Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκεται το Ρέθυμνο. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα σοβαρό, αφού ήδη οι ποσότητες νερού που φτάνουν από τις πηγές της Αργυρούπολης για την υδροδότηση του νομού είναι περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι, που το Ρέθυμνο λάμβανε μόνο από την Αργυρούπολη 6.000 κυβικά νερού και φέτος οι ποσότητες αυτές δεν ξεπερνούν τις 4.500 την ίδια στιγμή που το όρια που έχει θέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. για την άντληση υδάτων από τον Κουρνά έχουν υπερβεί, αφού αντί τις 7.000 η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αντλεί τις τελευταίες μέρες περί τις 9.000 κυβικά νερού.
Την ίδια στιγμή άμεση και επιτακτική χαρακτηρίζεται η ανάγκη εξοικονόμησης νερού από το σύνολο των καταναλωτών και η όποια σπατάλη σε αυτή τη φάση χαρακτηρίζεται επικίνδυνη. Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνου και Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. συνεργάζονται καθημερινά για την αποτελεσματική διαχείριση νερού με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά και τον σχεδιασμό αναγκαίων έργων υποδομής που θα ανακουφίζουν το Ρέθυμνο στο ζήτημα του νερού. Μέχρι τότε όμως, δηλαδή μέχρι να υλοποιηθεί το έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθεί το νερό του Φράγματος των Ποταμών για υδρευτικές ανάγκες και μέχρι να ολοκληρωθεί το αρδευτικό έργο, ώστε να μη χρησιμοποιείται νερό ύδρευσης για αρδευτικούς λόγους απαιτείται περιορισμός της αλόγιστης κατανάλωσης.
Τα παραπάνω ζητήματα συζητηθήκαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, παρουσία του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλη Θεοδωράκη, του προέδρου του Ο.Α.Κ., Θοδωρή Νίνου και του διευθυντή Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλη Μαμαγκάκη.
Έκκληση για περιορισμό άρδευσης από τον δήμαρχο Ρεθύμνου
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου επέστησε την προσοχή των καταναλωτών καλώντας τους να μην προχωρούν σε αλόγιστη χρήση νερού δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της άρδευσης. Όπως ανέφερε: «Είναι προφανές ότι έχουμε κίνδυνο να έχουμε προβλήματα με την άρδευση της πόλης, διότι έχουμε παρατηρήσει αφενός ότι ο Κουρνάς εξαντλεί τα αποθέματά του με έναν ρυθμό πολύ ανησυχητικό. Αφετέρου, από την Αργυρούπολη παίρνουμε πολύ λιγότερο νερό από ότι περιμέναμε, διότι υπάρχει μια υπέρ άρδευση και εξάντληση, που στο τέλος ούτε αυτοί οι ίδιοι που κάνουν κατάχρηση του νερού θα έχουν νερό. Διότι δεν έχουν μετρήσει καλά το θέμα ότι ούτε η υπέρ άρδευσή τους τους ευνοεί, ούτε είναι καλή για την ίδια την καλλιέργεια. Πρέπει να πηγαίνουν πολύ πιο στοχευμένα, με απόλυτο σεβασμό στον φυσικό πόρο γιατί υπάρχει έντονο ζήτημα. Από την ανατολική πλευρά τα πηγάδια του Αρκαδίου είναι κορεσμένα, ξεπατωμένα, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. μαζί με το ένα διυλιστήριο που έβαλε, σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει στην περιοχή του Πλατανιά και ένα δεύτερο για να δημιουργήσουμε συμπληρωματική δυνατότητα πόσιμου νερού. Όμως πρέπει όλοι, και εκείνοι που ποτίζουν και εκείνοι που καταναλώνουν, να είναι πάρα πολύ φειδωλοί. Είναι πολύ δύσκολη η χρονιά, έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει».
Παράλληλα, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι τα έργα που δρομολογούνται θέλουν ακόμα χρόνο για κατασκευαστούν και πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής η συνεργασία των καταναλωτών είναι μονόδρομος για να μπει ένα τέλος στη σπατάλη του φυσικού πόρου. «Ο Ο.Α.Κ. ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί δυστυχώς η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Το μεγάλο διυλιστήριο σαν έργο είναι τώρα στη διαδικασία, να δούμε τι θα γίνει με τις ενστάσεις των εργολάβων, για να έχουμε έναν ανάδοχο και να μπορούμε να βάλουμε έναν ορίζοντα της επόμενης τριετίας, ότι τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια δεν θα μιλάμε για πρόβλημα νερού. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, αλλά και γνώση. Είναι αποδεδειγμένο ότι στην άρδευση γίνεται υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς να υπάρχει λόγος. Ούτε το ίδιο το χώμα, το οποίο στην ουσία αδυνατίζει με την υπέρ άρδευση, είναι μεγάλο θέμα αυτό. Δεν είναι καλό που δεν έχει τελειώσει το αρδευτικό έργο, που υπάρχουν και εκεί δυστοκίες με τον ανάδοχο, που θα μπορούσαμε και εκεί να έχουμε μια εξοικονόμηση νερού, αφού νερό που τώρα καταναλώνεται για την άρδευση είναι για πόσιμο νερό. Βέβαια, σε μερικά χωριά γύρω από το Γιαννούδι υπάρχει ήδη η λειτουργία αυτού του συστήματος και νιώθουμε τη διαφορά. Το ίδιο θα νιώθαμε και στο θέμα του Λατζιμά εάν πραγματικά είχαμε τελειώσει το αρδευτικά, που εκεί υπάρχει καθυστέρηση λόγω του εργολάβου».
