είναι η οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Γιατί δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε το χαμηλότερο, κατώτατο μισθό και να είναι τρεις φορές μικρότερος από τον Ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, παραδείγματος χάριν στην Ελλάδα έχουμε 830 μεικτό, στο Βέλγιο που είναι 9 εκατομμύρια, έχουν 2.100 μεικτό. Αυτό τι σημαίνει; Έχουμε τρεις φορές χαμηλότερο μισθό, αλλά πληρώνουμε τα ίδια προϊόντα τρεις φορές πιο ακριβά. Γιατί; Γιατί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει ανέβει 30% και γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ρυθμίσει και δεν έχουμε ελέγξει την αισχροκέρδεια».
Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά η κυβέρνηση αξιοποιεί με λάθος τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι: «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική πολιτική και χρησιμοποίει και με λάθος τρόπο το ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί το ταμείο Ανάκαμψης, εμείς το διεκδικήσαμε στην Ευρώπη να έρθει, για να βοηθήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, όλους αυτούς που είχαν χτυπηθεί από την κρίση, που είχαν βάρη, χρέη, δάνεια. Αυτός ήταν ο λόγος που ήρθε το ταμείο και μάλιστα είχε και μια ρήτρα που λέει ότι δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από άλλους φορείς. Βλέπε δηλαδή, Τράπεζες. Τι συμβαίνει εδώ; Δεν έχουμε καθόλου κοινωνική πολιτική, και τα χρήματα έχουν δοθεί σε κάποιους λίγους ισχυρούς και ελέγχεται σήμερα η Ελλάδα για 2μιση δισ. από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Εμείς ως αξιωματική Αντιπολίτευση ζητήσαμε να γίνει μια διακομματική επιτροπή, να μας λένε που θα δοθούν τα χρήματα και να συναποφασίζουμε για τις ανάγκες. Αυτό φυσικά δεν το δέχτηκαν, άρα το διακύβευμα είναι να συγκλίνουν σε μισθούς αξιοπρέπειας, να μειωθεί η ακρίβεια, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, αν είναι δυνατόν μέσα από την Ευρώπη, να επιβληθεί στην Ελλάδα και αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος για την επόμενη πενταετία, συν όλα τα υπόλοιπα που τρέχουν».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κουντουρά στο κίνημα metoo. Το οποίο, όπως έπε η ίδια, έθεσε υπόψη του κοινοβουλίου και θεσμοθετήθηκε, αλλά και στα θέματα του τράφικινγκ, όπου αυστηροποιήθηκαν οι ποινές μέσα από την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας.
«Αυτή η 5ετία στο ευρωκοινοβούλιο είχε μία πολύ μεγάλη επιτυχία και νίκες στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είμαι πολύ περήφανη που συνέβαλα σε αυτό, γιατί μόνο όταν υπάρχει νομοθεσία, η οποία θα φροντίσουμε να τηρείται σε κάθε κράτος μέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο» είπε και αναφερόμενη στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας τόνισε ότι: «Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι το μοναδικό νομικό, δεσμευτικό κείμενο και είναι και ένα κείμενο που όλες οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη, οφείλουν να κυρώσουν. Η Τουρκία βγήκε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν τρία χρόνια και αυτό είναι ένα μειονέκτημα στην ενταξιακή της θεωρητικά πορεία. Αυτό λοιπόν το κείμενο κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα όλες οι χώρες οφείλουν να το εφαρμόσουν. Σημαίνει ότι θωρακίζουν την κοινωνία, για να την προστατεύσουμε σε ό,τι αφορά βία, γιατί η βία είναι έγκλημα. Αυτά ήταν πολύ σημαντικά, συν την τεχνολογία, η οποία και αυτή ήρθε στη ζωή μας λόγω της πανδημίας πιο γρήγορα και χειριστήκαμε θέματα που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα. Και ένα ακόμα θετικό νέο για την Ελλάδα, το gigabit, ένας κανονισμός, ο οποίος έρχεται στα επόμενα πέντε χρόνια, για να φέρει φθηνότερο και πιο γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα μας» κατέληξε.
Από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μέλπω Λεκατσά, ανέφερε: «Σήμερα οι περισσότερες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, γύρω στο 70%, έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ προσδοκώ ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσει να ξαναέρθει σε καινούργια τροχιά εξουσίας, έχοντας τα λάθη που έγιναν αυτήν την 5ετία κατά νου. Αλλά σίγουρα αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι κανένα σκάνδαλο δεν υπήρξε και ότι κανένας δεν έβαλε το χέρι του στο μέλι, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δική μου συναίνεση. Εγώ προέρχομαι από τη γενιά του Πολυτεχνείου. Επί 50 χρόνια δεν εξαργύρωσα τίποτα, παρόλο ότι ήμουν τότε από τους πρωταγωνιστές. Δούλεψα μέσα στο Πολυτεχνείο, στο φαρμακείο περιθάλποντας παιδιά, τα οποία είχαν χτυπηθεί. Ακόμη μας λένε ότι δεν υπήρχε κρίση στο Πολυτεχνείο. Και νεκρούς, έκλεισα τα μάτια αρκετών, και τραυματίες είχα. Ζητώ κι εγώ, εάν κρίνουν οι ψηφοφόροι ότι το ήθος μου και η πορεία μου ως πολιτικού όντος είναι κάτι το αξιόλογο, την ψήφο τους. Αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε σύμβουλος της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, πάνω στην ειδησεογραφία, στην ιστορία και στον πολιτισμό, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται στον τομέα του επιχειρείν στην Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου τονίζοντας ότι: «Το μήνυμα είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι εθνικής σημασίας. Πρέπει ο κάθε ένας να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Να μην απέχουν οι πολίτες από τις κάλπες. Γιατί αν απέχουν, θα αφήσουν κάποιους άλλους που θα πάνε να αποφασίσουν για αυτούς. Ο κάθε ένας πρέπει να κοιτάξει το πρόγραμμα κάθε κόμματος, να αφιερώσει μερικά λεπτά να δει τι θεωρεί ότι είναι καλό για τον τόπο, γιατί πρέπει να γίνει μια μεγάλη αλλαγή. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Και πρέπει με τη δύναμη του κόσμου να γίνει αυτό».
Παράλληλα, ο ίδιος ως επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποκλεισμένοι από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
«Η κυβέρνηση βγήκε με σημαία τους μικρομεσαίος. Και την ίδια στιγμή που βγήκε, έκλεισαν 130.000 επιχειρήσεις και 100.00 άνθρωποι δε μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Υπάρχουν 120 δισεκατομμύρια χρέη προς το δημόσιο. Οι ιδιώτες όλοι μαζί, μαζί με τα δάνεια από τις τράπεζες, χρωστάνε 250 δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή. Δεν γίνεται. Πάμε προς την καταστροφή αυτή τη στιγμή. Θέλουμε τεράστιες αλλαγές», είπε.