Η κατάσταση του Νοσοκομείου και των περιφερειακών Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης είναι δραματική (ενώ και η παραμονή στην ηγεσία του οικείου υπουργείου των ίδιων προσώπων, κατά τον ανασχηματισμό που έλαβε χώρα, δεν προμηνύει κάτι διαφορετικό). Πρόσφατα, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση «Creta» αναφέρθηκε στην κατάσταση αυτή.
Εξάλλου, τραγική είναι η κατάσταση και στα πολιτισμικά μνημεία, όπου η έλλειψη προσωπικού και υποστελέχωση της Αρχαιολογίας αποτελεί τροχοπέδη για την αναγκαία συντήρηση και, όπου αυτό απαιτείται, για την αποκατάσταση και γενικότερα τη διάσωση και ανάδειξή τους. Πρόσφατα, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ανάδειξης των μνημείων του Δήμου Ρεθύμνης κ. Κώστας Ηλιάκης μίλησε για το ζήτημα αυτό στον ραδιοσταθμό Team Fm.
Εν προκειμένω, δεν αναφέρομαι στα πιο πάνω προβλήματα από τη σκοπιά της ποιότητας ζωής των ιθαγενών κατοίκων, αλλά εκείνης των ξένων επισκεπτών, που είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία του τόπου, τον τουρισμό.
Διότι ο επισκέπτης δεν έχει ανάγκη μόνο για ένα σωστό νοσοκομείο στην πόλη, αλλά και για κέντρα υγείας σε όλο το νομό, όπου περιηγείται και ταξιδεύει. Μάλιστα, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη, όσο αυξάνεται η ένταση της κλιματικής αλλαγής με τις συνέπειές της, όπως καύσωνες, υγρασία και αφρικανική σκόνη.
Εξάλλου, οι τουρίστες δεν έρχονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για τα μνημεία του πολιτισμού της. Αυτό θα γίνεται ακόμα πιο έντονο, όσο η εν λόγω κλιματική αλλαγή με τα επακόλουθά της οξύνονται, δυσχεραίνοντας την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και στρέφοντας, έτσι, τους επισκέπτες περισσότερο στον πολιτιστικό πλούτο, που πρέπει συνακόλουθα ν’ αναδειχτεί στο έπακρο, διαθέσιμος γι’ αυτήν την «υποκατάσταση».
Οι πιεστικές συνθήκες, λοιπόν, του σήμερα και του αύριο θα έπρεπε να οδηγήσουν σύσσωμη την κοινωνία του Ρεθύμνου να συμπαραταχθεί με τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και του Δήμου και να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας την άμεση ικανοποίηση των σχετικών – υπαρξιακών! – αιτημάτων της.