Ο δήμαρχος τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στη χρήση του νερού τονίζοντας ότι: «Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με όλους εκείνους τους ανθρώπους που καταναλώνουν το νερό και δεν δείχνουν τον σεβασμό που χρειάζεται. Ούτε σέβονται ότι κάποιοι δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα σε άλλες χρήσεις του νερού και παραμελούν την ύδρευση των κατοίκων. Κατά τον νόμο και κατά τη λογική προηγείται το πόσιμο νερό από το αρδεύσιμο νερό ή το άλλο που το κάναμε απλώς για να πλύνουμε αυλές και αυτοκίνητα.
Ο διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης είναι ένα θέμα που μπαίνει στην καινούργια μας πολιτική με το νέο πρόγραμμα που θα κάνουμε. Υπάρχει ένας σοβαρός προγραμματισμός για την ύπαρξη απόλυτου διαχωρισμού. Όμως, αυτό το έργο θέλει τον χρόνο του για να γίνει, δεν γίνεται μέσα σε ένα καλοκαίρι. Αυτό το έργο θα δώσει λύση. Προσπαθούμε συνολικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με νέα δίκτυα ύδρευσης, με διαχωρισμό ύδρευσης από άρδευση και κυρίως, πρέπει να μπουν κανόνες. Κάποιοι νομίζουν ότι το νερό είναι ανεξάντλητος πόρος. Δεν είναι έτσι, θέλει σεβασμό. Όπως επίσης δεν είναι ωφέλιμο ούτε για την ποιότητα των εδαφών η υπέρ άρδευση, κάνει ζημιά και δεν το καταλαβαίνουν».
Υπό τη στενή παρακολούθηση του Ο.Α.Κ. οι υδάτινοι πόροι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος, ανέφερε ότι ήδη από τον Μάρτιο είχε γίνει συνεργασία του Οργανισμού με την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και τα δεδομένα των διαθεσίμων υδάτινων πόρων είναι υπό διαρκή παρακολούθηση: «Επειδή παρατηρήσαμε μια αύξηση στις ποσότητες του νερού που έπαιρνε η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια -ενώ είχαμε ζητήσει να μην γίνεται υπέρβαση του ορίου, που ήταν 7.000 κμ. νερού ημερησίως για να μην έχουμε ζήτημα με τη λίμνη -υπήρξε τις τελευταίες 20 μέρες υπέρβαση φτάνοντας μεσοσταθμικά τις 9.000 κυβικά νερού. Ενημερώσαμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο ταχυδιυλιστήριο στον Πλατανιά για να αξιοποιηθεί το νερό του Φράγματος των Ποταμών για να είμαστε εντός του προγραμματισμού αναφορικά με την υδροληψία που γίνεται από τη λίμνη του Κουρνά. Επίσης πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του πρώτου φρεατίου των πηγών της Αργυρούπολης, γιατί αυτό το νερό που φτάνει στο φρεάτιο και το οποίο ο Ο.Α.Κ. το παρέχει στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δεν υπερβαίνει τα 4.500 την ημέρα. Πρέπει να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία για να φανεί περισσότερο νερό στο φρεάτιο, που παίρνουμε εμείς και δίνουμε στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Με τη λειτουργία δεύτερου διυλιστηρίου στον Πλατανιά θα μπορεί να πάνε 4.500 κυβικά από το φράγμα, εμείς θα δίνουμε 7.000 από τα Δράμια στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και περίπου 4.000 κυβικά που είναι από την Αργυρούπολη με ένα σχέδιο σε έκτακτη ανάγκη να πάρουμε λίγο παραπάνω και να φτάσουμε τα 14.500 κυβικά νερού, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νίνος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο Ο.Α.Κ. βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του οργανισμού. Όπως είπε, έχουν περιοριστεί στις απόλυτες αναγκαίες οι άδειες του προσωπικού και του τεχνικού και της συντήρησης και των υδρονομέων. Παράλληλα ο κ. Νίνος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση νερού: «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνα ανήσυχοι όλοι μας και να μην εφυσυχαστούμε ότι υπάρχει επάρκεια νερού. Σχεδιασμός έχει γίνει για να έχουμε νερό, όμως πρέπει όλοι, ο καθένας στην καθημερινότητά του να σταματήσει τη σπατάλη. Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί» κατέληξε.