Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας συγκάλεσε συνάντηση στην Περιφέρεια με θέμα την «Ανάδειξη της Μελισσοκομίας στην Κρήτη».
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, η πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης Άννα Δασκαλάκη, ο Αντιπρόεδρος Παντελής Αρβανίτης, το μέλος της διοικούσας επιτροπής Γιάννης Χανιωτάκης, από την Περιφέρεια Κρήτης ο Γενικός διευθυντής Πρωτογενή τομέα Κώστας Υψηλάντης, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Φωτάκης, από το ΕΛΜΕΠΑ ο Λευτέρης Αλυσσανδράκης από το ΜΑΙΧ η Παναγιώτα Γώτσιου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, οι πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων – Συνεταιρισμών Κρήτης.
Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν ήταν η θέσπιση Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μελιού ο οποίος θα συμβάλει θετικά στην Κρητική Μελισσοκομία καθώς και δράσεις ανάδειξης Μελισσοκομίας στην Κρήτη με σκοπό την προώθηση του Κρητικού μελιού στην αγορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης σε δήλωση του ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τους παραγωγούς του νησιού μας καθώς και την προώθηση των Κρητικών προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας. Σκοπός είναι να συμβάλουμε σε όποια προσπάθεια μπορεί να δώσει την υπεραξία που αναλογεί στα προϊόντα μας.Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωση του ανεφερε:
«Η 20μαιου νή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας, με την ΚΑΠ 2023-27 να έχει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Με δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, ενώ ακόμα στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. Ενώ ακόμα, μεριμνήσαμε για την αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο.
Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας!».