Η συλλογή περιλαμβάνει 54 ποιήματα, κατανεμημένα σε τρεις θεματικές ενότητες
Σε μια περίοδο που η κοινωνία κουβαλά ακόμη τα τραύματα του παρελθόντος, της οικονομικής, υγειονομικής κρίσης και των απωλειών, ό,τι δεν χώρεσε στον λόγο έγινε ποίημα ως καταφύγιο και φωνή.
Μια «κατάθεση» γραμμένη μέσα στη δύσκολη πενταετία 2018-2023 αποτελεί η νέα ποιητική συλλογή του εκπαιδευτικού Μιχάλη Μελαχροινούδη με τίτλο «Σύσσωμος» που παρουσιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαρτίου στις 19:30 μ.μ. στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης από τις εκδόσεις Παρατηρητής Θράκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Με τον ποιητή θα συνομιλήσουν τη βραδιά της παρουσίασης ο Νίκος Βαράκης (παιδίατρος/συγγραφέας), ο Ηλίας Κουρκούτας (καθηγητής Ψυχολογίας ΠΤΔΕ Παν. Κρήτης/ποιητής) και η Μαρίνα Σούκα (PhD Ιστορίας, Διευθύντρια 13ου ΔΣ Ρεθύμνου). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Μαρινάτος (εκπαιδευτικός/ πρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου).
«Ένα πέρασμα από τη φθορά προς μια υπέρβαση»
Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής «Σύσσωμος», όπως περιέγραψε ο κ. Μελαχροινούδης στα «Ρ.Ν.», βγήκε σχεδόν αυθόρμητα και κουβαλά μέσα του τη δύναμη της ενότητας αλλά και της ατομικότητας.
«Ο τίτλος έχει την έννοια ότι πάμε όλοι μαζί, ενεργητικά. Επίσης εμένα μου αρέσει να το σκέφτομαι και σαν ένα άτομο, μια ατομικότητα, η οποία όμως είναι με όλες της τις δυνάμεις όρθια, με τις σωματικές, τις πνευματικές και με τις ψυχικές. Ο τίτλος συνδέεται με το περιεχόμενο που έχει γραφτεί περίπου μέσα σε μια πενταετία, από το 2018 μέχρι το 2023. Είναι μια περίοδος πάρα πολύ δύσκολη και σε επίπεδο υγειονομικής κρίσης, της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας που βίωσε η πατρίδα μας, καθώς επίσης και μια περίοδος την οποία ζήσαμε και μεγάλες συμφορές σε επίπεδο κοινωνίας. Σίγουρα επίσης το κομμάτι του καθενός, το προσωπικό, το ατομικό, το οικογενειακό, το επαγγελματικό. Οπότε ήθελα με αυτόν τον τίτλο να σηματοδοτήσω ένα πέρασμα από τη φθορά προς μια υπέρβαση», σημείωσε ο συγγραφέας.
Οικογένεια, ιστορία – κοινωνία, αυτοαναφορικότητα
Η συλλογή αποτελείται από 54 ποιήματα, οργανωμένα σε τρεις ενότητες. Η πρώτη – και μεγαλύτερη – αγκαλιάζει την καθημερινότητα, την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά. Η δεύτερη ενότητα κινείται στον ιστορικό και κοινωνικό χώρο, με τις σκληρές εικόνες των πολέμων και της προσφυγιάς, ενώ η τρίτη είναι πιο αυτοαναφορική, ένα στοχαστικό κλείσιμο για τη δύναμη της ποίησης.
Περιγράφοντας το περιεχόμενο της συλλογής του ο κ. Μελαχροινούδης επεσήμανε: «Η πρώτη ενότητα που είναι και η μεγαλύτερα αφορά κατά κύριο λόγο στα ζητήματα που με απασχολούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τις σχέσεις, με τα αγαπημένα μου πρόσωπα στο παρόν και στο παρελθόν, έχουν να κάνουν με τους φίλους, με την καθημερινότητα, με αυτά που συναντώ στο επάγγελμά μου ως εκπαιδευτικός που ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι τόσο πολλά και πολλά που αγγίζουν τις όψεις της καθημερινότητα, κοινωνικά προβλήματα, το προσφυγικό που στα νησιά του Αιγαίου το ζήσαμε πάρα πολύ έντονα. Η συλλογή είναι γραμμένη σε μια περίοδο δύσκολη, αυτή η δυσκολία σε όλα τα επίπεδα, απεικονίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο μέρος της συλλογής. Στο τρίτο μέρος είναι εκεί που συνομιλώ περισσότερο με την ποίηση, που είναι ίσως λίγο πιο ανάλαφρη και έχει πολλές φορές μια παιδιάστικη και μια πιο αισιόδοξη άποψη θα έλεγα».
Ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό στοιχείο
Η γραφή του κ. Μελαχροινούδη ισορροπεί ανάμεσα στο «εγώ» και το «εμείς», αντλώντας έμπνευση από την ίδια την πραγματικότητα, όπως επεσήμανε ο ίδιος: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τόπος που συμβαίνουν αυτά, ο χρόνος, όπως και οι σχέσεις που αναπτύσσονται. Για εμένα που γράφω δεν φτάνει μόνο το «εγώ», είναι και το «εμείς» στο οποίο ζω, που νομίζω ότι διαβάζοντας κάποιος τη συλλογή μου, σίγουρα αυτά που γράφω δεν ανήκουν στον χώρο της μυθοπλασίας. Νομίζω ότι ανήκουν στον χώρο της πραγματικότητας και αυτή την πραγματικότητα προσπαθώ να τη διερευνώ και να τη διευρύνω μέσα από το γράψιμό μου».
«Στη σκέψη μου πάντα υπάρχει το Ρέθυμνο»
Η Κρήτη, και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κ. Μελαχροινούδη στη μνήμη και στη δημιουργία, καθώς η βαθιά σύνδεσή του με τον τόπο, τους ανθρώπους και τις εμπειρίες ζωής διαπερνά σταθερά τα έργα του.
«Έζησα στην Κρήτη 25 χρόνια και για εμένα και την οικογένειά μου τον θεωρούμε τόπο μας. Οπότε με ενδιαφέρει πολύ ο τόπος, οι άνθρωποί του και οι σχέσεις που αναπτύσσονται. Σε όλες μου τις συλλογές η Κρήτη και δη το Ρέθυμνο αποτελεί πηγή έμπνευσης, είναι στη σκέψη και στην καρδιά μου».
Το «κουκούλι» της δημιουργίας
Το εξώφυλλο της συλλογής είναι σαν μια οπτική μεταφορά της γέννησης. Το κουκούλι, η μήτρα, το κόκκινο χρώμα, όλα στοιχεία που συμβολίζουν τη δύναμη και την ένταση της δημιουργίας.
«Αυτό που απεικονίζεται στο εξώφυλλο θυμίζει ένα κουκούλι, σαν ένα σύννεφο στο οποίο βρίσκεται μέσα ένα ζευγάρι σε μια κατάσταση εμβρυακή όταν ήμασταν στη μήτρα της μητέρας μας, και είναι μέσα σε αυτό που κάτι ετοιμάζει, κυοφορείται εκεί πέρα. Κρατήσαμε το κόκκινο χρώμα όπως υπήρχε στην πρώτη συλλογή, σαν ένα χρώμα δύναμης που εντυπώνεται και μένει», σημείωσε ο κ. Μελαχροινούδης.
Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Μελαχροινούδης γεννήθηκε στη Γερμανία, ζει και εργάζεται στη Χίο. Είναι παντρεμένος με τη Vanda Sofia Santos και έχουν δύο παιδιά.
Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο και είναι διδάκτορας στις Επιστήμες της Αγωγής. Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία είναι διαρκής, με δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, όπως η εφημερίδα Σύγχρονος Λόγος, το περιοδικό Απλωταριά, η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία κ.ά. Είναι μέλος της Ομάδας Φίλων Ποίησης στη Χίο, που εκδίδει το περιοδικό Σείστρο.
Ποιήματά του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ έχει δημοσιεύσει ποιητικά και πεζογραφικά έργα σε συλλογικές εκδόσεις. Το 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Εν αρχήν ην ο λόγος», από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.